Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Aviciis drömmar – han sökte efter ett nytt liv

Tim ”Avicii” Bergling slutade att turnera 2016. Foto: SEAN ERIKSSON / SEAN ERIKSSON
Bortom rampljuset började världsstjärnan att drömma om en annorlunda framtid. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

Tim ”Avicii” Bergling slutade att turnera 2016.

Bortom rampljuset började världsstjärnan att drömma om en annorlunda framtid.

Han sökte ett nytt liv och reste världen runt – vänner berättar att han övervägde att börja uppträda igen. 

– Jag tror att han inspirerades av Swedish House Mafias återförening, säger dj-stjärnan Tiësto.

Tim Bergling gick igenom en stor livsförändring när han 2016 lämnade offentligheten.

Efter beslutet att sluta med det intensiva turnerande, ägnade sig Avicii i stället åt att resa runt i världen med sina närmaste vänner.

På hans Instagram kunde följarna se glimtar av resemål som Sydafrika, nationalparken Yosemite i USA och Amazonas regnskog.

I stället för det intensiva turnerandet och festandet visade Avicii upp bilder på stränder, djur, sjöar och höga berg.

När Tim Berglings familj på torsdagen gick ut med ett öppet brev om artistens bortgång berättade man om en ung man, som sökte efter en förändring:

”Vår älskade Tim var en sökare, en skör konstnärssjäl som alltid burit på stora existentiella frågor. En överpresterande perfektionist som reste och jobbade hårt i ett tempo som ledde till extremt svår stress. När han slutat turnera ville han hitta en balans i livet för att må bra och kunna göra det han älskade mest – musik. Han kämpade verkligen med tankar om Meningen, Livet, Lyckan”, skriver familjen i brevet.

Mitt i världsstjärnans nya liv och lugnare liv planerade han samtidigt för framtiden – där musiken fortfarande var en stor del.

Drömde om att göra ”bästa skivan i hans karriär”

Inför nyårsafton 2016 berättade han på Instagram att hans nyårslöfte inför det kommande året var ”att göra den bästa skivan i hans karriär”.

Någon ny fullängdsskiva kom aldrig 2017, men under vintern och våren i år kom Avicii med flera små uppdateringar från studion i Los Angeles, där han arbetade med att färdigställa en ny skiva.

Tim Bergling jobbade tillsammans med låtskrivare som Carl Falk, Vincent Pontare och Jocke Berg från Kent.

Enligt tidsskriften DJ Mag ska Avicii ha berättat att han inte varit på en enda spelning sedan han själv slutade spela.

DJ-stjärnan Tiësto berättade att Swedish House Mafias återförening Ultra Music Festival i Miami ska ha inspirerat Avicii att vilja komma tillbaka, och att Avicii var nära att komma till festivalen i mars i år.

– Han kom nästan dit. Han skrev till mig att han kanske skulle komma på konserten. Jag tror att han inspirerades av deras återförening, har Tiësto berättat i en intervju med radiokanalen SiriusXM. 

Kort efter Aviciis död avslöjade Neil Jacobsen, som är chef för skivbolaget Geffen Records att artisten hade hela den nya skivan klar.

– Jag hoppas att få råd från familjen så att vi kan komma fram till vad Tim hade velat att vi skulle göra, berättade han för tidningen Variety.

Ska ha ångrat planer på comeback

I samband med Tim Berglings bortgång kom också uppgifter från tyska Bild om att Avicii förra året var mycket nära att hoppa på en comebackturné under 2018.

Men världsstjärnan ska i sista stund ha dragit sig ur. 

Enligt Bild var det tänkt att turnén skulle annonseras i november förra året, men tidningen uppger att Tim Bergling ångrade sig. Han var rädd för att ”fastna i övermänskliga förväntningar igen”.

När Avicii reste till Oman gjorde det han för att hälsa på vänner, enligt talespersonen Diana Baron.

Den 4 april, inför resan till Oman lade stjärnan upp en Instagrambild från Kalifornien:

”Det är alltid soligt i Kalifornien”, skrev han under bilden, som blev hans sista post på Instagram.

https://www.instagram.com/p/BhKTiI3lx7d/?taken-by=avicii

En vecka inför beskedet om Tim Berglings död träffade han dj:n Maitrai Joshi, som jobbar på Muscat Hills Resort, det hotell som den 28-årige artisten bodde på i Muskat.

– Han sa att han förälskat sig i Oman så mycket att han bestämt sig för att förlänga resan och utforska mer av landet. Han var så avslappnad och hade fötterna på jorden att det var svårt att förstå att han var en världsstjärna, har Maitrai Joshi berättat efter beskedet om Aviciis död.