”Can you hear me – SOS
Help me put my mind to rest
Two times clear, again I'm acting low
A pound of weed and a bag of blow”
För alla som har sett Levan Tsikurishvilis dokumentär ”Avicii: True stories” och vet hur sagan om Tim Bergling sedan slutade gör det ont att höra de inledande raderna på den svenske superstjärnans postuma singel.
Verserna handlar om någon som inte mår bra, som berövas sin sömn och vars tankar blöder. På ytan är ”SOS” en kärlekssång men i dag är det svårt att inte se fler lager i texten.
”SOS” är en av de låtar som Avicii arbetade med innan han gick bort den 20 april förra året. Han var då i färd med att slutföra ett nytt album och efterlämnade flera låtar samt anteckningar och meddelanden om hur det skulle låta.
Hans familj ville att världen skulle få höra musiken och under det senaste året har en rad producenter och låtskrivare arbetat med att färdigställa låtarna. Albumet ”TIM” släpps den 6 juni, intäkterna kommer att gå till stiftelsen Tim Bergling Foundation, och ”SOS” är det första smakprovet.
Musikaliskt känner man igen sig – i alla fall delvis. Aloe Blacc, som sjöng på ”Wake me up”, står för sången och inledningens melodi och klaviaturackord fullkomligt skriker Avicii. Den tropical house-doftande hooken är dock något, i sammanhanget, nytt.
Till en början är det också lätt att tänka att ”SOS”, som utöver Avicii har producerats av Albin Nedler och Kristoffer Fogelmark, saknar det där lilla extra som lyfter en låt över det mediokra. Den känns inte helt färdig och framstår som lite rumphuggen med en blygsam speltid på två minuter och trettiosju sekunder.
Men hitmagin finns där någonstans för det dröjer inte länge innan man vill trycka på play igen och igen och igen.
Det är glädjande för just den känslan gör att man känner att arvet efter Avicii har förvaltats väl. Sedan kanske inte ”SOS” har potential att bli en ny ”Levels”, ”Wake me up” eller ”Without you” – men hur många låtar har det?
”SOS” släpps klockan 21.00 i dag, onsdag. Tim Bergling Foundation har startats av familjen Bergling och kommer inledningsvis att fokusera på att stödja personer och organisationer som arbetar förebyggande inom områdena psykisk ohälsa och suicid.
https://www.youtube.com/watch?v=6jit18JpiXc&feature=youtu.be
Så bra är nya singeln
SINGEL
Avicii featuring Aloe Blacc
”SOS”
Mår du dåligt? Hit kan du vända dig
Är du närstående: Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.
Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.
En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.
Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.
Ring alltid 112 om läget är akut.
BRIS vuxentelefon 077-150 50 50.
BRIS – Barnens hjälptelefon Tel: 116 111.
www.bris.se
Självmordslinjen: 90 101, chatt.mind.se.
Hjälplinjen: 0771-22 00 60.
Jourhavande präst: Nås via 112.
Föräldratelefon: 020-85 20 00.
Jourhavande kompis: 020-22 24 44.
Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.
Telefonjouren: 08-34 58 73.
Källor: mind.se och www.spesistockholm.se.