Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SVT:s ändring av ”På spåret” – petar bandet Augustifamiljen

Foto: BO HAKANSSON, BILDUPPDRAGET / BILDUPPDRAGET, TEL 031-226050
Foto: SVT

Augustifamiljen har varit husband i SVT:s ”På spåret” i tio år.

Men nu har de gjort sin sista säsong – ett beslut som kommer från SVT.

– Vårt uppdrag är att hela tiden skruva, det får inte stå för still, säger Christina Hill, programchef i Göteborg.

På fredag sänds finalen av SVT:s långkörare ”På spåret”, där Kristian Luuk är programledare och Fredrik Lindström domare.

Men husbandet sedan tio år, Augustifamiljen, kommer inte att synas i nästa säsong. SVT bekräftar att de har tagit beslutet om att inte fortsätta samarbetet.

– Ja, det stämmer. ”På spåret” är ett förvaltningsuppdrag, det har funnits i många år och kommer troligtvis att finnas många år framöver. Vårt uppdrag är att hela tiden skruva, det får inte stå för still. Det måste följa med sin tid och det måste hända grejer för tittarna, säger Christina Hill, SVT:s programchef i Göteborg och fortsätter:

– Augustifamiljen har varit husband i tio år, det har varit fantastiskt på alla sätt. Det finns inget missnöje i botten, däremot känner vi att det är den delen nu som står på tur.

SVT bekräftar: Fredrik Lindström och Kristian Luuk fortsätter

Programledaren Kristian Luuk och domaren Fredrik Lindström har känt till beslutet att Augustifamiljen ska petas.

– De har varit involverade och fått informationen, men det är programredaktionen och jag som har tagit beslutet. Vi ser det som att vi har ett uppdrag mot själva programmet, det uppfattar jag att även Kristian och Fredrik känner, säger Christina Hill.

Enligt Christina Hill har man i nuläget inte planer på några andra stora förändringar i programmets upplägg. Hon bekräftar att duon Luuk och Lindström kommer att leda ”På spåret” även nästa säsong. 

– Kristian och Fredrik kommer att stanna kvar, säger Christina Hill. 

Augustifamiljen ska ersättas i ”På spåret”

Vem som ersätter Augustifamiljen, som också är Håkan Hellströms kompband, i ”På spåret” är ännu oklart.

”Vem eller vilka som tar över den musikaliska stafettpinnen i På spåret är ännu inte klart, självklart är att det fortfarande ska vara livemusik och beredas plats för såväl nya svenska stjärnskott som de största och mest folkkära artisterna”, skriver SVT i ett pressmeddelande.

Stefan Sporsén, kapellmästare för Augustifamiljen, beskriver att det varit tio år av fint samarbete och att det känns ledsamt att skiljas från kollegerna. 

– Det är blandade känslor. Det har varit ett väldigt lustfyllt arbete. Vi känner oss väldigt stolta över den här säsongen, det är kul att avsluta med flaggan i topp. Det här året har jag fått med några av de jag velat ha med väldigt länge, som Yukimi Nagano och Seinabo Sey, säger han och fortsätter:

– Vi har gjort vårt bästa för att vara progressiva inom vår del av programmet. Vi har försökt bredda det musikaliska uttrycket både med låtval och artister. Det är så vi har kunnat bidra till utvecklingen.

Under dagen lade augusti Augustifamiljen ut meddelandet ”Omnia mutantur, nihil interit” på sin Facebooksida. På svenska betyder det ungefär ”allt förändras, ingenting förgås.