Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Avgörande beslutet – så blir nya Solsidan

Solsidan gör comeback – nu berättar Felix Herngren.
Foto: PÄR BÄCSTRAND/TV4
Foto: PÄR BÄCSTRAND/TV4
Foto: PÄR BÄCSTRAND/TV4 / PÀr BÀcstrand/TV4

Långt från självklart, men med facit i hand rätt beslut. 

Nu berättar ”Solsidan”-skådespelarna om diskussionerna och de avgörande faktorerna som gjorde att det blir 30 nya avsnitt av succéserien. 

– Kan man inte få ihop en bra säsong med den här paletten av rollfigurer, då har man inte gjort sitt jobb kan jag tycka, säger Felix Herngren. 

Tittar du på "Solsidan"?

Jättebeställningen slog ner som en bomb: i oktober 2018 bekräftade TV4 att man skulle göra 30 nya avsnitt av ”Solsidan”. Sammanlagt handlar det om tre säsonger med premiär nu i oktober, sedan 2021 och till sist 2023. 

Seriens huvudensemble – Felix Herngren, Mia Skäringer, Johan Rheborg, Josephine Bornebusch, Henrik Dorsin och Malin Cederbladh – bekräftades samtidigt som klara för de nya avsnitten. 

Nu berättar Herngren, Dorsin, Cederbladh och Rheborg att det inte var en självklarhet att det skulle bli fler avsnitt. 

Avgörande, säger de, var långfilmen som hade premiär i december 2017 och som blev en omedelbar magnet för biobesökarna med över en miljon köpta biljetter.

- Det vara många parametrar som vägde in, i alla fall i mitt beslut. Men som det kändes på inspelningen så fanns det för min del en trygghet och tyngd tack vare långfilmen, säger Henrik Dorsin och fortsätter: 

- Eftersom långfilmen var lite mer djuplodande och tog upp lite mer allvarliga och övergripande ämnen med ett ”Solsidan”-filter, var det lustfyllt och befriande att det nu var mer renodlad sitcom-handling igen. Det fanns en renhet i det som jag tyckte var kul. 

Felix Herngren: Alla har färgats av långfilmen 

När ”Solsidan” gör comeback som tv-serie har det gått omkring ett och ett halvt år efter långfilmen. Alex och Anna är återförenade, samtidigt som Annas skådespelarkarriär tar ordentlig fart. 

Fredde och Mickan har huvudvärk över nyinflyttade grannar, medan Ove och Anette tar hand om Freddes lillebror Lill-Mauritz. 

Felix Herngren, som spelar Alex och även har agerat kreativ chef för den nya säsongen, berättar om diskussionerna kring avsnitten. 

- När vi gjorde filmen fördjupade vi dramat och förändrade spelstilen en hel del. När vi nu skulle göra tv igen så kände vi först: fan, hur gör vi nu? Vi diskuterade mycket om vi skulle göra avsnitt som är 22 minuter eller gå upp till avsnitt som 45 minuter långa. Till slut bestämde vi oss för 22-minutare, säger Felix Herngren och fortsätter: 

- Det som var kul var att börja spela in de här avsnitten, för man kände verkligen att alla har färgats av långfilmen. Det har varit givande för alla, tror jag, att borra sig djupare i rollfigurerna och tona ner spelet. Men nu gör vi tv-tv av det här, och om vi någon gång kanske gör en ny långfilm så får man ha det längre berättandet där. 

TRE TV-PROGRAM ATT SE FRAM EMOT I TV4/CMORE

# ”Så mycket bättre - andra sommaren”

(premiär 19 oktober i TV4)

”Så mycket bättre” firar 10 år med en jubileumssäsong där hela 14 artister medverkar. Basen utgörs av Petter, Magnus Uggla och Miss Li, medan bland andra Carola, Niklas Strömstedt och Little Jinder dyker upp i programmet. Om inget annat och utifrån det jag har hört gör alla iblandade artister åtminstone intressanta tolkningar av varandras låtar. 

 

# ”Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet”

(premiär: 6 december på C More, 21 december i TV4)

Med Robert Gustafsson som Ture Sventon och Johan Glans som Ville Vessla och duon bakom julkalendrarna ”Tjuvarnas jul” och ”Selmas saga” är det svårt att se vad, om något, som går fel i detta familjedrama. 

 

# ”Hamilton”

(Premiär: 1 januari 2020 i C More, senare i januari på TV4)

Jan Guillous klassiska romanfigur får ny och samtida kostym i thrillerserien med norska skådespelaren Jakob Oftebro  i huvudrollen som Carl Hamilton. Krister Henriksson och Nina Zanjani gör bärande roller, medan bland andra Suzanne Reuter och Katia Winter finns på rollistan.

Regissören Emma Bucht om årets julkalender, skådespelarna och om ”Solsidan”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.