Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Aviciis föräldrar ärver 231 miljoner kronor

Tim Berglings föräldrar Anki Lidén och Klas Bergling ärver sonens förmögenhet.
Foto: EXPRESSEN
Nu är det klart att Aviciis föräldrar ärver stjärnans förmögenhet.
Foto: JOHN SHEARER / AP TT NYHETSBYRÅN
Bouppteckningen.
Tim ”Avicii” Bergling gick bort i april i år.
Foto: AMY SUSSMAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Tim ”Avicii” Bergling gick tragiskt bort den 20 april i år, bara 28 år gammal.

Nu står det klart, i dokument som har blivit offentliga hos Skatteverket, att artistens föräldrar Klas Bergling och Anki Lidén ärver sin sons förmögenhet på 231 miljoner kronor.

Under sin livstid skänkte Avicii flera hundra miljoner kronor till välgörenhet.

Det var den 20 april i år som världsstjärnan Tim Bergling, mer känd som Avicii, gick bort under en resa med vänner i Oman. Han blev bara 28 år gammal.

Artisten sörjdes av vänner, familj och fans över hela världen, och hedrades av sina musikkolleger på de största scenerna.

Världskända dj:n Kygo hyllade sin vän på scen strax efter dödsbeskedet, och har sedan dess gjort en tatuering för att hedra Bergling.

Avicii lämnade efter sig över 231 miljoner kronor

Avicii har sedan sin bortgång varit ett av de mest sökta orden på internet i Sverige under hela året, och flera av hans låtar hamnade på topplistorna världen över.

Efter sin död lämnar Tim ”Avicii” Bergling efter sig över 231 miljoner kronor sammanlagt. Eftersom han inte var gift eller hade barn, eller hade upprättat ett testamente, så är det nu hans föräldrar, företagaren Klas Bergling och skådespelaren Anki Lidén, som ärver sin sons förmögenhet.

Tim ”Avicii” Bergling.
Foto: AMY SUSSMAN / AP TT NYHETSBYRÅN

I bouppteckningen som har offentliggjorts framkommer det att Aviciis föräldrar ensamma ärver sin son.

Bara i Sverige hade Avicii tillgångar på 180 000 000 kronor. I USA uppgick hans tillgångar till 148 000 000 kronor. Enligt bouppteckningen är nettobehållningen drygt 231 miljoner kronor.

Föräldrarna kommer också få de pengar som Aviciis musik spelar in i form av royalties.

Expressen har sökt Klas Bergling och Anki Lidén via Aviciis presskontakt Ebba Lindqvist.

Utdrag ur bouppteckningen.

Donerade stora delar av sin inkomst

Under sin extremt framgångsrika karriär, fram till sin död, tjänade Tim Bergling stora summor pengar, och blev snabbt mångmiljonär. Bergling var själv noggrann med att han inte lade för stor vikt vid pengar, och engagerade sig mycket i välgörenhet under sina år som aktiv.

2012 donerade Avicii hela sin inkomst från det årets USA-turné till organisationen Feeding America, något som blev över åtta miljoner kronor. Året därpå donerade han en miljon euro, närmare tio miljoner kronor, till Radiohjälpen.

– Personligt och moraliskt tycker jag – när man kommer till en position där du får ett sånt pass överflöd av pengar som man inte behöver – att den mest vettiga, mänskliga och självklara grejen att göra är att dela med sig till dem som verkligen behöver det, sa Avicii i dokumentären ”Avicii – the documentary” 2013. 

Utdrag ur bouppteckningen.

Efter sin död har Avicii prisats postumt på MTV:s EMA-gala i november, där han utnämndes till bästa svenska artist. På MTV:s VMA-gala i augusti prisades han också för videon till "Lonely together", en låt han gjorde med Rita Ora. Bara dagar tidigare hade Avicii också vunnit årets låt med "Without you" på Rockbjörnen. Där tog pappa Klas Bergling emot priset.

– Det har nästan varit obegripligt, och det värmer våra hjärtan i familjen i den här jobbiga perioden. Så, ett stort tack till alla, sade Klas Bergling från scenen.


Avicii god för över 231 miljoner

Tim "Avicii" Bergling lämnar efter sig 231 miljoner kronor i nettobehållning.

Bara i Sverige hade artisten ett kapital på drygt 180 000 000 kronor. Av dessa var 131 000 000 i värdepapper.

I USA hade han tillgångar på 148 000 000 kronor.

Avicii hade också skulder på 96,5 miljoner kronor i USA, och 841 330 kronor i Kanada. De skulderna är betalda innan Berglings arv fördelas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.