ASAP Rockys manager slår tillbaka: Svensk polis kränker hans rättigheter

ASAP Rocky sitter häktad i Sverige.
Foto: RICHARD SHOTWELL / AP TT NYHETSBYRÅN
Den amerikanska rapparen har överklagat häktningen i högsta domstol, men fått avslag.
Foto: SWAN GALLET/WWD/SHUTTERSTOCK / SWAN GALLET/WWD/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
ASAP Rockys manager John Ehmann har inte fått träffa sin klient sedan han häktades.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Advokaten Slobodan Jovicic och ASAP Rockys manager John Ehmann vill få ut artisten ur svenska häktet.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Den svenska polisen har kränkt misshandelsmisstänkte ASAP Rockys mänskliga rättigheter.

Det hävdar hans manager John Ehmann i en exklusiv intervju med Expressen – och säger att häktningen kostar artisten tiotals miljoner.

Samtidigt tar ASAP Rockys team hjälp av kändisadvokaten Slobodan Jovicic för att få världsstjärnan frisläppt.

– Det här är inte överfall där en oskyldig person attackeras. Det är ett bråk som uppstår efter långdragen provokation och våld från en annan part, säger han.

Den amerikanske hiphopstjärnan ASAP Rocky, som egentligen heter Rakim Mayers, greps för en vecka sedan efter sin konsert på festivalen Smash i Stockholm. Orsaken var det bråk som ägde rum förra söndagen i centrala Stockholm där en ung man utsattes för sparkar och slag.

Videos av slagsmålet har publicerats nätet – ASAP Rocky själv har också lagt ut egna videoklipp på sociala medier som visar hur två män följer efter honom och hans entourage och, enligt artisten, trakasserar dem.

I fredags häktades sedan ASAP Rocky och två andra personer i två veckor misstänkta för misshandel. Häktningen överklagades först till hovrätten och sedan till Högsta domstolen – båda gav avslag.

ASAP Rockys manager kritiserar svensk polis

Nu väljer ASAP Rockys manager John Ehmann att ge sin och stjärnans teams syn på situationen exklusivt för Expressen. Intervjun sker på Assefa Communication som, under ledning av välkända PR-profilen Lili Assefa, hjälper teamet med krishanteringen.

– Före konserten hade vi fått veta att polisen ville prata med oss så vi bad frivilligt om att komma till stationen efter konserten för att prata om incidenten och så att de skulle kunna hålla sina förhör. De gick med på det, vi fick poliseskort efter konserten och åkte direkt till stationen. Polisen höll förhör i två timmar, sedan grep de fyra personer i vårt team och det var mycket oväntat. Vi var inte alls förberedda på det, säger John Ehmann.

Vet du mer om händelsen?

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717 

• Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen. 

Han är mycket kritisk till polisens och åklagarens agerande – inte minst då de inte omedelbart underrättade den amerikanska ambassaden om vad som hade hänt.

– De greps tre på morgonen och dagen efter gick jag till den amerikanska ambassaden för att få stöd och hjälp att reda ut den här situationen. När jag kom dit fick jag veta att de hade fått information om gripandet bara en timme tidigare, det är en stor sak för det finns en överenskommelse mellan Sverige och USA om att ambassaden ska underrättas omedelbart om en amerikansk medborgare grips. Nu hade det gått sex–sju timmar, säger John Ehmann.

– När konsuln sedan ville besöka dem hos polisen för att titta till deras hälsotillstånd blev han nekad av polisen och åklagare. Det är ett brott mot artikel 36 i Wienkonventionen så han protesterade men de vägrade ändå och sa att han fick komma tillbaka nästa dag, först då fick han träffa dem. Det är ett brott mot de mänskliga rättigheterna. Vi är mycket bekymrade över detta.

John Ehmann: ASAP Rocky förlorar miljontals kronor

Managern hävdar att ASAP Rocky förlorar tiotals miljoner kronor på att sitta häktad i Sverige. Artisten, vars låtar har spelat över en miljard gånger på Spotify, har redan missat flera inbokade stora konserter i Europa och riskerar att missa ännu fler.

– Det kostar honom flera saker. Det kostar honom miljontals dollar. Det kostar honom också relationen med arrangörer runtom i Europe. Rocky är en internationell superstjärna och en stor del i hans affärsverksamhet är turnerandet. Nu i sommar är då han ska få in merparten av årets intäkter. Men turnerandet är också marknadsföring för honom, det är viktigt att nå de här marknaderna så det är av högsta vikt att han fortsätter turnera, säger John Ehmann.

Hur mycket pengar handlar det om exakt?

– Jag har inte exakta siffror, det krävs noggranna beräkningar för att få fram det, men det handlar om miljontals dollar. Och ju längre det här drar ut på tiden, desto värre blir det. Skulle han sitta inlåst i månader i väntan på en eventuell rättegång skulle det inte bara förstöra hans turné, det skulle också kasta om vårt inspelningsschema. Målet är att släppa ett nytt album i år men då måste vi kunna spela in.

ASAP Rocky filmades när han hamnade i bråk i Stockholm.

ASAP Rocky bedöms flyktbenägen: ”Absurt”

ASAP Rocky hålls häktad i väntan på beslut om åtal ska väckas mot honom eller inte. Att han häktades beror på att det bedöms finnas en flyktrisk, då han inte är svensk medborgare.

– Att det skulle finnas en flyktrisk är komplett nonsens. Att gå under jorden skulle påverka hans affärsverksamhet. Han behöver turnera, han behöver vara i Europa. Vårt schema finns på hans hemsida. Man kan se exakt var vi är och vart vi ska, det här är inte någon som bara kan försvinna. Han är en internationell artist. Att det skulle finnas en flyktrisk är absurt, säger John Ehmann.

Advokaten Slobodan Jovicic, som ingår ASAP Rockys juridiska team, säger att det saknar proportioner att häkta artisten. 

– Är det proportionerligt att låsa in någon i väntan på en eventuell rättegång där han mycket väl kan bli friad av den enda anledningen att personen inte är svensk medborgare? Ett sätt att se på det här är att vi inte ska särbehandla internationella stjärnor, men den andra sidan av det myntet är att fråga sig om det verkligen är rimligt att tro att Rocky skulle fly och riskera att inte kunna resa till Europa igen? Hans affärsverksamhet skulle förstöras, säger Slobodan Jovicic.

– Ställ det mot vad han riskerar i Sverige. Åklagaren säger att han vill pröva om det var självförsvar eller om de använde för mycket våld. Är det troligt att han inte skulle dyka upp på en rättegång som varar i en dag? Är det rimligt att tro att han skulle försvinna? 

Slobodan Jovicic är en del i artistens juridiska team, och tycker att ärendet har hanterats dåligt.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Managern har inte fått träffa ASAP Rocky

Vad gäller själva bråket vill inte Ehmann och Jovicic föregå rättegången och gå in på några detaljer. John Ehmann har inte heller haft möjlighet att prata med ASAP Rocky direkt sedan gripandet.

– Jag har inte möjlighet att kommunicera med honom, annat än genom hans advokat och den amerikanska ambassaden. Vi fick veta först i går hur vi ska gå till väga för att kunna prata i telefon med honom och besöka honom. När vi fått in alla papper kommer det att ta fem arbetsdagar innan jag får möjlighet att kontakta honom, säger han.

Har han sagt något om sin syn på bråket?

– Återigen, jag har inte pratat med honom så han har inte kunnat ge mig sitt perspektiv. Men jag kan tänka mig att han tycker att det är väldigt orättvist och att hans rättigheter har kränkts. Men jag vill att människor ser på det här med ett öppet sinne och förstår att det var återkommande trakasserier i en halvtimme och att de bad om att få bli lämnade i fred, om och om igen. 

Vet du mer om händelsen?

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717 

• Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.