Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hela ASAP Rockys Europaturné ställs in

Artistens manager i en exklusiv intervju med Expressen.
Foto: KATCH/SHUTTERSTOCK / KATCH/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: SWAN GALLET/WWD/SHUTTERSTOCK / SWAN GALLET/WWD/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
ASAP Rocky.
Foto: SNORLAX / MEGA / The Mega Agency
Nu väljer artisten Tyga att stötta sin kollega. Nu ställer han in söndagens spelning i Göteborg.
Foto: SCOTT GARFITT/SHUTTERSTOCK / SCOTT GARFITT/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

ASAP Rocky sitter fortfarande häktad i Stockholm.

Nu ställer han in hela sin Europaturné, meddelar hans stab via den spanska festivalen Sonar.

Flera kändisar har på sociala medier visat sitt stöd för rapparen, och nu ställer artisten Tyga in sin Sverigespelning för att stötta ASAP Rocky.

Den amerikanske hiphopstjärnan ASAP Rocky, som egentligen heter Rakim Mayers, greps för en vecka sedan efter sin konsert på festivalen Smash i Stockholm. Orsaken var det bråk som ägde rum förra söndagen i centrala Stockholm där en ung man utsattes för sparkar och slag.

Videor av slagsmålet har publicerats nätet – ASAP Rocky själv har också lagt ut egna videoklipp på sociala medier som visar hur två män följer efter honom och hans entourage och, enligt artisten, trakasserar dem.

Tyga ställer in – stöttar kollegan

Nu väljer artisten Tyga att stötta sin kollega. Nu ställer han in söndagens spelning i Göteborg, på grund av händelserna kring ASAP Rocky. Detta skriver nattklubben Port Du Soleil på Instagram.

”Vi håller en dialog med Tygas management om nytt datum och återkommer så fort vi fått nya besked”, skriver nattklubben.

Europaturnén ställs in

Sedan i fredags har den amerikanska rapparen suttit häktad i Stockholm, misstänkt för misshandel. Detta har lett till att flera spelningar i Europa tvingats ställas in och man har kunnat ana att det kommer att bli svårt för ASAP Rocky att genomföra de inplanerade spelningarna. I ett uttalande från ASAP Rockys stab, står det nu klart att resterande delar av Europaturnén ställs in.

ASAP Rocky ställer in sju planerade spelningar på Europaturnén, i Tyskland, Italien, Spanien och Belgien. Turnén skulle ha avslutats i den 21 juli.  

”ASAP Rocky sitter anhållen i Sverige för en okänd tid framåt, efter att ha agerat i självförsvar i samband med ett gräl. Med anledning av denna olyckliga händelse tvingas han ställa in sina festivalspelningar månaden ut”, skriver ASAP Rockys stab i uttalandet som publicerats på den spanska festivalen Sonars sociala medier.

”Det kostar honom miljontals dollar”

ASAP Rockys manager John Ehmann hävdar i en exklusiv intervju med Expressen att rapparen förlorar stora summor pengar på att sitta häktad i Sverige.

– Det kostar honom flera saker. Det kostar honom miljontals dollar. Det kostar honom också relationen med arrangörer runtom i Europe. Rocky är en internationell superstjärna och en stor del i hans affärsverksamhet är turnerandet. Nu i sommar är då han ska få in merparten av årets intäkter. Men turnerandet är också marknadsföring för honom, det är viktigt att nå de här marknaderna så det är av högsta vikt att han fortsätter turnera, säger John Ehmann.

Namninsamling för att få honom fri

På sajten change.org har det skapats ett uppror där man kräver att rapparen ASAP Rocky ska släppas fri från häktet. Och på torsdagsmorgonen hade den samlat in drygt en halv miljon underskrifter. Även flera stora artister som Shawn Mendes och Justin Bieber har tagit till sociala medier för att sprida uppropet och uppmana sina följare att skriva under.

ASAP Rockys advokat har överklagat häktningen till Högsta domstolen utan resultat.

Se filmen från slagsmålet mitt i Stockholm.

Brott och straff

När polisen fått kännedom om ett brott ska det som regel utredas. Polisens uppgift är att göra en förundersökning. Den leds av en åklagare eller av polisen. Polisen ska ta reda på om det verkligen är ett brott och vem eller vilka som ligger bakom. Dessutom om det finns tillräckligt med bevis för att väcka åtal.


Misstänkt. När polisen identifierat en misstänkt kan den vara ”skäligen misstänkt” eller ”på sannolika skäl misstänkt”.


Häktad. Det är en domstol som beslutar om en misstänkt ska häktas. Kravet är att straffet ska vara minst ett års fängelse. En misstänkt får häktas om det finns risk för att hon eller han ska lämna landet, försvåra utredningen eller fortsätta att begå brott. 


Omhäktning. Åklagaren ska väcka åtal inom 14 dagar från häktningen. Men tiden kan förlängas av domstol, en så kallad omhäktning. En häktad misstänkt placeras i häkte, vanligtvis i ett fängelse. Snarare i ett häkte.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.