Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Attacken mot ministern: ”Så slappt – man baxnar”

Amanda Lind (MP) var en av gästerna på årets Guldbaggegala.
Kulturministern på röda mattan.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES/ROBERT EKLUND ROBERT EKLUND
Expressens reporter Ellinor Svensson intervjuar Amanda Lind på Guldbaggegalan.

DN:s filmredaktör Helena Lindblad går till svidande attack mot kulturminister Amanda Lind – som erkänner i en intervju med Expressens reporter Ellinor Svensson i Expressen TV att hon inte sett en enda av de nominerade filmerna på måndagens Guldbaggegala. 

”Så slappt att man baxnar”, skriver hon i DN

Det var på röda mattan inför måndagskvällens Guldbaggegala som Amanda Lind erkände att hon inte hade sett någon av de nominerade filmerna.

– Det är också för att jag har varit gravid och fött barn under året som gått så jag har inte gått på bio. Många av de här filmerna går inte att hitta än förutom om man går på bio, men jag har många på min lista som jag tänker se, förklarade hon då för Expressens reporter Ellinor Svensson.

– Jag har naturligtvis också läst om både filmerna och skådespelarna som är nominerade, det känns som vi har en jättespännande kväll framför oss, fortsatte Lind på röda mattan.

Helena Lindblad sågar Amanda Linds motivering 

I Dagens Nyheter riktar nu filmkritikern och tidningens filmredaktör Helena Lindblad hård kritik mot kulturministern.

”Alltså, den som är ytterst ansvarig för den statliga svenska filmpolitiken hade alltså inte bemödat sig om att se någon av de svenska filmer som var föremål för kvällens firande. Så slappt att man baxnar”. 

Lindblad kallar även Amanda Linds förklaring om att hon varit gravid för en ”lam motivering”.

”Svensk film lämnar ett tufft år bakom sig med ett rekordstort publiktapp. Att inte ens vår kulturminister väljer svensk film måste ses som en riktig käftsmäll på en bransch som redan ligger ner”, skriver Helena Lindblad vidare.

”Hoppas kulturministern fick inspiration” 

Amanda Lind avböjer att kommentera frågan ytterligare.

Svenska filminstitutets vd Anna Serner skriver i ett sms:

”Jag hoppas kulturministern fick inspiration att se många filmer år 2020 efter Guldbaggen.  De flesta finns tillgängliga att se hemma förr eller senare. Hon är minister och nybliven mamma, jag har förståelse för att hon har en utmaning med tiden.

Amanda Linds partikamrat, riksdagsledamoten Lorentz Tovatt, rycker ut på Twitter till kulturministerns försvar.

”Det är som att nån skulle ha blivit kränkt för att jag valt sallad istället för linser, i egenskap av klimatpolitisk talesperson”, skriver han.

https://twitter.com/LorentzTovatt/status/1219650052026720256

Hugo Lilja har tillsammans med Pella Kågerman regisserat filmen ”Aniara”, som belönades med fyra Guldbaggar på måndagskvällen.

Han tycker man kan förvänta sig att en kulturminister ska se i alla fall några av de svenska filmer som görs under ett år. 

– Man behöver inte se alla filmerna, men en del svensk film bör man väl se, säger han.

Varför då?

– Film är en stor del av svensk kultur. Är man kulturminister är det bra om man har koll på vilken kultur som görs i Sverige. 

Han tror dock inte att det har någon större betydelse för kulturpolitiken om det ansvariga statsrådet ser film eller ej.

– För att ha ett politiskt program där man stöder olika kulturformer tror jag inte att man nödvändigtvis måste ha koll på de individuella titlarna.


Rättelse: I en tidigare version av artikeln skrev vi felaktigt att Amanda Linds pressekreterare var avsändare till det sms som i själva verket kom från Anna Serner.

TV: Här är några av dagens största nöjesnyheter

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.