Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Asap Rocky gripen – misstänks för inblandning i skjutning

Rapparen greps på på flygplats i LA efter resa med gravida flickvännen
Rapparen misstänks för skjutning.
Foto: ANDREW H. WALKER/SHUTTERSTOCK / REX/IBL
Foto: VIANNEY LE CAER / AP TT NYHETSBYRÅN

Rapparen Rakim Mayers, mer känd som Asap Rocky, har frihetsberövats i USA misstänkt för inblandning i en skjutning i november 2021, rapporterar NBC News.

Offret vid skjutningen överlevde och har pekat ut Mayers.

Rapparen greps på Los Angeles flygplats LAX efter att ha landat med privatplan efter en resa till Barbados med gravida flickvännen Rihanna.

Rakim Mayers, 33, frihetsberövades på onsdagen efter att ha landat på Los Angeles flygplats LAX. Han landade med ett privatplan efter en resa till Barbados, där han varit med sin gravida flickvän: Popstjärnan Rihanna, 34.

Vittnen berättar för TMZ att rapparen fördes bort iförd handklovar efter att polis mötte honom i terminalen.

Los Angeles-polisen utreder rapparen för en skjutning den 6 november 2021. Offret för skjutningen, som överlevde, uppges ha pekat ut Rakim Mayers som skytten, rapporterar NBC News. Rapparen påstås ha skjutit mot offret med tre till fyra skott.

Efter gripandet har artisten förts till Los Angeles-polisens högkvarter för förhör, rapporterar TMZ. Samtidigt har polisen genomfört husrannsakan i hans hus. För att ta sig in på adressen använde polisen sig av en murbräcka.

Uppmärksammat rättsfall i Sverige

Sommaren 2019 häktades rapparen efter ett slagsmål i Stockholm, där han var för att uppträda på en festival. Mayers och hans vänner och medarbetare hamnade i bråk med två unga män, något som urartade.

Händelsen fångades på film och dagen efter blev det en världsnyhet när TMZ publicerade ett klipp som visade hur rapparen och hans sällskap misshandlade en av de unga männen. Bland annat lade USA:s dåvarande president Donald Trump sig i fallet, och försökte påverka den svenska rättsprocessen och få Asap Rocky släppt.

Dömd för misshandel i Stockholm

Asap Rocky och hans två vänner häktades och åtalades så småningom för misshandel. När rättegången avslutades den 2 augusti 2019 försattes de på fri fot i väntan på dom, efter att ha varit frihetsberövade i 31 dagar.

Rapparen och de två andra männen fälldes för misshandel. Straffvärdet för brottet uppgick till två månaders fängelse men villkorlig dom dömdes i stället ut. Omständigheterna var ”inte av så allvarligt slag att fängelse i första hand måste övervägas som påföljd”, skrev domstolen.

ASAP ROCKY-FALLET – DET HÄNDE

30 juni: Artisten ASAP Rocky är på plats i Sverige för en spelning. Kvällen den 30 juni hamnar han och hans sällskap i bråk med två unga män. Polisen tillkallas men ingen blir gripen.

1 juli: Amerikanska sajten TMZ publicerar ett filmklipp från händelsen, som visar hur ASAP Rocky kastar ev de unga männen ner i marken, för att sedan sparka och slå på honom.

2 juli: ASAP Rocky gör en spelning på Stockholms stadion och inställer sig sedan till polisen. Han förhörs, blir anhållen och begärs så småningom häktad misstänkt för grov misshandel.

5 juli: ASAP Rocky häktas. Tingsrätten skriver ner rubriceringen till misshandel av normalgraden.

9 juli: TMZ rapporterar om att ASAP Rocky lever under ”inhumana” förhållanden på Kronobergshäktet. Kriminalvården dementerar påståendena. Det gör även rapparens advokat senare.

10 juli: En halv miljoner människor har skrivit under ett upprop för att frige ASAP Rocky. Flera amerikanska rappare har meddelat att de kommer bojkotta Sverige.

19 juli: USA:s president Donald Trump twittrar om att han ska ringa Sveriges ”talangfulle statsminister” för att lösa situationen.

25 juli: Åklagaren väcker åtal för mot ASAP Rocky och två av hans vänner för misshandel. Donald Trump twittrar igen om att han är ”väldigt besviken” på Löfven för att han inte löst situationen.

30 juli: Rättegången inleds i Stockholms tingsrätt.

2 augusti: Rättegången avslutas. Domstolen fattar då beslut om att ASAP Rocky och de två andra männen ska försättas på fri fot. De återvänder genast till USA.

14 augusti: Stockholms tingsrätt meddelar sin dom i fallet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.