"Att skriva ihop är som att onanera inför publik"

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Katie Meluas "Piece By Piece" är uppe och klättrar i toppen på hitlistor i hela Europa.
Ännu en hit som den unga sångerskan skrivit alldeles själv.
- Att skriva ihop med någon annan är som att onanera inför publik, tillstår hon.
Just nu är Katie Melua i Sverige - i går medverkade hon i Bingolotto och på tisdag är hon med på "Bröstgalan" i TV3. Katie Meluas första album har sålts i drygt två miljoner ex bara i hemlandet England. Och hon är nästan lika populär i Skandinavien. - Förhoppningsvis kommer jag att kunna pyssla med det här också om tio år. Berömmelse kan komma och gå, men bara jag får fortsätta med musik är jag nöjd, förklarar hon i samband med att hon är i Göteborg för att vara med i Bingolotto. Senaste albumet "Piece By Piece" innehåller ett större antal låtar som hon skrivit själv. - Skrivandet och komponerandet är det som roar mig allra mest. Jag har försökt att skriva låtar tillsammans med min producent, men för att det ska fungera måste jag vara helt ensam. Det är som med onani, skämtar hon.

Växte upp i Georgien

Katie förklarar också hur hennes uppväxt i två olika länder har påverkat hennes inställning till musiken. - Mina första åtta år bodde jag hemma i Georgien och pratade bara georgiska. När jag var nio flyttade vi till Irland. Och numera bor jag i London, förklarar hon. Men mest av allt är hon fortfarande georgiska och åker ofta "hem" för att besöka sina släktingar som bor kvar. - Det har gått så fantastiskt snabbt för mig. Därför känns det också väsentligt för mig att lägga tid på välgörenhet, som "Rädda Barnen" eller "Bröstgalan" nu i veckan. Det är ett sätt att göra något vettigt av berömmelsen, förklarar hon. Hur kan det komma sig då att just Katie Melua säljer skivor i miljon-upplagor när en stor del av skivbranschen sägs vara i kris? - De som gillar mig kanske inte är så bra på att ladda ner från nätet. De flesta är nog också i min ålder och äldre, säger hon. Fast när hon nu är i Sverige vill hon allra mest av allt åka bergochdalbana: - Jag blev helt frälst när jag såg den stora bergochdalbanan i trä i nöjesparken här i Göteborg. Om jag bara hade tid skulle jag dra dit på direkten. Men tyvärr Katie, så har Liseberg stängt för säsongen.
Lasse Råde
Lasse Råde

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag