Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Avicii skänkte miljoner till utsatta: ”Behöver inte pengar”

Foto: ABACA / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Foto: LBH / RETNA/AVALON.RED B6128

Tim ”Avicii” Bergling tog över världen med sin musik – och tjänade mångmiljonbelopp under sina aktiva år som artist och producent.

Men en stor del av sin förmögenhet skänkte världsartisten till välgörenhet.

– Man behöver inte så mycket pengar, sa han till SVT 2013.

Under fredagen avled Tim ”Avicii” Bergling, 28 år gammal.

Efter drygt tio år i musikbranschen hade han hunnit tjäna miljonbelopp – men gav bort mycket till välgörenhet.

– Jag märkte direkt när jag började tjäna pengar att jag inte behöver så mycket pengar, sa han i SVT-dokumentären ”Avicii - The Documentary” från 2013.

Avicii i SVT-dokumentären "Avicii - A Documentary".Foto: Youtube / Avicii Mexico

– Man behöver inte så mycket pengar. Man tänker innan: "Fan, om jag skulle tjäna så mycket pengar så skulle det vara jävligt soft". Det är väl en mognadsgrej också. Sen fattar man att det egentligen inte spelar någon roll, sa Avicii och fortsatte:

– Personligt och moraliskt tycker jag – när man kommer till en position där du får ett sånt pass överflöd av pengar som man inte behöver – att den mest vettiga, mänskliga och självklara grejen att göra är att dela med sig till dem som verkligen behöver det.

Avicii har hjälpt utsatta människor både genom ekonomiskt stöd och andra typer av kampanjer – nedan följer några exempel.

Kämpade mot hungern i USA

År 2012 donerade Avicii hela sin inkomst från det årets USA-turné till organisationen Feeding America, som kämpar för att minska svälten i USA.

Summan landade på en miljon dollar, vilket i dagsläget motsvarar drygt 8,4 miljoner svenska kronor.

– Hunger slår överallt och USA är inte immunt mot det. För mig personligen kom det som en chock när jag insåg hur utbredd hungern är i USA, sa han till sajten azcentral.com

– Jag hade aldrig kunnat tro att en av sex amerikaner lider av hunger, eller att ett av fyra barn regelbundet inte får tillräckligt att äta, sa han.

Stora insatsen för Radiohjälpen

Donationen till Feeding America är dock långt från det enda som Avicii har gjort för att hjälpa utsatta. 

Ett år senare, 2013, skänkte han bland annat en miljon euro – motsvarande drygt 10,3 miljoner svenska kronor – till Radiohjälpens arbete mot svält i Afrika.

Ash Pournouri och Avicii i en kampanjfilm för Radiohjälpen.Foto: Youtube / Avicii Mexico

Under lördagen hyllades den bortgångna stjärnan av SVT-profilen Anna Hedenmo – som även är generalsekreterare för Radiohjälpen:

”Vila i frid Tim Bergling. Och TACK för den förmögenhet (1 miljon euro) du skänkte till Radiohjälpen, och som lade grunden för Hungerhjälpen som räddat människor söder om Sahara från svält”, skrev Anna Hedenmo på Facebook.

Även Ash Pournouri, som var Aviciis manager mellan 2006 och 2016, har bidragit med pengar till välgörenhetsarbetet.

Musikvideo mot trafficking

Aviciis insatser har dock inte bara handlat om ekonomiskt stöd.

Musikvideon till låten "For A Better Day" släpptes i september 2015. Videon spelades in i Ungern med den folkkära svenska skådespelaren Krister Henriksson i huvudrollen – och handlade om barn som utsätts för trafficking. 

 

Skärmdump från musikvideon till "For A Better Day".Foto: Youtube / Avicii Vevo

Enligt GP förklarade Avicii sin avsikt i ett pressmeddelande som släpptes i samband med videon:

– Löftet om ett bättre liv någon annanstans gör familjer och barn till fångar hos några av de mest avskyvärda människorna i världen. Jag hoppas kunna bidra till att lyfta frågan och skapa debatt, speciellt nu när ofantliga mängder människor är på flykt från krigshärjade länder, sa Avicii i pressmeddelandet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.