Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åtta månader efter mordet – ny musik av Einár släppt

I oktober förra året mördades Nils ”Einár” Grönberg. Nu kommer en ny EP med osläppta låtar.
I en ny musikvideo är Einárs flickvän Alexandra Torgrip med.
Foto: Youtube
Einár.
Foto: Tommy Holl / IBL

I oktober mördades rapparen Nils ”Einár” Grönberg – hittills har ingen gripits för dådet.

Nu kommer tidigare osläppta låtar av artisten – en av dem är en kärlekshyllning, enligt rapparens mamma Lena Nilsson.

I en ny musikvideo är Einárs flickvän Alexandra Torgrip med, och mimar till pojkvännens ord.

Vid midnatt natten till tisdagen kom en ny EP med osläppta låtar av rapparen Einár, eller Nils Grönberg som han egentligen hette.

Rapparen, en av Sveriges mest spelade artister, mördades utanför sitt hem i Hammarby sjöstad i Stockholm i oktober förra året. Mordet är fortsatt olöst – ingen har gripits för de dödande skotten.

EP:n heter ”Einár” och består av fyra låtar: ”Lilla Nisse”, ”Annan värld”, ”Koppla av” och ”Kolla mig i ögonen”. Till den sistnämnda låten släpptes också en musikvideo, där bland andra Einárs flickvän Alexandra Torgrip är med. 

I videon syns också bilder på flickvännen tillsammans med Einár.

https://www.instagram.com/p/CeePeBZIIoQ/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

”Hans liv hade precis börjat”

Alla spåren är producerade av Straynané som länge jobbade med Einár.

Både ”Lilla Nisse” och ”Kolla mig i ögonen” spelades upp i kyrkan under Einárs begravning i november.

Inför släppet på måndagsnatten skrev Nils Grönbergs mamma, skådespelaren Lena Nilsson, om det på Instagram.

”Nils skrev hela tiden och hade alltid en låt på gång om det som var viktigt och berörde honom, oss och många av er”, skriver hon och berättar om spåret ”Kolla mig i ögonen” – en ”hyllning till kärleken och tryggheten man ska känna med de sina”, enligt mamman.

Hon nämner rapparens flickvän Alexandra Torgrip som en av de personerna.

På Grammisgalan den 19 maj höll Alexandra Torgrip ett tal om Einár.

– Nils var fortfarande en tonåring som gjorde sitt bästa, hans liv hade precis börjat. 19 år är inte lång tid, men för Nils var det en livstid.

I videon till ”Kolla mig i ögonen” syns bilder på flickvännen tillsammans med Einár.
Foto: Youtube

Blev kidnappad av kriminellt nätverk

Mammans inlägg om EP:n fortsätter och hon går in på att Nils Grönberg var omhändertagen enligt LVU vid tillfällen.

”Då Nils var omhändertagen under unga år så brann hans hjärta och själ alltid för barnen och de som inte fick sin röst hörd.”

När Einár mördades hade han i flera års tid umgåtts med personer som ingår i kriminella nätverk. Han tillägnade sin första hitlåt – ”Katten i trakten” – till en mördad gängledare från Enskededalen. I senare låtar har han målat upp mannen som en mentor.

Einárs umgänge i kriminella kretsar har flera gånger lett till uppmärksammade händelser. 2020 blev han kidnappad av det kriminella Vårbynätverket och utsatt för ett utpressningsförsök där de krävde honom på tre miljoner kronor. Han var målsägande i den stora Vårbyrättegången men valde då att inte närvara eller samarbeta med polis och åklagare.

Veckorna innan mordet dök Einár upp i flera polisiära sammanhang. Månaden innan slog polisen till mot honom under en festkväll. I samband med ingripandet uppstod misstankar om att han försökte ta ett tjänstevapen från en polisman – och han sköts därför med elpistol, har Expressen kunnat berätta. Han försattes kort därefter på fri fot.

Månaden därpå greps han under en festkväll misstänkt för inblandning när en man blev knivhuggen på Stureplanskrogen Nosh and Chow i centrala Stockholm.

Sebastian Staksets oro sista tiden innan Einars död

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.