Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Att skriva ihop är som att onanera inför publik"

GÖTEBORG. Katie Meluas "Piece By Piece" är uppe och klättrar i toppen på hitlistor i hela Europa.
Ännu en hit som den unga sångerskan skrivit alldeles själv.
- Att skriva ihop med någon annan är som att onanera inför publik, tillstår hon.

FAKTA

Katie Melua
Ålder: 25 år.
Bakgrund: Katie är född i Georgien, men flyttade till Belfast som nioåring och till London fem år senare.
Ytterligare fyra år senare, som 18-åring, släppte hon en skiva som tog henne högst upp på Englandslistan.
Hon upptäcktes av musikproducenten Mike Batt, som numera skriver en del av hennes låtar, på en musikskola i London då hon hade skrivit en hyllningslåt till Eva Cassidy "Faraway voice".
Aktuell: Med senaste albumet "Piece By Piece" vars nya singel "Nine Million Bicycles" släppts i dagarna.

Just nu är Katie Melua i Sverige - i går medverkade hon i Bingolotto och på tisdag är hon med på "Bröstgalan" i TV3. Katie Meluas första album har sålts i drygt två miljoner ex bara i hemlandet England. Och hon är nästan lika populär i Skandinavien. - Förhoppningsvis kommer jag att kunna pyssla med det här också om tio år. Berömmelse kan komma och gå, men bara jag får fortsätta med musik är jag nöjd, förklarar hon i samband med att hon är i Göteborg för att vara med i Bingolotto. Senaste albumet "Piece By Piece" innehåller ett större antal låtar som hon skrivit själv. - Skrivandet och komponerandet är det som roar mig allra mest. Jag har försökt att skriva låtar tillsammans med min producent, men för att det ska fungera måste jag vara helt ensam. Det är som med onani, skämtar hon.

Växte upp i Georgien

Katie förklarar också hur hennes uppväxt i två olika länder har påverkat hennes inställning till musiken. - Mina första åtta år bodde jag hemma i Georgien och pratade bara georgiska. När jag var nio flyttade vi till Irland. Och numera bor jag i London, förklarar hon. Men mest av allt är hon fortfarande georgiska och åker ofta "hem" för att besöka sina släktingar som bor kvar. - Det har gått så fantastiskt snabbt för mig. Därför känns det också väsentligt för mig att lägga tid på välgörenhet, som "Rädda Barnen" eller "Bröstgalan" nu i veckan. Det är ett sätt att göra något vettigt av berömmelsen, förklarar hon. Hur kan det komma sig då att just Katie Melua säljer skivor i miljon-upplagor när en stor del av skivbranschen sägs vara i kris? - De som gillar mig kanske inte är så bra på att ladda ner från nätet. De flesta är nog också i min ålder och äldre, säger hon. Fast när hon nu är i Sverige vill hon allra mest av allt åka bergochdalbana: - Jag blev helt frälst när jag såg den stora bergochdalbanan i trä i nöjesparken här i Göteborg. Om jag bara hade tid skulle jag dra dit på direkten. Men tyvärr Katie, så har Liseberg stängt för säsongen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!