Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Arvingarnas rädsla efter rivalens önskan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Nu berättar Arvingarna om rädslan efter galan där Popsicles önskade livet ur bandet.
– Hoppas Arvingarna dör i någon tragisk bussolycka, sade Popsicles (på bild) gitarrist, Fredrik Norberg.
Foto: Roger Larsson
– Tänk om det skulle hända, tänk om det liksom skulle falla in, det som han har stått och sagt, säger Casper Janebrink i "Tack för dansen".
Foto: Gugge Zelander

Efter Arvingarnas vinst på Grammisgalan -92 följde en stor skandal.

Nu berättar dansbandet om rädslan efter galan där Popsicles önskade livet ur dem.

– Tänk om det skulle hända, tänk om det liksom skulle falla in, det som han har stått och sagt, säger Casper Janebrink i "Tack för dansen".

1992, året innan Arvingarna slog igenom efter vinsten i Melodifestivalen med låten "Eloise" , tilldelades de pris på Grammisgalan. Kvällen blev oförglömlig när popbandet Popsicles gitarrist, Fredrik Norberg, sade att han önskade att medlemmarna i Arvingarna skulle dö.

– Tack till oss själva, varsågod, och hoppas Arvingarna dör i någon tragisk bussolycka, sade han i sitt tacktal.

Sedan dess har Casper Janebrink tänkt mycket på de orden, och varit rädd för att sova i turnébussen.

– Man ska åka 30-40 mil på natten för att hinna till nästa ställe. Då har man gått och lagt sig och bara legat där: "tänk om det skulle hända, tänk om det liksom skulle falla in, det som han har stått och sagt". Så man har tänkt på det och tyckt att det varit lite läskigt ibland, att gå och lägga sig i bussen, säger han i TV4:s "Tack för dansen".


LÄS MER: Så gick det sedan för dansbandskvinnorna


Arvingarna stöttades av Roxette

Dansbandet stöttades av Per Gessle och Marie Fredriksson efter Grammisskandalen, och efter Melodifestivalvinsten strömmade fansen och framgångarna in. Men livet på ständig turné har också kostat dem mycket.

Under de hetsigaste åren skilde sig Tommy Carlsson från sin fru, på grund av att han försummade sin familj.

– Vi jobbade jättemycket på 90-talet där och hon tyckte nog det var lite tråkigt att jag var borta jämt på helgerna och så här. Och vi hade ju ett barn, som vi fortfarande har, givetvis, säger Tommy Carlsson i programmet och fortsätter:

– Det är aldrig bara en persons fel, har jag hört, men ja, jo jag försummade nog min familj under den perioden, helt klart.


LÄS MER: Miljonsiffran: så mycket tjänar Arvingarna


Trots all tid de lagt ner på bandet tvingas de ständigt försvara sin musikgenre. Folk på stan kallar dem för töntar, och vissa radiostationer vill inte spela deras musik, enligt Kim Carlsson.

– Man blir lite särbehandlad i massmedia helt enkelt, säger han och fortsätter:

– Ofta i samband med release av vår nya skiva, kanske blivit intervjuade i en och en halv timme, sedan när man frågar: "spelar ni något från vår nya platta?", "Nä, det kan vi inte göra". Jaha, varför?

"Tack för dansen" sänds i TV4 lördag kl 20.00.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.