Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åtalade Sebastian Ljungblads krav i rätten: ”Röstanalys”

Sebastian Ljungblad nekar till brott. Foto: Imdb
Skådespelaren Sebastian Ljungblad kräver röstanalys av bevisningen i rätten. Foto: Imdb

Guldbaggenominerade Sebastian Ljungblad har åtalats för grovt bedrägeri – och befinner sig i rätten.

Nu kräver skådespelaren att delar av bevisningen analyseras – trots fingeravtryck och DNA-bevis.

– Man hör klart och tydligt att det inte är jag som talar, säger Sebastian Ljungblad i rätten enligt Aftonbladet.

Skådespelaren Sebastian Ljungblad greps i slutet av förra veckan efter 121 dagar på flykt.

Kort därefter, på måndagen, åtalades den 23-årige skådespelaren i Norrköpings tingsrätt för ett fall av grovt bedrägeri och tretton fall av försök till grovt bedrägeri.

Alla offren är kvinnor födda mellan 1926 och 1938, med andra ord mellan 93 och 81 år gamla.

Sebastian Ljungblad befinner sig nu i rätten – och nekar fortsatt till brott. 

– Aldrig att jag skulle sjunka så lågt och begå en sådant här brott, har Sebastian Ljungblad tidigare sagt till Expressen och tillagt:

– Jag kommer att frias från det här brottet, det är jag 110 procent säker på. 

Men nu tyder bevisningen på annat. ”Goliat”-skådespelaren däremot hävdar att de röstinspelningarna som använts som bevismaterial är falska.

– Man hör klart och tydligt att det inte är jag som talar, jag har bokstavligen bett om en röstanalys på varenda förhör som jag varit på för att jag inte har något med det här att göra, sa Sebastian Ljungblad i rätten, enligt Aftonbladet, och fortsatte med att kräva en röstanalys av bevisningen:

– Jag har förlorat jobb, min karriär är förstörd, bokstavligen är mitt liv förstört. En röstanalys som hade friat mig från alla misstankar har inte gjorts.

DNA-bevis och fingeravtryck 

När åklagaren uppger i rätten att det finns likheter mellan hur Sebastian Ljungblad talar i förhör – med hur personen som ringt bluffsamtalen uttryckt sig menar skådespelaren att detta är en slump.

Bland annat ska uttrycket ”jajamensan” förekomma frekvent.

– Det är ett vanligt uttryck men själv brukar jag inte använda det. Det har spelats upp på förhör, jag vet inte om det har smittat av sig, försvarar Sebastian Ljungblad sig i rätten enligt Aftonbladet.

Sebastian Ljungblads DNA har hittats på telefoner som gjorde bluffsamtalen. Att han skulle använt telefonerna då samtalens gjordes nekar skådespelaren till – men medger att han känner igen rösterna som hörs i inspelningarna.

Däremot vill skådisen inte förtydliga vems röster det är.

Ljungblads fingeravtryck ska även hittats på namnlistor till personerna som utsats för bedrägeri i hans medåtalade väns lägenhet. Detta kan Sebastian Ljungblad inte förklara.

– Jag letade efter laddaren till min e-cigg. Jag har inte den blekaste aning om hur de skulle hamna där annars, säger han i rätten enligt Aftonbladet.

Förhandlingarna i tingsrätten pågår fram till 19 juni.

Sebastian Ljungblad häktades redan den 12 december anklagad för att lura äldre personer på pengar. Den 11 januari släpptes han, för att dagen därpå än en gång begäras häktad. Men då befann han sig inte längre i Sverige. 

– Jag åkte på semester så fort jag blev frisläppt från häktet. Jag var ute och åkte direkt jag kom ut, sa Sebastian Ljungblad.