Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Avicii brann för sin musik in i det sista

Avicii gjorde sin sista spelning inför publik hösten 2016. Därefter fortsatte han skriva och producera musik i studion. Foto: DAVID FISHER/REX SHUTTERSTOCK / DAVID FISHER/REX SHUTTERSTOCK REX FEATURES
EDM-stjärnan Avicii hyllas av världens artister, Madonna är en av dem. Foto: PLANET PHOTOS / STELLA PICTURES SUPPLIED BY PLANET PHOTOS
Hösten 2016 gjorde Avicii sin sista spelning. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON

Hösten 2016 gjorde Avicii sin sista spelning inför publik på kubben Ushuaïa på Ibiza.

I livet utanför rampljuset ägnade världsartisten sitt sista 1,5 år åt det han älskade mest av allt: att skapa musik.

– Han älskade det han hade skapat, säger Per Sundin, vd för Universal Music Sweden till Rolling Stone.

DJ:n och producenten Tim ”Avicii” Bergling hittades död i Omans huvudstad Muskat den 20 april. Han blev 28 år gammal.

Efter en intensiv inspelningsperiod hade Avicii rest till Oman för att ha semester. Han kom dit den 8 april för att besöka vänner i landets kungliga familj.

EDM-stjärnan hade precis färdigställt låtarna till sitt nya album.

– Vi arbetade på det tillsammans och det var hans bästa musik på år, ärligt talat. Och jag vet eftersom jag arbetat med alla album. Han var så inspirerad. Så peppad, säger Neil Jacobsen, chef för skivbolaget Geffen Records, till Variety.

Men trots att resan till Oman gjordes i avkopplingssyfte släppte Avicii inte jobbet. Dagen efter ankomsten hade han en telefonkonferens med delar av sitt management. De listade vilka artister som skulle vara intressanta att samarbeta med framöver. De följande dagarna fortsatte samtalet via mejl.

– Alla hans meddelanden var glada. Han älskade det han hade skapat, säger Per Sundin, vd för Universal Music Sweden till Rolling Stone.

Tim Bergling har förevigats på flera bilder under sina veckor i Oman. Tillsammans med vänner gjorde han utflykter till kusten, seglade och log glatt mot kameran när fans ville ta bilder. Han bodde ett tag på hotell med en egen strand och besökte en exklusiv fest.

Chocken var fullständig när beskedet kom att Avicii hittats död på ett kungligt gods i Oman, enligt landets åklagare.

 

LÄS MER: Abba-Björn: ”Avicii var vrålbegåvad” 

 

Slutade turnera efter hälsokollaps

Avicii har tidigare kämpat med hälsoproblem och arbetade hårt för att må bättre. Efter intensiv stress, panikångest och sjukhusbesök bestämde han sig 2016 för att sluta turnera.

– Jag kom till en punkt där det blev för mycket. Folks uppfattning om vem Avicii är stämmer inte överens med vem Tim är som person. Jag gillar inte att stå i centrum, sa han i dokumentären ”Avicii: True stories”.

https://www.instagram.com/p/BJpyzYrgtvH/?taken-by=avicii

Den 28 augusti 2016 gjorde Avicii sin sista spelning inför publik på kubben Ushuaïa på Ibiza.

Aviciis syskon närvarade under spelningen, däribland hans halvbror Anton Körberg.

Under de kommande 20 månaderna kunde Avicii ägna sig åt det han älskade mest av allt: att skapa musik.

– Han verkade må mycket bättre. Han var inte lika blek och mager som tidigare, säger gitarristen och kollegan Mike Einziger till Rolling Stone.

Kort före resan till Oman bjöd världsartisten hem producenten och låtskrivaren Joe Janiak till sin hemmastudio i Los Angeles, uppger Rolling Stone. Under några veckors tid komponerade duon en rad nya låtar, där Avicii spelade piano och skrev låttexter.

– Man såg att han under en lång tid funderat och han försökte ta kontroll över sitt liv, säger Joe Janiak till Rolling Stone.

Joe Janiak fick intrycket att Avicii hade gått in i en ny, produktiv fas.

– Han verkade upprymd. Det är det som är så chockerande. Han verkade inte vara en kille i slutet av livet, säger producenten till Rolling Stone.

Den svenske artisten sa att han skulle höra av sig till Janiak när han kom hem igen – och packade sedan sin väska för att resa till Oman morgonen efter.

Stor förlust för musikscenen

EDM-stjärnans allt för tidiga bortgång beskrivs av många som en stor förlust, inte bara för musik-Sverige utan även för den internationella världsscenen.

Världsartister som Madonna, Robbie Williams, Kygo och Wyclef Jean har uttryckt sin sorg efter Aviciis bortgång.

I ett öppet brev, som gick ut via Aviciis presskontakt Ebba Lindqvist, har familjen berättat om Berglings död.

”Vår älskade Tim var en sökare, en skör konstnärssjäl som alltid burit på stora existentiella frågor. En överpresterande perfektionist som reste och jobbade hårt i ett tempo som ledde till extremt svår stress. Han kämpade verkligen med tankar om Meningen, Livet, Lyckan. Nu orkade han inte längre. Han ville få frid” skrev de.

 

LÄS MER: Flickvännens bilder från livet med Avicii