Expressens granskning visar att Avicii gör en vinst på drygt 10 miljoner kronor per månad. Foto: Getty imagesExpressens granskning visar att Avicii gör en vinst på drygt 10 miljoner kronor per månad. Foto: Getty images
Expressens granskning visar att Avicii gör en vinst på drygt 10 miljoner kronor per månad. Foto: Getty images
Aviciis tio mest kända låtar på Spotify har hittills blivit delade 862 miljoner gånger - vilket har gett honom drygt 48 miljoner kronor i intäkter. Foto: Emil NordinAviciis tio mest kända låtar på Spotify har hittills blivit delade 862 miljoner gånger - vilket har gett honom drygt 48 miljoner kronor i intäkter. Foto: Emil Nordin
Aviciis tio mest kända låtar på Spotify har hittills blivit delade 862 miljoner gånger - vilket har gett honom drygt 48 miljoner kronor i intäkter. Foto: Emil Nordin
Mamma Anki Lidén är fortfarande chockad över sonens snabba karriär. "Man fattar inte det är sant. Men jag är mycket stolt över min son." Foto: Claudio Bresciani / ScanpixMamma Anki Lidén är fortfarande chockad över sonens snabba karriär. "Man fattar inte det är sant. Men jag är mycket stolt över min son." Foto: Claudio Bresciani / Scanpix
Mamma Anki Lidén är fortfarande chockad över sonens snabba karriär. "Man fattar inte det är sant. Men jag är mycket stolt över min son." Foto: Claudio Bresciani / Scanpix

Avicii har tjänat 15 miljoner på en låt

Publicerad

Tim "Avicii" Bergling, 24, är i dag en av världens mest framgångsrika dj:s och låtskrivare.

Pengarna strömmar in på 24-åringens konton.

Expressens granskning visar att Avicii gör en vinst på drygt 10 miljoner kronor per månad.

- Han är fortfarande min lilla pojk, säger hans mamma, skådespelerskan Anki Lidén.

Avicii, eller Tim Bergling som han egentligen heter, är en av världens nu mest framgångsrika dj:s.

Hans tio mest kända låtar på Spotify har hittills blivit delade 862 miljoner gånger - vilket har gett honom drygt 48 miljoner kronor i intäkter.

Bara låten "Wake Me Up" har gett Avicii intäkter på 15 miljoner kronor. (cirka 5 öre per delning från Spotify).

Fortsätter 24-åringen från Östermalm i Stockholm i den här takten kommer han inom några år att bli den mest ekonomiskt framgångsrika musikern i Sverige någonsin.

2014 flyttade Bergling från Sverige till Los Angeles, USA, där han nu är skriven. I samband med flytten köpte han en spektakulär lyxvilla för 110 miljoner kronor. I de svenska bolagen sitter hans föräldrar i styrelsen.

Stolt mamma

Mamma är skådespelerskan Anki Lidén, 67, och pappa är Klas Bergling, 68. Tim Bergling har två halvbröder (Anton Körberg, 36, son till Tommy Körberg, och David Bergling, 38) och en halvsyster (Linda Sterner, 43).

Mamma Anki Lidén är fortfarande chockad över sonens snabba karriär.

- Man fattar inte det är sant. Men jag är mycket stolt över min son, säger hon.

Har du varit i hans nya fina hus?

- Nej, inte ännu. De håller på och renoverar huset fortfarande.

Gillar du hans musik?

- Väldigt mycket, jag både dansar och tränar till hans musik.

Ses ni ofta?

- Inte så ofta, men vi pratar mycket musik och han spelar låtar för mig. Sen har vi ett stort filmintresse båda två.

Han tjänar ju väldigt mycket pengar...

- Jag vill inte prata om pengar. Men Tim har också väldigt mycket kostnader, säger Anki Lidén.

I dag har Avicii verksamhet i Sverige, i skatteparadiset Schweiz och nu också i USA.

Säte i Cham, Schweiz

Moderbolaget är Avicii Holding AB som till 100 procent äger Avicii Music AB.

Avicii Music har också ett dotterbolag i Schweiz - Avicii AG - med säte i den lilla staden Cham.

I dag omsätter bolaget 76,8 miljoner kronor och gjorde en vinst på 84,7 miljoner kronor - på bara 8 månader.

Jämfört med 2011 har vinsten gått upp med hisnande 1 120 procent. Vinsten och tidigare vinster förde han i somras över till moderbolaget Avicii Holding via en aktieutdelning på 90 miljoner kronor.

Nya dotterbolag

2014 startade Tim Bergling också bolaget Avicii Touring AB som förutom musikproduktion ska ägna sig åt försäljning av profilprodukter.

Även detta bolag har ett dotterbolag i Schweiz - Avicii International GMBH. Inga bokslut är ännu klara för dessa bolag.

Aviciis manager - Arash "Ash" Pourinouri, 32, är en stor del i framgången. Arash vann 2013 Stora kommunikatörspriset för att med sin strategi ha skapat ett svenskt dj-fenomen.

2013 omsatte hans bolag DSJ Media AB, som har kontor på Strandvägen i Stockholm, 21,4 miljoner kronor och gjorde en vinst efter finansnetto på drygt 11 miljoner kronor. Enligt årsredovisningen köpte DSJ också andelar i en bostadsrättsförening för 36 miljoner kronor under 2013.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag