Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

ASAP Rockys tidigare advokat: Svenska häktningar inhumana

Rapparen sitter häktad misstänkt för misshandel.
Henrik Olsson Lilja företrädde ASAP Rocky som advokat.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Amerikanske rapparen ASAP Rocky sitter häktad i Stockholm misstänkt för misshandel.
Foto: KATCH/SHUTTERSTOCK / KATCH/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Många häktas på lösa grunder i Sverige och häktningstiderna är mycket långa.

Det hävdar advokat Henrik Olsson Lilja, som tidigare försvarade ASAP Rocky i en debattartikel i DN.

”Att problemet uppmärksammas först när en världsstjärna blir frihetsberövad är oacceptabelt”, skriver han.

Advokat Henrik Olsson Lilja riktar i en artikel på DN Debatt skarp kritik mot det svenska systemet vad gäller häktning. Det illustreras av vad som hänt den amerikanske artisten ASAP Rocky, skriver Olsson Lilja som innan han ersattes av en annan advokat företrädde den berömde rapparen.

Han skriver att det inte finns någon insyn i häktningsförhandlingar och att domstolen inte behöver motivera sitt beslut att häkta en misstänkt. Olsson Lilja kräver att regeringen ska åtgärda situationen som länge har kritiserats av advokater och internationella organisationer.

”Åklagarens godtycke”

”Det har alltså skapats ett system i Sve­rige som är mycket svårt att angripa. Häktad blir man enkelt uttryckt om åklagaren vill det. Statistiken bekräftar detta förenklade påstående. I över 90 procent av fallen når åklagaren framgång med att få någon häktad”, skriver han och fortsätter:

”Vi har helt enkelt ett slutet system fritt från insyn. Mak­ten hamnar hos åklagaren och dennes godtycke.”

Dessutom är häktningstider i Sverige mycket långa, bland annat för att domstolar ofta anlitar statliga Nationellt forensiskt centrum (NFC) för att göra kriminalmedicinska analyser – och NFC har små resurser, enligt Henrik Olsson Lilja. Väntetiderna skulle kunna minskas om man i stället anlitade privata företag, skriver han.

”Inhuman behandling”

Han kallar de långa häktningstiderna ”en inhuman behandling” som sticker ut internationellt ”eftersom Sverige inte har några problem att kritisera andra länders rättssystem som bryter mot Europakonventionen”.

Olsson Lilja anser att både regeringen och Högsta domstolen bör agera för att ändra den nuvarande situationen.

”Regeringen bör med fog kritiseras och det är bara förvånande att det ska krävas en amerikansk världsstjärna för att denna viktiga fråga ska komma upp på bordet”, skriver han på DN Debatt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.