Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

ASAP Rocky kan få rekordhögt skadestånd – om han frikänns

Rapparen har rätt till full ersättning för förlorad inkomst om han frikänns.
Rapparen A$AP Rocky sitter häktad i Stockholm, misstänkt för misshandel - men kan få rekordskadestånd om han frikänns. Foto: SWAN GALLET/WWD/SHUTTERSTOCK / SWAN GALLET/WWD/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Den misstänkta misshandeln fångades på film. Foto: A$AP Rocky / Instagram

ASAP Rocky sitter i svenskt häkte, misstänkt för misshandel, och har ställt in sin Europaturné.

Den amerikanska rapparen har, enligt häktningsöverklagan, förlorat 16 miljoner kronor i intäkter.

Om han frikänns så skulle han under svensk lag ha rätt till full ersättning för förlorad inkomst.

Det skulle i så fall bli det högsta skadestånd för så pass kort tid som betalats ut i svensk rättshistoria.

Rapstjärnan ASAP Rocky sitter just nu häktad, misstänkt för en misshandel i Stockholm för snart två veckor sedan.

Han väntas bli kvar i minst en vecka till, och har blivit tvungen att ställa in resten av sin Europaturné, med miljonförluster som följd.

Att artisten anser sig vara oskyldig och är vansinnig över att sitta frihetsberövad är ingen hemlighet. Så sent som i går var hans advokat tvungen att gå ut och dementera uppgifter i amerikanska medier om att ASAP Rocky tyckte att Kronobergshäktet var inhumant och att maten var oätlig.

På veckans matsedel i Kronobergshäktet står det Wallenbergare, kaviartorsk och rabarberpaj med vaniljsås.

Om 30-åringen, som egentligen heter Rakim Mayers, frikänns helt så är det möjligt att det kan bli värt kaviartorsken.

Han har i så fall nämligen rätt till full ersättning för förlorad inkomst: 16 miljoner enligt hans advokat.

Jurist: Han ska få precis det belopp han förlorat 

– Om man kommer fram till att han ska frikännas helt, och om man också kommer fram till att han inte uppsåtligt föranlett häktningen eller försvårat utredningen, så kan han begära full ersättning, säger Deniz Ünal, biträdande jurist på Advokatfirman Defens.

– Han ska i så fall få precis det belopp han har förlorat på grund av att han varit frihetsberövad.

ASAP Rocky ställer in sju planerade spelningar på Europaturnén, i Tyskland, Italien, Spanien och Belgien. Han har dessutom redan missat ett flertal stora festivalspelningar i Polen, Storbritannien och på Irland. 

ASAP Rockys manager John Ehmann säger till Expressen att rapparen har förlorat flera miljoner dollar på grund av häktningen.

Rapparens manager John Ehmann hävdar i en exklusiv intervju med Expressen att det kan ha att göra med ännu större summor som rapparen förlorar på att sitta häktad i Sverige.

– Det kostar honom miljontals dollar. Rocky är en internationell superstjärna och en stor del i hans affärsverksamhet är turnerandet. Nu i sommar är då han ska få in merparten av årets intäkter, säger John Ehmann.

Skadeståndet kan slå svenskt rekord

Det högsta skadestånd som betalats ut till en person som suttit felaktigt frihetsberövad i Sverige är 18 miljoner.

Det betalades ut till Kaj Linna förra året, för de 13 år som han suttit i fängelse, oskyldigt dömd för mord.

Trots att han bara väntas sitta häktad i två veckor kan ASAP Rockys ersättning hamna i närheten av Linnas.

I den häktningsöverklagan som advokat Henrik Olsson Lilja skickade in till Svea hovrätt skriver han att ASAP Rocky kan förlora 16 miljoner kronor.

Sett till hur kort tid rapparen kommer att vara frihetsberövad så skulle skadeståndet slå alla tidigare svenska rekord.

Om hans managers påstående om flera miljoner dollar i intäkter stämmer kan det bli långt högre: En miljon dollar är, i dagens valutakurs, värd 9,4 miljoner svenska kronor. 

– Jag har svårt att se att man skulle sätta ner ersättning enbart på grund av att beloppet är högt, säger Deniz Ünal och fortsätter:

– Vad jag vet så finns det inga tidigare avgörande på så höga belopp.

– I och med att ett är så pass unikt fall så skulle jag säga att det inte går att säga exakt hur mycket pengar det skulle bli i slutändan. 

DETTA HAR HÄNT: ASAP ROCKY OCH MISSHANDELN

Söndagen den 30 juni sker ett slagsmål i centrala Stockholm som delvis fångas på film.

En ung man utsätts för sparkar och slag, och videoklipp från bråket visar hur en person som identifierats som den amerikanske hiphopstjärnan ASAP Rocky kastar mannen över gatan.

ASAP Rocky grips sedan efter sin konsert på festivalen Smash i Stockholm, klockan 01 på onsdagen, misstänkt för grov misshandel.

Flera videor av slagsmålet publiceras på nätet – ASAP Rocky själv lägger ut egna klipp på sociala medier som visar hur två män följer efter honom och hans entourage och, enligt artisten, trakasserar dem.

På torsdagseftermiddagen meddelades att han och två till män begärts häktade, misstänkta för grov misshandel.

På onsdagskvällen frigavs en person, en livvakt. Misstankarna mot honom rörde misshandel av normalgraden. De misstankarna läggs på torsdagen ned av åklagaren.

Fredagen den 5 juli häktas ASAP Rocky och två andra personer i två veckor. Häktningen överklagades först till hovrätten och sedan till Högsta domstolen – båda gav avslag.

ASAP Rocky rätt till ersättning enligt lag

Enligt svensk lag så kan en person som varit frihetsberövad, och antingen frikänns eller döms för lindrigare brott än det de blivit häktad för, få rätt till ersättning.

Dels kan en person få ersättning för lidande – ideell skada – som orsakats av att ha suttit frihetsberövad, och det bedömer man enligt en schablon som justitiekanslern har, förklarar Deniz Ünal.

Deniz Ünal, biträdande jurist på Advokatfirman Defens. Foto: JESSICA HANLON / Jessica Hanlon

Förlust av inkomst och eventuellt intrång på näringsverksamhet ska också ersättas om personen frikänns eller döms för ett lindrigare brott.

Dock, påpekar Deniz Ünal, så kan detta belopp jämkas om man kommer fram till att personen själv har orsakat frihetsberövandet. 

Detta kan bedömas ha skett genom att personen har begått en uppsåtlig handling som föranlett häktningen, försvårat utredningen på något sätt eller försökt undanröja bevis. 

Det kan också jämkas om det bedöms att man bidragit till brottet – trots att man frikänts.

Expressen har sökt ASAP Rockys försvarare.