Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Astrid Lindgrens dotter rasande på nya filmen

Astrid Lindgren talade aldrig öppet om skandalen i Vimmerby när hon blev gravid med chefredaktören. Foto: AP / AP
Karin Nyman är säker att Astrid Lindgren hade sagt nej till den nya filmen om hennes omtumlande ungdomsår. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Karin Nyman ger sin syn på filmen om mamma Astrid Lindgren i en intervju i tidningen Vi.

Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman är kritisk mot bioaktuella "Unga Astrid".

Filmen berättar bland annat om en oönskad graviditet många år innan Lindgren slog igenom som författare.

– Den här filmen hade aldrig kunnat göras medan mamma levde, säger Karin Nyman till Tidningen Vi.

Om två veckor går filmen "Unga Astrid" upp på biograferna. Rollen som en tonårig Astrid Lindgren spelas av Alba August, dotter till regissören Bille August och skådespelerskan och regissören Pernilla August.

Filmen handlar om en relativt okänd tid i Lindgrens liv. Det berättas hur unga Astrid på 1920-talet börjar skriva i Vimmerby tidning och inleder en romans med den 30 år äldre och redan gifte redaktören på tidningen.

 

Fick föda barnet utomlands

Hon blir med barn vilket resulterar i en stor skandal. Astrid Lindgren, 18 år, skickades till Köpenhamn för att föda i tysthet medan pappan, redaktör Reinhold Blomberg, anklagades för äktenskapsbrott.

Sonen Lars var alltså halvbror till Karin Nyman som föddes 1934. Hon är kritisk mot den nya filmen "Unga Astrid".

I en lång intervju med skribenten Stina Jofs i tidningen Vi berättar Karin Nyman varför. Hon är säker på att Astrid Lindgren hade sagt "ett rungande nej" till filmen om hon levt i dag.

 

I filmen skildras romansen mellan Astrid Lindgren, här spelad av Alba August, och den 30 år äldre chefredaktören Reinhold Blomberg (Henrik Rafaelsen) Foto: Erik Molberg Hansen/Nordsik Film

– Den oönskade graviditeten var förstås en enorm sak i mammas liv, säger Karin Nyman till Vi och fortsätter:

– Därvidlag har filmarna rätt i att den var avgörande, men precis hur avgörande tillvaron kändes för Astrid innan hon födde Lasse vet ingen människa! Tiden i Vimmerby med skvallret, blickarna, föraktet och frågorna fick nog mamma att in i märgen förstå vad uppmärksamhet kostar. Hon flydde från Vimmerby och ville sedan aldrig mer bli föremål för den sortens intresse för hennes privatliv. Att det då ska ”skapas fritt” kring just den här tiden i Astrids liv, känns absurt.

 

Intervjun finns i Tidningen Vi:s septembernummer.

–  Mamma berättade inte för någon, inte ens för oss i familjen, hur hennes förhållande med Reinhold Blomberg hade varit. Då begriper ju var och en att det ska till mycket konstnärlig frihet för att överhuvud taget kunna bli någon berättelse om unga Astrid. Den här filmen hade aldrig kunnat göras medan mamma levde, berättar Karin Nyman i Vi.

Hon värjer sig mot tanken att filmmakarna tror sig veta hur den unga Astrid Lindgren kände och tänkte innan brodern Lasse föddes.

Den unga Astrid Lindgren skickades till Danmark för att föda barnet. Sonen Lasse hamnade inledningsvid i en fosterfamilj. Här bild ur filmen. Foto: Erik Molberg Hansen/Nordsik Film

 

Regissören: Hon var en föregångare

– Jämför med filmerna om exempelvis Borg och Churchill som berättar vad dessa män åstadkom i livet ... medan en biopic om Astrid handlar om hennes privatliv – och då några år av hennes mest intima privatliv – tjugo år innan hon skriver den bok som gör henne berömd. Är det inte rätt tvivelaktigt? Som om det vore det enda intressanta med henne, säger Karin Nyman i Vi-intervjun.

 

Regissören Pernille Fischer Christensen menar att filmen är en hyllning till en stark kvinna som gick i bräschen och banade väg för medsystrar. Foto: /IBL / /IBL

Filmproducenterna bakom "Unga Astrid" framhåller att filmen är en hyllning och vacker berättelse om den sedermera världskända författarinnans ungdomsår.

Den frihet kvinnor åtnjuter i dag har inte kommit av sig själv, menar filmens regissör Pernille Fischer Christensen. Det är därför man ville göra filmen om Lindgrens omtumlande tid som ung.

– Det är kvinnor som Astrid, deras livsval och konstnärskap, som har banat väg för de liv vi kvinnor kan leva i dag. Det är så viktigt att vi kommer ihåg de kvinnliga föregångarna, att vi förstår varifrån vi kommer för att förstå våra egna liv och vad vi måste värna om, säger regissören i en kommentar till Vi.