Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

ASAP Rockys mamma om häktningen: ”Jag mår illa”

Expressens Tomas Kvarnkullen har träffat rapparen mamma.
”Jag är arg, jag är ledsen, jag mår illa”.
Foto: Tomas Kvarnkullen
Expressen på plats i Harlem, New York.
Foto: Tomas Kvarnkullen

NEW YORK. Misstankarna om misshandel mot den amerikanske rapparen ASAP Rocky fortsätter att väcka känslor i USA. 

Hans mamma vädjar nu om att sonen ska släppas fri. 

– Jag är arg, jag är ledsen, jag mår illa. Och jag är rädd för hans skull, säger Renee Black, 57.

Den amerikanske rapparen ASAP Rocky sitter häktad på Kronobergshäktet i Stockholm sedan 5 juli, misstänkt för misshandel i samband med ett bråk den 30 juni. 

Även två av hans vänner, som anklagas för inblandning i den misstänkta misshandeln, sitter häktade. 

Fallet har väckt starka reaktioner i USA och flera kända amerikanska artister har krävt att den 30-årige rapparen, som egentligen heter Rakim Mayers, ska släppas fri. 

Flera kongressledamöter har också engagerat sig och hävdat att rapparen och de andra två männen blivit utsatta för brott mot mänskliga rättigheter. 

Även USA:s president Donald Trump har engagerat sig i fallet och har kontaktat Stefan Löfven. Han har också erbjudit sig att betala borgen. 

Stefan Löfven har tidigare i en kommentar sagt att han inte tänker göra något åt ärendet och att det svenska rättsväsendet är helt självständigt. 

ASAP Rockys mamma stöttas av vännerna

I rapparens tidigare hemkvarter i Harlem i New York har hans mamma Renee Black fått stöd av vänner och grannar samt den demokratiske kongressledamoten Adriano Espaillat, som representerar familjens tidigare hemdistrikt. Både ASAP Rocky och mamman har i dag flyttat ifrån kvarteret i Harlem där artistens bror sköts till döds under hans uppväxt.

Expressen träffar hans mamma i en möteslokal några kvarter från där rapparen växte upp, och hon berättar vad hon menar borde ske nu.

– Låt våra pojkar gå fria, låt dessa unga män komma hem igen. Glöm bort den här situationen. För det var ett helt onödigt fall. Till att börja med har de försökt att bygga ett fall, men det finns inget fall. Allt finns på film. De försökte att undvika det men blev ändå förföljda och trakasserade. Du vet, skrynkla ihop det här och kasta det i soporna. För det är vad det är. Skräp, säger Renee Black. 

Hon är märkbart påverkad av att inte kunna ha kontakt med sin son och i möteslokalen har ett tjugotal personer kommit för att lyssna på vad hon har att säga. Renee Black och hennes sambo var bland de första på plats för att vänta in åhörarna som lyssnade på när hon berättade om fallet. Flera av dem gick också fram för att kindpussa ASAP Rockys mamma. 

Under måndagen bekräftade advokaten Magnus Strömberg att misstankarna mot målsäganden i fallet, som motanmäldes av ASAP Rockys livvakt, hade lagts ned. 

Vad har du haft för kontakt med din son?

– Jag har bara talat med honom en gång. 

– Vad vill du veta, förutom att vi sa jag älskar dig, jag saknar dig, fortsätt vara stark. 

Vad berättade han för dig om vad han går igenom?

– Han berättade för mig att han inte hade ätit ordentligt. Och han längtar efter att få komma tillbaka till gymmet igen. 

Det här har väckt mycket reaktioner här i USA. Presidenten har engagerat sig. Vad tänker du om det?

– Jag är väldigt tacksam för att presidenten ens överväger att försöka göra något och det sätt han gjorde det på. Jag är verkligen tacksam för det. 

Tycker du att USA:s regering borde göra mer?

– Om de kunde göra det, så absolut. 

Mamman om häktade ASAP Rocky: ”Jag var chockad”

Vad tänkte du när du fick veta vad som hade hänt och såg filmerna från det som hände i Stockholm?

– Jag var chockad, precis som alla andra. Det är helt galet. 

– Min son lämnade över sig själv och det slutade med att de blev frihetsberövade. Och de är fortfarande frihetsberövade och gärningsmännen går fria. Hur rättvist är det?

Beskriv din son för mig.

– Han har ett ungt sinne, han är väldigt fridfull och ser andras talanger och vill hjälpa dem att uppnå det de vill. Han håller sig undan problem och gör saker som är produktiva och positiva. 

Han har aldrig varit i problem förut?

– Jag kan inte säga att han inte har varit i problem förut, du vet unga killar hamnar i problem. Men sedan dess, nej. 

– Han har klarat att hålla sig borta från problem. Han är ingen problemmakare alls, han är en bra person. 

”Jag hoppas de låter min son komma hem”

På torsdag hålls en ny förhandling i Stockholm. Vad är det värsta scenariot för dig?

– Jag vill inte ens tänka på det, eller säga något om det. Jag vet inte riktigt vad man kan vänta sig av Sverige… Jag vill inte sätta någon båt i gungning, jag vill inte röra upp några problem eller något som kan få min son att inte bli frisläppt och få komma hem. Jag vädjar och hoppas att de låter min son komma hem, jag gör verkligen det. 

Hur känner du dig själv just nu?

– Jag har väldigt många känslor inom mig just nu om jag ska vara ärlig mot dig. Jag är arg, jag är ledsen, jag mår illa. Och jag är rädd för min sons skull om jag ska vara ärlig, säger Renee Black. 

Den amerikanska sajten TMZ har tidigare rapporterat att rapparen satt inlåst under bristfälliga förhållanden i häktet, vilket senare tillbakavisades av hans advokat. 

I fredags omhäktades rapparen och åtalsfristen förlängdes då till torsdagen den 25 juli.

– Vi har arbetat intensivt med utredningen och behöver nu på oss till på torsdag i nästa vecka för att förundersökningen ska kunna färdigställas. Så länge förundersökningen pågår kan jag inte lämna några ytterligare kommentarer, sa kammaråklagare Daniel Suneson, i ett pressmeddelande då.

Brottsrubriceringen har under perioden ändrats från grov misshandel till misshandel av normalgraden, där dagsböter är normalpåföljden. 

Åklagare Fredrik Karlsson sa till Expressen, innan han häktaren, att det finns en risk för att rapparen lämnar landet om han släpps.

– Alla är anhållna för att det finns risk för att de försvinner och att de påverkar personer som ska höras i ärendet, sa han då. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.