Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Astrid Morberg gör roll i serie: ”Allt går så snabbt”

Astrid Morberg spelar huvudrollen i ”Cryptid”.
Foto: Kalle Ahti
Astrid Morberg i ”Cryptid”.
Foto: Kalle Ahti
Astrid Morberg är yngst i familjen där Per Morberg är pappa.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Hon har tillbringat hela sin barndom på en teaterscen, är yngst i en familj som tillhör kändiseliten i Sverige och har gått på röda mattor sen hon var liten. 

Men först nu gör Astrid Morberg, 23, sin riktiga debut som skådespelare i en tv-serie – dessutom i en huvudroll.

– Jag har ju inte ens pussat någon på film, säger hon om den planerade sexscenen som gjorde henne sömnlös.

Vi är i en övergiven skolbyggnad i Åbo en tidig höstmorgon. Det är här ungdomsthrillern ”Cryptid” spelas in och Astrid Morberg gör huvudrollen som konstnären Lisa som efter flera år borta återvänder till den fiktiva orten Odenfors där ett märkligt dödsfall inträffat.

Det är hennes första ordentliga roll i en film- och tv-produktion – och som inte det vore nog är det något annat som stressat henne och eventuellt orsakat sömnbristen. 

Det är en viss sekvens i manuset som snurrar i huvudet. Det var meningen att hon skulle göra en vild sexscen inne på en toalett.

– Jag har ju inte ens pussat någon på film. Ska jag vara naken då? säger Astrid Morberg. 

Men kort inpå ströks scenen och hon kunde andas ut. 

Astrid Morberg växte upp på scenen

Astrid Morberg har vuxit upp på en teaterscen. Hon var med i Tullgarnsällskapet som hennes pappa, skådespelaren och kändiskocken Per Morberg, grundade. Hon var bara fyra år när hon gjorde sin första pjäs. Hon spelade i Fröken Julie som femåring och hade roller i pjäser fram till att hon flyttade hemifrån som 14-åring.

– Det svåraste med att nu göra tv är att allt går så snabbt. Att släppa kontrollen och våga lita på alla andra. 

Med en så känd pappa är det också lätt att föreställa sig att man tvingas dras med extra förväntningar och krav på att visa vad man går för. Astrid Morberg konstaterar att hon alltid varit självkritisk och hård mot sig själv. 

– Jag kollade på ”dailies” (där regissören med flera kollar igenom de senaste inspelningarna reds. anm) andra dagen av den här inspelningen och det var en dålig idé. Såg bara saker som fick mig att tänka: ”usch, där såg jag ut som en man, där hängde mitt hår så där, nu har jag precis slutat med mina p-piller och fått en massa finnar, hjälp.”. Jag tänkte att det där ska jag inte göra om, man blir för medveten och börjar tänka.

Astrid Morberg i ”Cryptid”.
Foto: Kalle Ahti.

Apropå självmedvetenhet, googlar du dig själv? 

– Ja, det har jag gjort, men det kommer ju bara upp grejer om pappa. Och Alida och Bill.

Astrid har fyra äldre systrar. En av dessa är skådepelaren Alida Morberg som har ett uppmärksammat förhållande med Bill Skarsgård.

– Jag var faktiskt hemma hos dem igår och firade Ona, som fyllde ett. Deras dotter. Det var jättetrevligt, berättar hon.

Alida Morberg och Bill Skarsgård.
Foto: JAMES VEYSEY/SHUTTERSTOCK / REX TT NYHETSBYRÅN

Gått på röda mattan med pappa Per Morberg

När resten av den unga rollbesättningen i ”Cryptid” roade sig med en gemensam bastukväll på hotellet i Åbo var Astrid i stället i London för premiären av ”Det 2”, i vilken Bill Skarsgård spelar clownen Pennywise. 

Röda mattan är inget nytt för Astrid som gått på premiärer sedan barnsben, även om det aldrig varit hon som stått helt i centrum. 

– Jag har aldrig varit någon som haft som mål att bli känd, det har aldrig lockat mig. Snarare tvärtom. Det absolut bästa skulle vara att göra animerad film, att slippa synas och bara få agera ut allt utan att bli igenkänd.

Cryptid har premiär på Viaplay den 30 oktober.

Systern Alida Morberg har barn med Bill Skarsgård.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.