Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Avicii hade ett album klart när han gick bort

Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Foto: ABACA / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ ABACA / IBLAB

Tim "Avicii" Bergling hade gjort färdigt sitt nya album, när han under fredagen gick bort i Oman.

Neil Jacobsen, chef för Geffen Records, pratade med svenska superstjärnan om skivan så sent som i onsdags.

– Jag hoppas att få råd från familjen så att vi kan komma fram till vad Tim hade velat att vi skulle göra, säger han till Variety.

Tim Bergling hade jobbat med ett nytt studioalbum sedan början av året, tillsammans med låtskrivare som Carl Falk, Kents Jocke Berg och Vincent Pontare. Fansen har kunnat följa studioprocessen med både bilder och videoklipp på Tim Berglings Instagramsida.

Neil Jacobsen, som är chef för skivbolaget Geffen Records, avslöjar nu att "Avicii" hade hela albumet klart när han gick bort.

Jacobsen pratade med Tim Bergling bara två dagar innan hans död, och de två diskuterade vilka gästartister han skulle ha på albumet. Vad som nu händer med låtarna är oklart.

– Jag har ingen aning. Jag kommer att sätta mig ned och prata med familjen när alla väl har fått en chans att andas in igen. Jag har aldrig varit med om att något sådant här har hänt med en artist som jag arbetat så nära med tidigare. Jag hoppas att få råd från familjen så att vi kan komma fram till vad Tim hade velat att vi skulle göra, säger Neil Jacobsen till Variety.

Jacobsen konstaterar att Aviciis nya musik var hans bästa på flera år.

– Han var så inspirerad. Han var så inne i det. Vi hade arbetat med att finslipa det hela i en månad och hade varit tvungna att sätta tidsgränser för när arbetet skulle sluta för dagen eftersom Tim kunde hålla på i 16 timmar i sträck. Det var så han var. Man var tvungen att dra honom därifrån: ”Tim, kom igen, gå och lägg dig, vila dig…” Det är en tragedi. Vi har den här fantastiska, magiska musiken, säger han till den amerikanska tidningen.

Neil Jacobsen bekräftar också att Avicii var perfektionist och "en överpresterare".

– Allt detta. Allt är rätt. Allt hänger ihop, säger han i tidningen.

Avicii upp på topplistorna

Efter Aviciis död sörjer många fans genom att lyssna på hans musik. På Spotifys "Topp 50 i Sverige" listas de mest spelade spåren i Sverige just nu. Hela sju av Aviciis låtar har under det senaste dygnet tagit sig in på listan: "Without You (feat. Sandro Cavazza)", "Wake Me Up", "Levels", "Waiting For Love", "Lonely Together (feat. Rita Ora)", "Hey Brother" och "The Nights".

Högst är "Without You (feat. Sandro Cavazza)", som i skrivande stund ligger på plats fem. Därefter kommer "Wake Me Up" på plats sju och "Levels" på plats elva.

På den globala "Topp 50 i världen" har fyra av Aviciis låtar tagit sig in under det senaste dygnet: "Wake Me Up", "Without You (feat. Sandro Cavazza)", "Levels" och "Waiting For Love".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.