Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

ASAP Rocky släppt ur häktet – lämnar Sverige

Rapparen lämnade Sverige i ett privatplan
Första bilden på ASAP Rocky i frihet
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
ASAP Rocky lämnar Sverige och flyger från Arlanda.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Här lyfter planet.
Foto: Janne Åkesson / Swepix
Bilarna har anlänt till Arlanda.
Foto: Janne Åkesson / Swepix
ASAP Rockys mamma efter beskedet.
Foto: Mattias Knutson
Försvarsadvokaten Slobodan Jovicic lämnar tingsrätten tillsammans med pr-konsulten Lili Assefa.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
ASAP Rockys livvakt utanför tingsrätten.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
ASAP Rockys mamma anländer till tingsrätten på fredagen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
ASAP Rocky och Slobodan Jovicic i en teckning inifrån tingsrätten.
Foto: ANNA HARVARD/TT / TT NYHETSBYRÅN
ASAP Rockys försvarsadvokat Slobodan Jovicic anländer till tingsrätten på fredagen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Folk köar utanför Stockholms tingsrätt på fredagen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Kön var lång till tingsrätten på fredagen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Den tredje rättegångsdagen mot Rakim ”ASAP Rocky” Mayers inleds.
Foto: THIBAULT CAMUS / AP TT NYHETSBYRÅN
ASAP Rocky och hans två vänner står åtalade för misshandel mot en 19-åring.
Foto: Helen Rasmusen / Helen Rasmusen
Filmen från misstänkta misshandeln.
Foto: Polisen
Bild från misstänkta misshandeln i Stockholm. Livvakten, ASAP Rocky och medåtalad syns på bilden, samt målsägande.
Foto: Polisen
Utanför Kriminalvården.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
ASAP Rockys mamma lämnar tingsrätten.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
1 / 19

ASAP Rocky och de två medåtalade lämnade Sverige i privatplan sent på fredagen efter att ha släppts ur häktet.

Artistens första ord i frihet var ett tack till alla som stött honom:

”Jag kan inte beskriva hur tacksam jag är.”

Hans mamma brast ut i glädjetårar medan anhöriga och vänner jublade när beskedet om frigivningen kom i Stockholms tingsrätt på fredagskvällen.

Dom i misshandelsmålet mot de tre amerikanarna meddelas den 14 augusti.

Elisabeth Massi Fritz: ”Det betyder inte att alla tre frias från anklagelserna”

Rättegången mot Rakim ”ASAP Rocky” Mayers och hans två vänner avslutades i Stockholms tingsrätt på fredagen efter tre dagars förhandlingar. De tre stod åtalade för misshandel av en 19-årig man efter ett gatubråk i centrala Stockholm 30 juni. 

Stort jubel utbröt i rättssalen när domaren Per Lennerbrant på fredagen meddelade att de tre släpps ur häktet i väntan på domen som meddelas 14 augusti. På Instagram tackar ASAP Rocky alla som stöttat honom. 

”Tack från botten av mitt hjärta till alla mina fans, vänner och alla runtom i världen som stödde mig de senaste veckorna. Jag kan inte ens börja att beskriva hur tacksam jag är till er alla”, skriver han och fortsätter:

”Det har varit en mycket svår och ödmjukande upplevelse. Jag tackar domstolen för att den låter oss återvända till våra familjer och vänner. Tack igen för all kärlek och allt stöd.”

Glädjescener i rättssalen

Efter glädjescenerna i rättssalen åkte den amerikanske rapparen och hans sällskap till Arlanda där ett privatplan väntade på dem. Planet lyfte sent på fredagskvällen med destination Los Angeles.

– Det är en framgång att de är ute, men det betyder inte att de blir friade. Vi har en nervös väntan i två veckor till, säger advokat Slobodan Jovicic, som företräder artisten.

Han säger att ASAP Rocky är ”jättejättelycklig”.

– Att de släpps från häktet betyder att tingsrätten har ansett att det inte längre finns skäl för häktning. Jag vill inte spekulera i om de kommer att dömas eller frikännas, säger kammaråklagare Daniel Suneson.

Två fans till ASAP Rocky om tingsrättens beslut

Redo vid åttatiden

Redan vid åttatiden på fredagsmorgonen stod människor redo utanför Stockholms tingsrätts säkerhetssal. Ett stort pressuppbåd var på plats liksom vid de gångna dagarnas huvudförhandlingar. Flera ASAP Rocky-fans hade också tagit sig till rätten för att få en plats i den extra åhörarsalen.

ASAP Rocky på Instagram.

Förhandlingarna började klockan 09.00. 

ASAP Rocky kom till rätten klädd i skräddarsydd kostym och – och försedd med handfängsel. Vid de tidigare förhandlingarna har rapparen varit klädd i häktets gröna huvtröja och gröna byxor.

Hans mamma, Renee Black, anlände drygt en kvart efter att rättegången inletts.

På plats för tredje gången var också Donald Trumps speciella sändebud i gisslanfrågor, toppdiplomaten Robert O’Brien.

Målsägandes vän om varför han inte kunde stoppa misshandeln

Vittnet: ”Hörde glas som krossas”

Vid inledningen hälsade tingsrättens ordförande, Per Lennerbrant, välkommen. Han uppmanade samtliga att hålla tidsplanen och berättade att det inkommit ny bevisning i målet, såväl bilder och som en tidigare dom mot den 19-åriga målsäganden. 

Sedan började det första vittnesförhöret via videolänk. Vittnet satt på hamburgerrestaurangen Max vid Hötorget den 30 juni – kvällen då bråket som står i centrum för åtalet ägde rum – när hennes sällskap såg ASAP Rocky genom fönstret.

Enligt vittnet sa ASAP Rocky att han sett 19-åringen ha sönder sina hörlurar mot artistens livvakt. Därefter hörde hon livvakten be 19-åringen och hans vän att lämna sällskapet i fred.

– Vi bad ASAP Rocky säga vem han var, så att han skulle bli lämnad i fred. Men det ville han inte. Han ville inte berätta vem han var. Den här killen var fortfarande väldigt envis. En tjej kommer och säger till min kompis: Har den här killen gjort något mot er? Han har tafsat på mig och min tjejkompis, säger vittnet.

Vittnet har i polisförhör uppgett att hon såg en av ASAP Rockys vänner stå med en glasflaska i handen. Under fredagen sa hon att det var en feltolkning från polisen och att hon bara hade hört glas krossas.

Går ut ur rättssalen

”ASAP tar tag i killen och kastar honom”

Stämningen i salen var avspänd när rätten gick över till det andra vittnet, som också deltog över videolänk. 

Hon var tillsammans med det föregående vittnet och en annan väninna på Max den 30 juni. De tre gick ut samtidigt och noterade ”tjafset” mellan 19-åringen och ASAP Rockys sällskap. Medan hennes vän pratade med sällskapet fick hon kontakt med en annan ung kvinna.

– En tjej kommer fram och frågar om killen har gjort något mot oss. Då säger jag nej. Då säger hon att han har tafsat på henne och hennes kompis, berättade vittnet.

Hon fortsatte:

– Efter att jag har hört det frågar jag målsägandes kompis om detta stämmer. Han nekar, men hon fortsätter säga att de har tafsat. Men han nekar. Hon säger även detta till ASAP Rocky. Sedan eskalerar allt. Jag ser hur ASAP tar tag i killen och kastar honom på marken. Sedan hoppar hans två andra kompisar in och börjar slå honom. När de är klara sticker de i väg.

Slobodan Jovicic hade med sig flaska i tingsrätten

Hon kunde inte minnas att 19-åringen eller hans vän utövade något våld under samtalet. Hon såg dock att en av ASAPs vänner höll i två glasflaskor.

När ASAP Rockys advokat Slobodan Jovicic tog vid lades fokus på vittnets minnesbild i relation till filmklippet hon spelade in under händelsen, och som lades ut på Instagram. 

Vittnet sa att hon stod och pratade med 19-åringens kompis när bråket började, vilket advokaten tvivlade på.

ASAP Rocky dag 3 – målsägandes kompis får berätta om händelsen

19-åringens vän: ”Vi gick efter dem”

Målsägandes 20-åriga vän var nästa vittne att höras. Han fördes in iklädd gröna häkteskläder och handfängsel. I rättssalen blickade han bort mot 19-åringen – vännen som han känt i fyra år.

20-åringen berättade att han inte visste vem ASAP Rocky var när de två vännerna stötte på sällskapet utanför Max. När han frågade livvakten om vad som hänt fick han svaret att 19-åringen ”pratat dåligt till honom”.

19-åringen ska ha sagt att hans hörlurar tagits ifrån honom, varpå de började följa efter ASAP Rockys sällskap.

– Vi gick efter dem. Vi pratade med dem lite grann. Målsägande och livvakten bråkade lite med varandra, sa 20-åringen.

Enligt 20-åringen ska ASAP Rockys sällskap ha plockat upp glasflaskor och attackerat.

Dom kommer 14 augusti

– Jag sprang och trodde att målsägande skulle följa efter. Jag var rädd, eftersom jag trodde att alla hade glasflaskor. När jag tittade bakåt såg jag att ASAP slängde målsägande i backen. Sen gick jag tillbaka för att hjälpa målsägande.

20-åringen beskrev vännen som ”mycket misshandlad”. När han själv återvände och försökte hjälpa till blev även han misshandlad.

– Jag vet inte hur de tänkte, ASAP och de andra. De var sex-sju personer, medan målsägande är en liten kille. Jag vet inte hur de tänkte, sa 20-åringen.

– Upplevde du att de var rädda?, frågade åklagaren.

– Nej, jag tror inte det.

– Varför inte?

– De var sex-sju personer.

Flera tog upp flaskor

20-åringen svarade nekande på frågan om ASAP Rockys sällskap kan ha uppfattat det som att de skulle bli angripna. Han sa också att flera i sällskapet tog upp ölflaskor och att de användes mot 19-åringen när han låg på marken.

En av de medåtalades advokater, Martin Persson, påtalade dock att gruppen inte bestod av sju personer.

– Jag räknade inte exakt, svarade 20-åringen.

Advokaten Slobodan Jovicic frågade hur 20-åringen trodde att ASAP Rockys sällskap uppfattade honom när han gick tillbaka för att hjälpa sin vän.

– De såg mig, vände sig om och misshandlade mig, löd svaret.

Yrkar på sex månaders fängelse för bland annat ASAP Rocky

19-åringens mående: ”Känner konstant rädsla”

Efter en kort paus blev det dags för ett fjärde vittne att inledningsvis förhöras av målsägandebiträdet Magnus Strömberg. Vittnet jobbar på 19-åringens boende och har samtalat med honom vid fem tillfällen.

– Han mår betydligt sämre psykiskt. Han uppger i samtal att han sover dåligt, har problem med minne och koncentration, sa vittnet.

Han fortsatte:

– Han känner konstant rädsla och drömmer mardrömmar. Det har han berättat i samtal.

Enligt Expressens Fredrik Sjöshult kan vittnesmålet om målsägandes mående spela roll för bedömningen av ”sveda och värk” som är en del av skadeståndskravet.

Målsägandes skadeståndsanspråk för sveda och värk ligger i nuläget på 40 000 kronor. Det totala skadeståndskravet uppgår i 139 700 kronor.

Betalt av socialtjänsten

Slobodan Jovicic frågade om boendet får betalt av Socialtjänsten för de personer som bor där.

– Ja, av socialtjänsten.

– Om han ska få vidare behandling, går det via Socialtjänsten?

– Ja, sa vittnet.

Vittnet fortsatte:

– Du framställer det här som att det handlar om pengar, att vi vill behålla målsägande. Jag är helt oberoende. Det finns inga ekonomiska intressen, det här är en objektiv bedömning av en klients mående. Jag försvarar inte honom på grund av pengar.

ASAP Rockys livvakt berättar om bråket

Skulle ta elsparkcyklar hem

Det sista vittnesförhöret inleddes efter rättens lunchpaus vid 13.30-tiden. Då var det ASAP Rockys livvakt som skulle höras.

Slobodan Jovicic bad livvakten att börja sin berättelse från stunden sällskapet lämnade sitt hotell. Han började med att förklara att ASAP Rockys sällskap lämnade hotellet för att turista i Stockholm.

– Han gillar att titta på arkitektoniskt fina saker, och han sa att Sverige är ett vackert land, berättade livvakten om ASAP Rocky.

Livvakten berättade därefter om vad som hände efter att de kom till Max. Där bestämde sig sällskapet för att använda elsparkcyklar för att ta sig till hotellet. Samtidigt som de försökte ladda ner appen till elsparkcyklarna skyddade livvakten ASAP Rocky för att ingen skulle se vem han var.

– Vi pratade och funderade på vad vi skulle göra härnäst. Jag stod helt enkelt framför Rocky, och då kom en kille fram och frågade om något. Jag förstod inte vad han pratade om, sa livvakten.

Livvakten: ”Ville bara ha trubbel”

Han upplevde 19-åringens beteende och tillstånd som märkligt vid tillfället.

– Han ville bara ha trubbel och ville bara trakassera.

Enligt livvakten räknas det i USA som trakasserier när någon vid upprepade tillfällen kommer tillbaka. Då har man rätt att vidta åtgärder för att skydda sig.

Livvakten om hur bråket med 19-åringen började

– Han återvände igen, och då frågade jag vad det var för fel på honom.

Livvakten ska ha gått ner med målsägande längs gatan mot McDonalds utan att röra honom. Efter ett tag gick han tillbaka mot ASAP Rocky och märkte då att målsägande följde efter.

– Då stannar jag till och frågar vad han har för problem. Jag säger att han ska gå i väg. Jag ger honom en knuff med öppna händer, lyfter upp honom och sätter ner honom, och ber honom att gå i väg.

19-åringen ska då ha blivit frustrerad och arg. Han fortsatte att följa efter, varpå livvakten tog tag i hans axlar och knuffade honom.

Måttade knytnävsslag

Livvakten berättade sedan att 19-åringen måttade ett knytnävsslag mot honom. Slaget missade hans ansikte eftersom han backade undan, men det gjorde 19-åringen argare. Därefter tog han av sig hörlurarna och kastade dem mot livvakten.

– När han kastade hörlurarna och jag fångade dem, skar jag mig i fingrarna. Det blödde rätt rejält.

Han fortsatte:

– Jag backade. Då försökte han ta upp förföljandet på allvar, och började bete sig helt galet. Jag visste att Rocky befann sig bakom, så jag började gå tillbaka. Då började mitt sällskap gå mot mig för att se vad som hände.

Vid flera tillfällen ska livvakten ha bett 19-åringen att gå därifrån. Han ansåg att det inte fanns något sätt att bli av med 19-åringen och dennes vän. Livvakten såg något i målsägandes hand som han befarade var ett vasst föremål.

Försvararen om ASAP Rocky

Han noterade också att ASAP Rocky hade börjat prata med tjejerna på platsen. De ska ha sagt att målsägande och vännen hade tafsat på dem.

I nästa stund såg livvakten hur 19-åringens vän plockade upp en glasflaska.

– Det var då som Rocky fick tag i honom och kastade i väg honom. Då höll jag ögonen på den andra killen, som stack därifrån.

Livvakten gick fram för att sära på personerna som bråkade. På frågan om varför livvakten inte själv deltog i slagsmålet svarade han att det inte var skälet till att de var i Stockholm. 

”Ville se sevärdheterna”

– Vi ville inte besvära någon, vi ville se sevärdheterna. Det behövdes inget våld. Mitt jobb är inte att slå ner folk, utan att beskydda.

Åklagare Daniel Suneson invände och frågade om det inte var bra att de som slogs oskadliggjorde angriparna.

– Nej, det är inte anledningen till att vi är här. Det fanns inget behov av människor som slåss.

Slobodan Jovicic frågade varför ASAP Rocky blev inblandad i bråket.

– För att han kom fram för att skydda mig, sa livvakten.

Målsägandebiträdet Magnus Strömberg frågade om livvakten uppfattade det som en situation mellan honom och 19-åringen – att Rakim Mayers inte var inblandad i ett första skede.

– Jag visste inte vad han tänkte. Han verkade inte vara vid sina sinnens fulla bruk, svarade livvakten.

– Tog du eller tog du inte tag i målsägandes hals?

– Jag tog där kragen är, inte runt halsen.

Magnus Strömberg om sin klient

Advokaten föreslår samhällstjänst

Rättens ordförande frågade om ASAP Rocky hade blivit lagförd under de senaste fem åren, vilket förnekades. 

Slobodan Jovicic föreslog sedan samhällstjänst som påföljd för sin klient vid fällande dom.

– Ni vet var jag bor, ni har mina kontaktuppgifter och min advokat, jag har förehavanden med artister här och har arbetat med välgörande ändamål, så jag skulle kunna tänka mig göra något sådant på helgerna, sa ASAP Rocky.

Även de två andra åtalade sade att de kunde tänka sig samhällstjänst som påföljd när de utfrågades av sina advokater.

Rätten tog en kort paus före slutanföranden från försvaret och åklagarsidan.

Försvaret om målsäganden

”ASAP” log mot anhörigbänken

När ASAP Rocky gick tillbaka in i rättssalen klockan 15 tittade han mot anhörigbänken och log. 

Åklagaren Daniel Suneson medgav att det är anmärkningsvärt att målsäganden följde efter ASAP Rockys sällskap trots att gruppen flera gånger uppmanade honom och hans vän att ge sig i väg. Men åklagaren hävdade samtidigt att han har bevisning som styrker hans linje. 

Suneson sa att de två vittnena utan koppling till någon i målet är de viktigaste: 

– Hon hör glas krossas, men kan inte säga vem. Tidigare i polisförhör har hon sagt att det krossades över ryggen på någon. Hon ser inget våld mot säkerhetsvakten innan att målsäganden kastas i väg. Hon måste ha sett det, eftersom hon stod bredvid

Suneson gick sedan vidare till det andra vittnet utan koppling till någon av parterna: 

– Hon säger att det som gör att det eskalerar är att att Rakim Mayers kastar och sen slår och sparkar alla tre. Hon säger också att livvakten försöker avstyra bråket, vilket är jätteviktigt. Det visar att den som påstås ha blivit angripen sedan försöker avstyra bråket.

”Farligt våld”

Åklagaren gick igenom sin bevisning och pekade på våldet som visades i filmen.

– Det syns bra på filmen med vilken kraft han kastat målsäganden. Det är helt utom kontroll, han har ingen kontroll på var målsäganden ska landa och vilka skador han kan få. Man ser att en trottoarkant finns nära där målsäganden landar. Jag vill understryka hur farligt det våldet är.

Här samtycker ASAP Rocky om samhällstjänst

Åklagaren menade att ASAP Rocky och de övriga åtalade bör dömas i samförstånd: 

– Man agerar nästan som på given signal när ASAP Rocky har kastat. Man står tätt. Direkt när han landar påbörjas våldet, och det är osannolikt att de inte visste om att de hade sällskap i våldsutövningen.

Enligt Daniel Suneson bör det stå klart att en flaska användes under misshandeln – att målsäganden kunnat ådra sig själv skadorna på armarna ansågs orimligt.

Daniel Suneson sa även i sitt slutanförande att ASAP Rocky och hans sällskap såg lugna ut när de gick in på Apelbergsgatan och att det är konstigt att sällskapet valde att gå in på en smågata om de nu var rädda. 

Yrkar på sex månaders fängelse

Enligt åklagaren rörde det sig inte heller om en putativ nödvärnssituation, eftersom ASAP Rocky och hans sällskap inte kände till målsägandes tidigare domar. 

Åklagaren slog fast att det fanns tid för de åtalade att tänka efter innan de kände sig tvungna att ta till våld, och att de använde mer våld än vad nöden kräver. 

– De tre bör dömas för misshandel enligt gärningsbeskrivningen, och jag har motbevisat deras hävdande av nödvärnsrätt.

Daniel Suneson visade upp fem liknande misshandelsdomar. 

Vad som förenade domarna var att de inbegrep relativt lindriga skador, men att det ansågs allvarliga eftersom de åtalade var flera mot en och att offret låg på marken när våldet utövades, menade Suneson.

Suneson yrkade på sex månaders fängelse för ASAP Rocky och sa att samhällstjänst blir praktiskt svårtgenomförbart och att straffvärdet är för högt för den typen av påföljd. 

– Inget annat än fängelse är aktuellt, sa han, och tillade att Rakim Mayers borde dömas hårdare eftersom han även gjort sig skyldig till kastet.

Dom kommer 14 augusti

”Har haft olika förklaringar”

När målsägandebiträdet Magnus Strömberg fick ordet kallade han åklagare Daniel Sunesons slutplädering för mycket bra, och sa att det inte rört sig om någon provokation från hans klients sida. 

Magnus Strömberg berömde ASAP Rocky för hans uppförande i rätten, och sa att han har varit ”artig” och ”charmig”. Samtidigt menade han att amerikanen har kommit med olika förklaringar för sina handlingar. 

Strömberg to upp att ett av vittnena har ändrat sin historia om att hon noterat att en flaska slagits mot en rygg. Han menade att hon varit rädd för att berätta det i rättssalen, och att man borde utgå från vad hon sa i polisförhören.

Magnus Strömberg sa vidare att hans klient har varit otroligt rädd och att denne önskar att situationen aldrig skulle ha uppstått. Strömberg sa även att hans klient inte hyser något agg mot de åtalade. 

När detta sades tittade ASAP Rocky länge på 19-åringen, som stirrade ner i bordet.

Försvarets drag: en champagneflaska

Klockan 16.30 började försvarets slutplädering. 

ASAP Rockys advokat Slobodan Jovicic tog fram en champagneflaska och placerade den framför rättens ordförande. Vad champagneflaskan skulle illustrera är dock oklart. 

Han sa att det har rått oenighet kring vissa filmklipp. 

– Vi har blivit utlämnade till att göra vår egen tolkning.

Enligt Slobodan Jovicic var ett utvidgad gärningsmannaskap uteslutet. Det som svar på åklagare Daniel Sunesons linje om att de åtalade hade ”agerat i samförstånd”. 

Jovicic sa att det inte fanns något bevis för att ASAP Rocky skulle ha agerat på ett sätt som tyder på förväntan att de övriga i sällskapet skulle ansluta. 

Jovicic visade en film från tillfället, där ASAP Rocky kastar den målsägande. Enligt försvarsadvokaten går det inte att kalla det för ett så farligt kast som åklagaren hävdat.

– Jag påstår, utifrån den här filmen samt ett PM från polisen, att det inte finns fler uppgifter om att Rakim Mayers har fortsatt sitt deltagande efter att de andra har anslutit.

Jovicic pratade sedan om vittnet, och förtydligade att hon blivit chockad.

– Hon hörs 20 dagar efter händelsen. Hon ska då, efter bästa förmåga inför tingsrätten, i dag den andra augusti, återge vad hon såg den 30 juni. 

Han menade att det är ytterst svårt för vittnena att återge korrekta minnesbilder så långt efteråt.

Advokaten Jovicic: ”Han är jättelättad, han är verkligen lycklig”

”Vittnesmålet bristfälligt”

Han återkom sedan till flaskan: 

– Målsäganden har inte blivit slagen med en flaska. Den har gått i backen. Men jag tar inte ifrån honom hans uppfattning. Han kan ha fått ont i huvudet när han landade på backen, sa advokaten.

Han fortsatte med att ifrågasätta vittnesmålet som han kallade ”bristfälligt”. 

– Det kanske är uppenbart att det inte blir riktigt bra om man hör ett ungt vittne, som inte har svenska som sitt förstaspråk, och sedan renskriver uppgifterna. Återigen finns det två sätt för tingsrätten att göra det här. Antingen som målsägarbiträdet, att påstå saker, eller att det helt enkelt är ett ärligt misstag, att någon har missförstått någon annan. 

Jovicic sa att det är ”farligt” att utesluta att det kan finnas ett konkurrerande händelseförlopp där skador kan ha uppkommit. 

Därefter följde slutanförandet från Martin Persson.

19-åringen log i rättssalen

Persson riktade fokus mot de bilder som visar att alla åtalades händer är tomma vid händelsen. Med det menades det vara uteslutet att en flaska plockades upp och slogs mot någon under de sekunder då ingen kamera rullade.

Persson sa att hans argument borde leda till ett lågt straffvärde. Han tog upp en dom med en månads fängelse som påföljd som exempel.

– Det straffet borde min huvudman få, och det skulle innebära att han redan har avtjänat straffet.

Han föreslog även dagsböter och villkorlig dom, alternativt villkorlig dom och samhällstjänst som påföljd. Han gav exempel på tidigare domar där personer bosatta i andra länder har dömts till samhällstjänst. 

Sedan höll Carla Pantzar, advokat för en av de medåtalade, sin slutplädering.

Pantzar pekade på olika problem i 19-åringens berättelse: 

– Han har uppenbara svårigheter att förklara händelseförloppet. Om han inte ens är ärlig om det som syns på film, varför skulle han då vara det om det som inte syns? Jag vill påstå att målsäganden ljuger.

Pantzar avslutade sitt slutanförande med att begära att hennes klient ska släppas på fri fot.

Robert C O’Brien om tingsrättens beslut att ASAP Rocky slipper häktet

ASAP Rocky släpps ur häktet

Runt klockan 18.17 var huvudförhandlingen avslutad. Efter en paus fram till klockan 19.18 var rättens överläggningar klara.

Domaren meddelade att ingen av de åtalade längre ska vara häktade och att dom meddelas den 14 augusti.

De åtalade jublade högt när beskedet kommer. Flera på åhörarbänken grät.

– Att de släpps från häktet betyder att tingsrätten har ansett att det inte längre finns skäl för häktning. Jag vill inte spekulera i om de kommer att dömas eller frikännas, utan vi får avvakta tingsrättens dom den 14 augusti, sa kammaråklagare Daniel Suneson.

ASAP Rocky begärde ingen ersättning. 

Rapparen kramade om sina medåtalade och sin mamma som grät. Sedan vände sig artisten mot rättens ordförande och höjde händerna mot honom i tacksamhet.

”Tacksamhet till den högste för att han skickat ett kraftfullt team”, skriver ASAP Rockys mamma i ett sms till Expressens Tomas Kvarnkullen.

Målsäganden advokat om tingsrättens beslut

– Det har gått bra och vi har lyckats leverera det vi har förutsatt i första skedet: att de ska släppas på fri fot i dag, sa ASAP Rockys advokat Slobodan Jovicic.  

President Donald Trump kommenterade ASAP Rockys rättegång på Twitter: 

”ASAP Rocky har släppts från fängelse och är på väg hem från Sverige till USA. Det har varit en skakig vecka, kom hem så fort som möjligt ASAP!”. 

ASAP Rocky lämnade Sverige i ett privatplan som lyfte från Arlanda på fredagskvällen med destination Los Angeles. Planet är av typen Dassault Falcon 7X. 

Han återkommer till Europa inom kort för en spelning i Nederländerna den 16 augusti.https://client.scribblelive.com/Event/Writer/V2/Writer.aspx?Id=2890293

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.