Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tim Avicii Bergling död – blev 28 år

Tim Bergling, känd som Avicii.
Foto: DAVID FISHER/REX/ SHUTTERSTOCK
Tim "Avicii" Bergling blev 28 år gammal.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES
Avicii uppträder i Malmö 2016.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES

Tim Avicii Bergling har gått bort, 28 år gammal.

Bergling gick bort i Oman och påträffades död på fredagen.

”Familjen är förkrossad”, skriver Aviciis presskontakt Ebba Lindqvist i en kommentar och enligt TMZ är en familjemedlem nu på plats i Oman.

– Det är ett prioriterat fall, säger en talesperson för polisen i Muskat. 

Enligt SVT misstänker inte polisen i Oman att något brott ligger bakom Aviciis bortgång.

Berglings kropp kommer att flygas hem från Oman till Sverige under den kommande veckan, uppger polisen till People.

Tim Bergling är känd över hela världen under artistnamnet Avicii – och har släppt otaliga hits.

Nu har han hittats död i Muskat i Oman, berättar hans presskontakt Ebba Lindqvist.

”Det är med stor sorg vi måste meddela att Tim Bergling, känd under artistnamnet Avicii, är död. Han befann sig i Muskat, Oman och påträffades död under fredag eftermiddag lokal tid”, skriver Ebba Lindqvist i en kommentar.


LÄS MER: Vännernas sorg efter Aviciis död: "Har känt honom sedan han var liten" 

Familjen förkrossad efter dödsbeskedet om Avicii

Hon fortsätter:

”Familjen är förkrossad och vi ber er att visa hänsyn och lämna dem ifred i denna svåra tid. Inga fler uttalanden kommer att göras.”

Aviciis död bekräftas även av hans talesperson Diana Baron, som inte specificerade dödsorsaken. Hon berättar för The New York Times att Tim Bergling befann sig i Oman för att besöka vänner.

”Familjen är förkrossad och vi ber alla att ha respekt för deras behov och lämna dem i fred under den här svåra tiden”, säger hon till tidningen.

Enligt TMZ anlände en av Tim Berglings familjemedlemmar till Omans huvudstad sent i fredagskväll, bara timmar efter att Bergling hittats död.

DOKUMENT: Tim Bergling gick från okänd till att bli superstjärnan ”Avicii” 


Polisen: Misstänker inte brott bakom Aviciis död

Dödsfallet bekräftas enligt Buzzfeed av polis i Oman.

När Expressen når polisen i Muskat säger de att de inte kan lämna någon mer information om dödsfallet ännu. 

– Vi jobbar vidare med fallet och kommer inom kort kunna lämna information. Det är ett prioriterat fall, säger en talesperson för polisen i Muskat. 

Enligt SVT misstänker inte polisen något brott.

– Vi har all information, vi vet vad som hänt, men vi släpper inte det till media, säger en polis med insyn i fallet till SVT.

Svenska UD känner till händelsen.

– Vi har uppgifter om att en svensk man i 30-årsåldern har dött i Oman. Vi kan inte säga mer än så, hans anhöriga är underrättade, säger Rasmus Eljanskog vid UD:s pressjour.

Aviciis kropp flygs hem till Sverige i veckan

Tim Berglings kropp kommer att flygas hem från Oman till Sverige under den kommande veckan, det uppger polis för People.

”Han efterlevs av sina föräldrar, två bröder och en syster, som alla är helt förkrossade, säger polisen till tidningen.

Foto: SEAN ERIKSSON / SEAN ERIKSSON

Sin sista tid i livet spenderade Tim Bergling på en resort i Omans huvudstad Muskat. Nu väljer hotellet att hålla en hyllningskonsert för den bortgångne musikern, skriver Times of Oman

”Vi på Muscat Hills Resort har nåtts av mängder av samtal och meddelande om Tim Berglings, också känd som Avicii, tragiska bortgång. Vi har valt att dedikera vårt kommande event ”Beats by the Beach” den 27 april till Aviciis minne”, skriver hotellet i ett uttalande.

Hotellet: ”Avicii såg ut att må bra”

På bilderna från hotellet syns Tim Bergling le mot kameran tillsammans med personalen och andra gäster.

”Vi kan bekräfta att Avicii besökte Muscat Hill Resort och under sin vistelse var han extremt vänlig till all vår personal, som vilken annan av våra gäster. Avicii såg ut att må bra och verkade njuta under sin vistelse här. Vi är extremt ledsna att ta del av den senaste tidens nyheter och vi vill uttrycka våra kondoleanser till hans familj, vänner och fans”.

Avicii var en omåttligt populär artist under flera år men hade på senare tid dragit sig tillbaka från rampljuset.

Redan 2006 började han göra musik och två år senare inledde han ett samarbete med Arash Pournouri som han jobbade med i tio år efter det.

Det riktiga genombrottet kom i slutet av 2011, med låten ”Levels”. Sen var karriären i gång. Debutalbumet ”True” släpptes hösten 2013 och förstasingeln ”Wake me up” blev en absolut världssuccé. 


LÄS MER: Aviciis karriär i bilder 


Avicii har samarbetat med flera världsstjärnor. 2014 släppte han låten ”The Days” tillsammans med den brittiske artisten Robbie Williams. När FIFA15 lanserades låg Avicii bakom soundtracket till det populära fotbollsspelet.

Avicii har bland annat arbetat med Sebastian Ingrosso, medlem i dj-kollektivet Swedish House Mafia. Ingrosso uttrycker sina känslor över dödsbudet på Instagram:

"Jag finner inte ord. Det jag kan säga är att vi var ett par unga killar från Sverige med drömmar och Tim inspirerade oss och miljoner andra. Vila i frid min broder, din musik kommer att leva för alltid".

LÄS MER: Anders Nunstedt: Avicii var den nya tidens superstjärna 

”Det är ett prioriterat fall”, säger polisen om Aviciis död.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ

Madonna sörjer Avicii

Även Madonna och Avicii samarbetade på sångerskans album ”Rebel heart” från 2015. På Instagram publicerar Madonna en bild där hon och Tim Bergling står tillsammans i dj-båset och ler mot kameran. I bildtexten uttrycker Madonna sin sorg och bestörtning:

”Så sorgligt... Så tragiskt. Farväl käre, fine Tim”, skriver popartisten och avslutar inlägget med ett hjärta. 

https://www.instagram.com/p/BhzbSCuhFEd/?taken-by=madonna

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia sörjer Avicii

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia känner superstjärnan från att han spelade på deras bröllopsfest 13 juni 2015. Efteråt tackade Tim Bergling för förtroendet.

"Tack så mycket för en fantastisk upplevelse och för att jag fick vara med på er speciella kväll. Grattis prins Carl Philip och prinsessan Sofia - jag önskar er allt det bästa", skrev han då på Instagram.


LÄS MER: Sofia och Carl Philips hyllning till Avicii 


I ett gemensamt uttalande säger prinsparet:

”Det är med stor sorg som vi mottagit beskedet att Tim Bergling har gått bort. Vi är tacksamma för att vi fick lära känna honom och beundrade honom som artist och den fina person som han var. Han gjorde vårt bröllop oförglömligt med sin fantastiska musik. Våra varmaste tankar går till hans familj.”

Avicii kämpade med hälsan

Trots sina stora framgångar hade karriären sina baksidor och Tim Bergling kämpade med sin hälsa. Våren 2016 meddelade han att han slutade att turnera.

”Mina val och min karriär har aldrig drivits av materiella saker, även om jag är tacksam för alla möjligheter och de bekvämligheter min succé har gett mig. Jag vet att jag är välsignad som har möjlighet att resa världen runt och uppträda, men jag har för lite tid till ett liv som en vanlig person bakom artisten”, skrev han då i en kommentar.


LÄS MER: Sista kända bilden på Avicii från Oman 


Avicii avslutade med en sista Nordenspelning på Tallriken i Malmö 5 augusti 2016. 15 000 fans firade av honom och i publiken fanns prins Carl Philip och prinsessan Sofia.

Avicii fortsatte dock att göra musik och var, när dödsbeskedet kom, mitt uppe i arbetet med ny musik.

Vännen om Aviciis död: ”Det är fruktansvärt”

Vännen Eric Ebbing, var en av dem som arrangerade Aviciis sista Nordenspelning i Malmö och säger att han tänker enormt mycket på artistens familj och närmast sörjande. 

– Det är tragiskt, han var 28 år gammal. Man får sig en rejäl tankeställare själv, säger Ebbing och fortsätter:

– Det är fruktansvärt. Det är många minnen i huvudet just nu.

För att hylla Tim Avicii Berglings minne kommer en minnesstund att hållas på Sergels torg i Stockholm klockan 16.00 på lördagen.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.