Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Aviciis bolag gör supersuccé – året efter stjärnans död

Tim ”Avicii” Bergling.
Foto: AMY SUSSMAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Aviciis koncern hade ett succéår under 2018.
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Avicii var noga med att skänka pengar till välgörenhet. Under sin livstid gav han bort flera miljoner.
Foto: LBH / STELLA PICTURES/RETNA/AVALON.RED B6128

2018 blev en ekonomisk succé för Avicii Holding AB.

Koncernen nästintill dubblade sin omsättning – från 46 miljoner till 85,5 miljoner svenska kronor.

I takt med de ekonomiska framgångarna var Avicii noga under sin livstid att ge tillbaka till välgörenhet.

– Den mest vettiga, mänskliga och självklara grejen att göra är att dela med sig till dem som verkligen behöver det, sa stjärnan i dokumentären ”Avicii – the documentary” 2013.

Svenska superstjärnan Tim ”Avicii” Bergling avled plötsligt ifjol den 20 april, blott 28 år gammal.

Under sorgeåret har stjärnan hyllats såväl hemma i Sverige som internationellt.

Nu, över ett år efter stjärnans tragiska öde, fortsätter pengarna att rulla in. I bokslutet för 2018 står det klart att året efter Aviciis död blev ett ekonomiskt succéår för stjärnans koncern.

Från 2017 till 2018 har Aviciis eget bolag Avicii Holding AB nästan fördubblat sin omsättning. År 2017 omsatte bolaget 46 miljoner kronor – en summa som året därpå låg på hela 85,5 miljoner kronor. 

Efter skatt landade resultat för hela koncernen på 51 miljoner kronor efter skatt. Det går att jämföra med sex miljoner förlust som koncernen landade på 2017.

Bolagets stora ekonomiska vinst för 2018 går tillbaka till företaget, som nu har ett eget kapital på 192,5 miljoner kronor.

2019 – väntas samma framgång

Avicii Holding AB äger företagen Avicii Music AB och Avicii AB. Det senare startade så sent som förra hösten två nya bolag – Avicii Songs AB och Avicii Recordings AB. 

Då dessa bolag är nystartade finns det inte någon årsredovisning för 2018. Först för 2019 kommer ett bokslut att lämnas in till Bolagsverket.

Utöver ovan nämnda bolag ingår även Avicii International Gmbh i koncernen. Detta bolag har säte i staden Cham i Schweiz.

Den ekonomiska succén lär knappast sluta under 2019 för Avicii Holding AB. I bokslutet, som nyss lämnats in till Bolagsverket, står det även att man förväntar att verksamheten fortsätter i samma omfattning under detta år.

Trots att Avicii inte längre är i livet har han varit högst aktuell under året som gått. Inte minst i början på juni då artistens postuma album med titeln ”Tim” släpptes. Albumet innehöll 12 nya låtar som Tim Berglings kolleger, vänner och samarbetspartners färdigställt efter hans bortgång.

Inför släppet berättade artistens föräldrar Klas Bergling och Anki Lidén om hur det planerar att förvalta sonens musikaliska arv.

– Vi jobbar mycket med stiftelsen, det kommer att ta mycket tid. Nu är det två låtar som släppts, sedan kommer det en skiva i juni. Alla intäkter går till stiftelsen, men nu gäller det bara att hitta rätt organisationer som kan förvalta pengarna, sa Klas Bergling då till Aftonbladet.

Tim Bergling sänkte miljoner till välgörenhet

Efter Tim Berglings död blev det föräldrarna som fick ärva sonens förmögenhet på 231 miljoner kronor.

När bouppteckningen offentliggjordes i vintras stod det klart att Avicii hade tillgångar på 180 000 000 kronor i Sverige – och i USA uppgicks hans tillgångar ligga på 148 000 000 kronor. Detta ska i nettobehållning landat på drygt 231 miljoner kronor.

Samtidigt meddelades att framtida royalties från Aviciis musik kommer gå till föräldrarna.

Tim Bergling var noga med att ge tillbaka – och engagerade sig flitigt i välgörenhet. Under sin livstid gav Avicii flera hundra miljoner kronor till välgörenhet, bland annat skänkte stjärnan hela inkomsten för sin USA-turné 2012 till organisationen Feeding America.

– Personligt och moraliskt tycker jag – när man kommer till en position där du får ett sånt pass överflöd av pengar som man inte behöver – att den mest vettiga, mänskliga och självklara grejen att göra är att dela med sig till dem som verkligen behöver det, sa Avicii i dokumentären ”Avicii – the documentary” 2013. 

Expressen har sökt Klas Bergling och Anki Lidén via Aviciis presskontakt Ebba Lindqvist.

Aviciis koncerns ekonomi:

2017:

Nettoomsättning: 46 371 000

Resultat efter finansnetto: -991 876

Eget kapital: – 6 228 745


2018:

Nettoomsättning: 85 413 000

Resultat efter finansnetto: 64 922 441

Eget kapital: 51 233 405


Under hösten 2018 startades två nya bolag inom koncernen – Avicii Songs AB och Avicii Recordings AB.


Dessutom har koncernen bolaget Avicii International Gmbh med säte i Schweiz.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.