Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

ASAP Rocky-fallet når högsta politiska nivå

ASAP Rocky-fallet når högsta politiska nivå i USA. Foto: SWAN GALLET/WWD/SHUTTERSTOCK / SWAN GALLET/WWD/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Donald Trump och Mike Pompeo. Foto: LUONG THAI LINH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det svenska rättsväsendets behandling av artisten ASAP Rocky har nu nått president Donald Trumps kabinett.

En talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet säger att utrikesminister Mike Pompeo informerats om fallet.

– Det finns definitivt omständigheter kring gripandet och häktningen som väcker frågor, säger talespersonen till nyhetssajten Politico.

Den amerikanske rapparen ASAP Rocky, var riktiga namn är Rakim Mayers, sitter häktad misstänkt för misshandel efter ett uppmärksammat gatuslagsmål i Stockholm för två veckor sedan.

Han har tvingats ställa in sin Europaturné, något som uppges kosta honom tiotals miljoner kronor i förlorade intäkter.

– Det kostar honom miljontals dollar. Det kostar honom också relationen med arrangörer runtom i Europe. Rocky är en internationell superstjärna och en stor del i hans affärsverksamhet är turnerandet, har ASAP Rockys manager John Ehmann tidigare berättat för Expressen.

Utrikesdepartementet följer fallet noga

Nu skriver Politico att det amerikanska utrikesdepartementet följer ASAP Rocky-fallet noga. En talesperson för departementet säger till nyhetssajten att USA:s utrikesminister Mike Pompeo informerats om fallet och att högt uppsatta tjänstemän, som Robert O'Brien – särskilt sändebud för gisslansituationer, följer utvecklingen för att se till att ASAP Rocky behandlas rättvist.

– Det finns definitivt omständigheter kring gripandet och häktningen som väcker frågor. Vi förväntar oss att alla regeringar, inklusive Sveriges, behandlar amerikanska medborgare rättvist och med respekt, säger talespersonen.

– Vi hoppas att ASAP Rocky och hans kolleger snart kan fortsätta sin turné och återförenas med vänner och familj.

ASAP Rockys manager John Ehmann har tidigare hävdat i en intervju med Expressen att de svenska myndigheterna bröt mot Wienkonventionen då representanter från den amerikanska ambassaden inte omedelbart fick träffa artisten efter gripandet.

Besked om åtal mot ASAP Rocky på fredag

ASAP Rockys team har inga ytterligare kommentarer kring utvecklingen i fallet. Man är just nu, under ledningen av artistens nya advokat Slobodan Jovicic, i färd med att förbereda sig inför fredagen då häktningstiden går ut och beslut om eventuellt åtal väntas.

– Vi koncentrerar oss på fredagen, säger Lili Assefa, som jobbar med ASAP Rockys team.

Om åklagare Fredrik Karlsson anser sig behöva mer tid till utredningen kan han då begära att ASAP Rocky hålls häktad i ytterligare en period. Det är då upp till tingsrätten att besluta om huruvida artisten fortsatt ska hållas häktad eller om han ska släppas fri i väntan på ett eventuellt åtal.

ASAP Rockys team har hela tiden hävdat att rapparen och hans entourage handlade i självförsvar och att de blivit trakasserade i en halvtimme före slagsmålet, något de menar att en rad filmer från händelsen bevisar.