Bill Cosby Foto: Tracie Van Auken / Epa / TtBill Cosby Foto: Tracie Van Auken / Epa / Tt
Bill Cosby Foto: Tracie Van Auken / Epa / Tt
Påstådda offret Andrea Constand Foto: Marta IwanekPåstådda offret Andrea Constand Foto: Marta Iwanek
Påstådda offret Andrea Constand Foto: Marta Iwanek

Åtalet mot Bill Cosby står – riskerar 10 år

Publicerad

Advokaten anser att Bill Cosby är immun från åtal i sexbrottsrättegången.

Men domaren vägrar att lägga ned åtalet som nu kan fortsätta.

Komikern riskerar tio års fängelse.

Totalt har över 50 kvinnor anklagat komikern Bill Cosby, 78, för att ha drogat och förgripit sig sexuellt på dem. Hans advokater har försökt få åtalet mot honom i ett av fallen nedlagt genom att hävda att Cosby är immun från att åtalas för sexbrotten, skriver AP.

Bakgrunden är att tidigare åklagaren Bruce Castor beslutade att åtalet i fallet med kvinnan Andreas Constand var för svagt redan 2005. Advokaterna menar att Cosby därför inte ska kunna åtalas för brottet igen.

Åklagarens efterträdare valde däremot att åter öppna åtalet mot Cosby i fjol efter att ett dussintal kvinnor valt att berätta om liknande övergrepp som de utsatts för av tv-stjärnan. Hans advokater förhörde då den tidigare åklagaren för att försöka få åtalet nedlagt, men på onsdagen meddelade domaren att rättegången kommer att fortsätta.

Försöker stoppa vittnesmål

Det innebär nu att åtalet fortsätter och att Bill Cosbys egna vittnesmål om det påstådda offret Andrea Constand kan komma att introduceras i rätten, något som hans advokater vill stoppa.

I förhöret ska han ha erkänt att han köpt droger för att ge kvinnor han ville förföra, men förnekar att han förgrep sig på Constand.

Nu ska inledande förhör göras med Cosby om påstådda angreppen mot kvinnan och komikern riskerar tio års fängelse om han döms.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag