Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Aujalays känsloutmaning i ”Sveriges mästerkock”

Markus Aujalay har varit med i juryn för ”Sveriges mästerkock” sedan starten 2011.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Markus Aujalay, Tom Sjöstedt och Mischa Billing utgör juryn i ”Sveriges mästerkock”.
Foto: TV4 / TV4
Foto: YLWA YNGVESSON

Det har blivit dags att hitta en ny mästerkock.

Markus Aujalay har varit med i juryn sedan start och efter tolv säsonger är det fortfarande spännande inför premiären.

Även om han är rutinerad som jurymedlem så är det alltid en utmaning att inte låta känslorna och viljan hos deltagarna påverka bedömningen, menar han.

– Det drabbar en och på kvällarna kan man ju känna att man är mentalt trött.

Den tolfte säsongen av ”Sveriges mästerkock” har premiär på onsdagskvällen. Förväntansfulla hemmakockar ska ställa sig inför juryn och presentera sin mat.

Markus Aujalay, 50, utgör en tredjedel av juryn och menar att tittarna kan vänta sig en bra säsong.

– Jag hoppas att tittarna ska bli nöjda med årets säsong. Jag är nöjd, det är en bra säsong, bra deltagare och det är mycket känslor. Framför allt är det ett väldigt fint gäng som är med, de är väldigt fina mot varandra. 

Stjärnkocken har suttit i juryn sedan starten 2011 och menar att han kommer att fortsätta så länge han tycker att det fortfarande är roligt – och det gör han.

– Det som är roligt är ju det att det blir nytt varje år med nya människor, alltså deltagarna. Det är en väldigt rolig tävling och produktion att vara del av och det är ju det som gör att man, i alla fall jag, känner att man vill vara en del av det igen och igen.

– Men sedan får man ju se. När man räknar på det är det här tolfte säsongen. Det låter ju helt galet mycket. Så vi får se. Men sedan är det väl om tittarna börjar ledsna och känner ”vad tråkig han börjar bli, vi är less på honom” ja, då får man ju flytta på sig.

”Man blir engagerad i deltagarna”

Även om Markus Aujalay är rutinerad i sammanhanget menar han att det alltid är en utmaning att hela tiden vara objektiv i bedömningen och inte väga in känslorna och viljan.

– Det är klart att man blir engagerad i deltagarna och man känner för dem. Ibland kan man känna ganska tidigt att, jag har gjort det varje år i stort sett, att man känner några redan på audition eller i Gävle att om de här människorna lyckas hålla känslorna ihop och leverera så kan de gå riktigt långt och ibland känner man till och med att ”den här kan vinna”. 

– Men ibland så gör de inte det därför att de blir tagna av stressen under resans gång som helt plötsligt gör att de hamnar i eliminering.

Markus Aujalay menar att det är till stor hjälp att det är två till i juryn, Mischa Billing och Tom Sjöstedt, och att de tillsammans peppar varandra.

– Men vi kan också känna ”men gud var jobbigt att den där gjorde så eller vad tror du om det här”, säger han och fortsätter:

– Jag upplever att vi har ganska enkelt att hålla oss objektiva och professionella. Men det drabbar en och på kvällarna kan man ju känna att man är mentalt trött och att det kanske varit något riktigt drama eller så.

Projektet med barnen

Under coronapandemin startade Markus Aujalay upp en Youtube-kanal och det blev en succé. Nu ska snart en andra säsong av ”Markus bjuder in” spelas in, där han bjuder in gäster som får önska en rätt som han ska laga.

– Jag tycker att det är jätteroligt att göra och framför allt att man får bestämma allting helt själv. Det är ganska enkelt format också att jag bara lagar en rätt som många har önskat.

Utöver Youtube har han även påbörjat ett nytt projekt tillsammans med barnen, nämligen Tiktok. 

– Jag är helt nybörjare. Jag har bara släppt två klipp. Det är min dotter som sköter det. Ungarna tittar ju mycket på Tiktok och det har ju jag förstått är det som gäller. Jag har sagt till dem att vi kan testa göra det och så får vi se. Det är mer som en rolig grej och ett roligt litet gemensamt projekt man kan ha på kvällen liksom när man sitter hemma.

”Sveriges mästerkock” sänds på onsdag klockan 20.00 på TV4.

Tareq Taylor bröt nacke – hade änglavakt

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.