Aviciis födelsedag hyllas världen över – spelar hittills ohört dj-set

Foto: AMY SUSSMAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN JEPPSSON / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ JOHAN JEPPSSON
Foto: RONNY JOHANNESSON / KVP

I dag skulle Tim ”Avicii” Bergling fyllt 31 år – och hyllas av den stora amerikanska radiokanalen SiriusXM.

Under veckan kommer de att uppmärksamma psykisk ohälsa och spela upp ett aldrig tidigare spelat dj-set från Japan. 

– Vi vill uppmuntra Tims fans och vi vill att alla unga personer ska veta att de inte är ensamma, säger Klas Bergling i ett uttalande.  

Det har gått lite mer än två år sedan världsartisten Tim ”Avicii” Bergling dog, bara 28 år gammal. Hans bortgång slog ned hårt – både i Sverige och internationellt. Sedan dess har han hyllats av en hel musikvärld. Så sent som i december 2019 hölls en stor hyllningskonsert till artisten på Friends arena i Stockholm.

Den 8 september skulle Tim Bergling ha fyllt 31 år. I samband med hans födelsedag kommer den amerikanska radiokanalen SiriusXM att ägna veckan åt Tim Berglings musik – samtidigt som de uppmärksammar psykisk ohälsa. Studion kommer också att gästas av världsstjärnor som har samarbetet eller inspirerats av Aviciis musik. De kommer bland annat prata med Sandro Cavazza, David Guetta och Rita Ora.

Hyllningen är ett samarbete mellan SiriusXM, som är den största digitala radiokanalen, och The Tim Bergling Foundation. De har utlovat att spela ett hittills ohört Avicii-set, inspelat i Osaka för fyra år sedan. Klas Bergling, Tims pappa, kommer besöka studion för en exklusiv intervju med radiokanalen. I ett uttalande skriver de att Klas Bergling kommer att prata om Tims liv och musik. Men också lyfta ämnet psykisk ohälsa och självmord. 

– Anki och jag vill tacka Geronimo och SiriusXM för deras support av Tims musik och för att de tar sig tiden att uppmärksamma det globala problemet med psykisk ohälsa, säger Klas Bergling i ett pressmeddelande. 

– Vi vill uppmuntra Tims fans och vi vill att alla unga personer ska veta att de inte är ensamma. Det är viktigt att prata med någon, en vän, en familjemedlem eller en kollega. Det finns hjälp att få för alla psykiska besvär som de eller deras vänner kanske har, fortsätter han. 

Kämpade mot psykisk ohälsa under uppväxten

Den 20 april 2018 kom nyheten som chockade fans över hela världen – Tim Bergling, känd som Avicii, hade gått bort under en resa i Oman. 

I ett uttalande från familjen framgick det att Tim Bergling hade kämpat med ångest under lång tid och pressats för hårt, även om det inte skrevs ut att sonen hade tagit sitt eget liv. Klas Bergling har tidigare berättat för CBC News att han hade svårt att säga ordet självmord i samband med sin son.

– Ja, verkligen. Att uttala det är också att erkänna att man är en del av det ödet, så att säga, sade han i en intervju förra året. 

Tim Bergling kämpade med psykisk ohälsa under en stor del av sitt liv, och i tonåren fick han hjälp av en psykolog, berättade Klas Bergling i CBS.

– När man har ett barn som inte mår bra så försöker man allt möjligt för att vända situationen rätt. Och man försöker förstå vad som händer. Vi gick till en psykolog när han var 14 eller 15 år tror jag. Och han lugnade ner Tim lite. 

I dag skulle Tim ”Avicii” Bergling ha fyllt 31 år.

Självmordet kom som en chock

När sonen var ute på turnéer världen över höll han kontakt med familjen via telefonen. Klas Bergling berättade att det inte var svårt att prata om de jobbiga ämnena. 

– Vi pratade ofta om djupa saker, säger han

– Jag har själv erfarenhet av det från när jag var ung. Om man har varit med om det själv, så vet man att det finns sätt att få ett mer balanserat liv, sade Bergling.

För att må bättre slutade slutade Avicii 2016 att turnera, och han började vända sitt liv och sitt mående.

– Han var mycket mer hälsosam och han började träna. Och det verkade verkligen röra sig i en bra riktning. Självmordet kom som en chock för oss. Vi trodde verkligen att han var på bättringsvägen, har Klas Bergling tidigare sagt.


MÅR DU ELLER NÅGON DU KÄNNER DÅLIGT? HIT KAN DU VÄNDA DIG:

Är du närstående: Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.


Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.


En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.


Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.


Ring alltid 112 om läget är akut.

BRIS vuxentelefon: 077-150 50 50.

BRIS – Barnens hjälptelefon: 116 111, www.bris.se.

Självmordslinjen: 90 101, chatt.mind.se.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu. 

Telefonjouren: 08-34 58 73.


Källor: mind.se och www.spesistockholm.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.