Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Avicii sökte hjälp veckor före sin död

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Tim "Avicii" Bergling.
Foto: JOHN SHEARER / AP TT NYHETSBYRÅN
Tim "Avicii" Bergling.
Foto: AMY SUSSMAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Tim "Avicii" Bergling.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON
Tim "Avicii" Bergling.
Foto: DAVID FISHER/REX SHUTTERSTOCK / DAVID FISHER/REX SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Tim "Avicii" Bergling.
Foto: ABACA / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB

Tim "Avicii" Bergling gick tragiskt bort den 20 april, bara 28 år gammal.

Men bara veckor före sin död hade artisten sökt hjälp hos meditationsexperten Erin Skipper i Los Angeles, för att hantera sin ångest.

– När man ser tillbaka på det, så hade jag ingen aning om nivån på hans smärta och lidande, säger Erin Skipper till GQ.

Den 20 april spreds den tragiska nyheten världen över – den svenska världsstjärnan Tim "Avicii" Bergling hade gått bort, under en semester i Oman.

En av de som nåddes av dödsbudet var meditationexperten Erin Skipper i Los Angeles, som bara några veckor tidigare hade försökt lära artisten meditation, utan att veta att Tim Bergling var en av världens största DJ:s.

Det var i början av mars som en kvinna ringde till Transcendentala meditationscentret i Los Angeles för att boka in privatlektioner i meditation åt en 28-årig musiker som inte hade tid att vara med under gruppkurserna.

Det föll då på Erin Skippers lott att göra husbesök för att hålla i meditationskursen med Tim Bergling – trots att meditationscentret i vanliga fall inte gör kurser hemma hos folk.

– Jag gillade inte att det var så pressat och påskyndat - han ville lära sig snabbt. Jag ville lära känna honom först.


LÄS MER: Aviciis drömmar – han sökte efter ett nytt liv


Skipper berättar för GQ att Tim Bergling såg hälsosam ut, men trött, första gången de träffades – som om han hade mycket att tänka på, säger hon. Inför besöket hade han läst på om meditation, och hade många frågor.

– Jag har jobbat med tusentals människor, och ingen har frågat sådana saker direkt. När man ser tillbaka på det, så hade jag ingen aning om nivån på hans smärta och lidande, säger Erin Skipper.

Tim Bergling: "Jag lider så mycket"

Skipper berättar för GQ att hon hade ett privat samtal med Tim Bergling, som berättade att han sökte efter klarsynthet och verktyg för att hantera sina problem med ångest. Han berättade också för henne att hans ångest hade fått honom att dricka för mycket.

Erin Skipper säger till tidningen att hon föreslog andra behandlingsformer, som stödgrupper och återhämtning – men Avicii var tydlig med att han ville lära sig meditation.


LÄS MER: Aviciis hus i Hollywood sålt i hemlighet – för jättebelopp


Sammanlagt blev det fyra stycken meditationsklasser med Tim Bergling, alla på två timmar i hans hem. Sista gången de sågs var den 28 mars, då Bergling ska ha blivit väldigt känslosam och sagt: "Jag är så känslig, och jag lider så mycket", berättar Erin Skipper.

– Han kämpade verkligen, och jag ville stötta honom på alla sätt jag kunde. Han ville ha en snabb lösning.


Mår du dåligt? Hjälp finns att få

Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

Självmord är ofta impulshandlingar.

Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Bris: 116 111, bris.se. Vuxentelefon: 077-150 50 50.

Hjälplinjen: 0771-22 00 60.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Svenska föreningen för psykisk hälsa: sfph.se.

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Röda korset: redcross.se. Telefonjour: 0771-900 800.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 08-34 58 73.


Källor: mind.se och www.spesistockholm.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.