Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Arvet efter Kurt Cobain

Kurt Cobain med hustrun Courtney Love och dottern Frances Bean Cobain på MTV Video Musc Awards i september 1993, sju månader före självmordet.Foto: Wire image
En ung Kurt Cobain vid pianot.Foto: TT
På väg in i Rock'n'roll Hall of fame.Foto: Chris Cuffaro
Affischen vid den första och enda spelningen i Sverige, i juni 1991.
Kurt Cobains dotter Frances Bean har hunnit bli 21 år gammal.

Den femte april 1994 befann sig en jagad och djupt olycklig Kurt Cobain i sitt hem i Seattle. Där injicerade Nirvanasångaren en stor dos heroin och författade ett långt avskedsbrev. Sedan tog han sitt liv.

Chocken över Nirvanasångarens självmord sitter fortfarande i. Men 20 år efter det tragiska dödsfallet lever Nirvanas arv kvar.

Kurt Cobains musik ter sig allt mer som odödlig.

Nirvana

• Bildades 1987 av klasskamraterna Krist Novoselic och Kurt Cobain. Under de första åren hade de en rad trummisar. Efter debuten "Bleach" (1989) ersattes Chad Channing av Dave Grohl.

• Kris och Kurt växte upp i Aberdeen, utanför Seattle. Grohl bodde i Washington där han spelat i punkbandet Scream när han blev ombedd att provspela för Nirvana.

• Nirvana räknas som grungevågens första kommersiella succéakt, även om de själva aldrig ansåg sig att vara en del av den scenen. Deras skivor har sålt i över 80 miljoner exemplar.

• Kurt Cobain gifte sig med Courtney Love, frontfigur i alternativrockiga Hole, på Hawaii 1992. Samma år föddes Frances Bean. Parets dotter är i dag 21 år och bor i Los Angeles. Hon har arbetat som fotomodell och konstnär. Hennes första utställning hette "Scumfuck".

• I nya numret av NME berättar Courtney Love att det finns planer på en långfilm, en dokumentär samt en pjäs om Cobains liv. Själv är hon, tillsammans med dottern Frances, involverad i arbetet med att utforma en musikal för Broadway. "Det är en grej som jag känner på mig att Kurt skulle vilja att jag genomförde", säger hon till tidningen.

Diskografin

"Bleach" (1989)

Den totala inspelningskostnaden uppgick till 606 dollar. Albumet blev en undergroundsuccé och sålde i 40 000 exemplar. Efter genombrottet pressades det på nytt och har i dag sålt i fem miljoner exemplar. Cobain kom på albumtiteln efter att ha sett en affisch som uppmanade heroinberoende personer att använda blekmedel ("bleach") på sprutans nål innan de injicerade drogen, för att undvika risken att drabbas av aids.

Kända spår: "About a girl", "Love buzz".

"Nevermind" (1991)

Nirvana hade fått skivkontrakt med Geffen, och arbetade med producenten Butch Vig och en budget på hela 65 000 dollar. Resultatet blev så bra att skivbolaget direkt pressade upp hela 46 000 exemplar av albumet. "Smells like teen spirit" fick sedan pressarna att arbeta övertid och har i dag sålts i över trettio miljoner exemplar. Ofta rankat som ett av tidernas bästa rockalbum.

Kända spår: "Smells like teen spirit", "In bloom".

"In utero" (1993)

Betraktas ibland som ett enda långt självmordsbrev signerat Kurt Cobain. Musiken är mörk och skitig, och texterna är ångestridna och uppgivna. Arbetstiteln var från början "I hate myself and I want to die". Skivan gick upp i topp på albumlistorna i USA, Storbrittanien och Sverige. "In utero" var ett styrkebesked efter samlingen Incesticide (outgivet och B-sidor) som släpptes inför julhandeln 1992.

Kända spår: "Heart-shaped box", "Rape me"

"MTV Unplugged" (1994)

Det var i MTV, med "Smells like teen spirit", som karriären tog fart. Och det var i samma musikkanal Nirvana satte punkt. Den mjukt akustiska skivan spelades in i New York i november 1993 och gavs ut sex månader efter Cobains död. Under sin korta karriär gav bandet ut tre studioalbum. Denna cd, som sålde i sju miljoner exemplar bör dock räknas in när deras eftermäle ska summeras.

Kända spår: "The man who sold the world", "All apologies"

27 club

Andra rockikoner som dött vid 27 års ålder.

Amy Winehouse, akut alkoholförgiftning efter att ha druckit vodka.

Foto: Foto: J. Wilds

Brian Jones, drunknade i sin egen swimmingpool.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jim Morrison, hjärtattack troligtvis framkallad av knarköverdos.

Janis Joplin, överdos av heroin efter omfattande missbruk.

Foto: Foto: (C) Globe/Bulls

Jimi Hendrix, kvävdes av sina egna spyor efter intag av sömnpiller och rödvin.

Det finns vittnesmål om att Kurt Cobain plågades av magsmärtor under hela sitt liv. I sin dagbok ska han ha skrivit att han valde att ta den tunga drogen heroin för att det var ett effektivt sätt att mildra plågan.

I början mars 1994 tvingades Nirvana ställa in sin Europaturné sedan Cobain drabbats av röstproblem och bronkit. Stämbanden och lungorna sviktade hos rockstjärnan, som stannade i Rom för att "vila upp sig".

Den tredje mars det året fick ett läkarteam magpumpa stjärnan sedan han tagit en överdos. Cobain hade avslutat en champagnemiddag med hustrun Courtney Love med att svälja 50 tabletter rohypnol. Mitt i natten vaknade Courtney Love i parets hotellrum i den italienska huvudstaden, då gick hennes make inte att väcka.

En medvetslös Kurt Cobain forslades till sjukhuset under uppmärksammade former. Överdosen blev en världsnyhet. Under det första dygnet låg Cobain livlös på sin slutna avdelning. Efter fem dagar hade han dock repat sig så pass att han kunde flyga hem till Seattle.

I intervju med Rolling Stone ett år efter Cobains död berättade hans änka Courtney Love att händelsen i Rom inte var ett misstag.

- Det var ett självmordsförsök. Han hatade allt och alla. När jag vaknade mitt i natten låg han på golvet. I hans ficka låg tusen dollar, och en lapp där det stod "Du älskar mig inte längre". Jag blev tillsagd att hålla käften om det.

Enligt Courtney Love, som åkt hem några dagar tidigare från Rom för att jobba med sitt band Hole och vara med parets dotter Frances Bean, 1,5 år, var Cobain hög när han kom tillbaka från Italien.

Vissa dagar var Cobain "som vanligt". Han jobbade med att skriva låtar, och lyssnade på Meat Puppets. Andra dagar var han deprimerad och konfliktsökande. Det var uppenbart att han inte ville eller kunde avsluta sitt narkotikamissbruk.

Den 18:e mars 1994 ringde Courtney Love Seattle-polisen. Kurt Cobain hade låst in sig i ett rum i bostaden, med en revolver. Hon fruktade att han skulle ta sitt liv.

Polisen avväpnade Cobain och beslagtog alla vapen de fann i bostaden - och dessutom flera olika starka preparat. Det var inte första gången polisen avväpnat Cobain. Bland deras tidigare beslag fanns bland annat en Uzi, den fruktade israeliska kulsprutepistolen.

En vecka senare ordnade Courtney Love en intervention.

Tio personer i parets närhet - vänner, några musiker och nyckelpersoner på skivbolagen Sub Pop och Geffen - konfronterade Cobain med hans drogmissbruk och krävde att det skulle upphöra.

Nirvanasångaren blev arg och förolämpad, och låste in sig i sitt sovrum. Nirvanas manager Danny Goldberg berättade senare för Seattle Times att Cobain var "extremt ovillig" och "vägrade gå med på att han hade ett självdestruktivt beteende". Men efter flera förhandlingstimmar fyllda av ultimatum och vädjanden gick Cobain med på att lägga in sig på avgiftning. Den trettionde mars skrevs han in på ett behandlingscenter i Los Angeles, Exodus Recovery.

 

Personalen på behandlingshemmet kände inte till sångarens tidigare depressioner, och har senare vittnat att han inte gjorde något suicidalt intryck. Den första april var dottern Francis Bean på besök, och Kurt verkade lycklig över att få leka med sin dotter. Det var sista gången de skulle ses.

Sent på kvällen gick han ut med förevändningen att han skulle ta en cigarett. I stället klättrade han över det två meter höga stängslet och tog en taxi till flygplatsen. Där tog han det första flyget hem till Seattle.

På planet hamnade han på platsen bredvid Guns’n’roses basist Duff McCagan, född och uppväxt i Seattle. Kurt Cobain hade vid flera tillfällen hånat Guns’n’roses machostil och attackerat bandets sångare Axl Rose för hans kvinnosyn och homofobiska texter, men de båda artisterna kom överens på flighten.

I ett blogginlägg på Seattle Weekly har McKagan, i dag nykter alkoholist, skrivit om mötet.

"Vi var både helt uppfuckade, och hade inget djupt snack. Jag befann mig i mitt helvete och han befann sig i sitt. Jag funderade på att bjuda hem honom till mig, för jag uppfattade det som att han var ensam och övergiven den natten och jag kände likadant. Men ärligt talat så hade jag så låg självkänsla att jag inte vågade."

Rymningen upptäcktes snabbt, men ingen visste var Cobain befann sig. Det kom uppgifter om att Cobain setts i Seattle den andra april. Nästa dag anlitade Courtney Love en privatdetektiv för att hitta sin make.

Förhoppningsvis rev hon den fakturan när den kom, för detektiven missade det faktum att Cobain gömt sig i ett av hans hus, villan i stadsdelen Lake Washington.

Enligt obduktionsrapporten stoppade Kurt Cobain en gevärspipa i munnen den femte april, och tryckte av.

Den åttonde april hittades kroppen av elektrikern Gary Smith, som kommit till huset för att installera ett larm. Smith trodde först att Kurt Cobain låg och sov, men sedan såg han hagelgeväret vid Cobains sida och upptäckte koagulerat blod vid hans ena öra.

Intill kroppen låg också avskedsbrevet, ställt till sångarens påhittade barndomsvän "Boddha".

I det skakande brevet skriver han bland annat "Jag kan inte lura någon av er längre. Det är inte rättvist, varken mot er eller mot mig själv. Det värsta brottet jag kan tänka mig är att bedra (publiken) och fejka det, att låtsas som att jag har 100% kul (på scenen)/.../ Jag har det väldigt, väldigt bra, och jag är tacksam. Men sedan jag var sju år gammal har jag utvecklat ett hat mot mänskligheten. Kanske för att jag älskar och känner för mycket med människor."

Brevet avslutades med ett Neil Young-citat, "It’s better to burn out than to fade away", och kärleksfulla hälsningar till hustrun och dottern.

Courtney Love berättar att Cobain även skickade ett personligt brev till henne, som ligger inlåst i ett bankfack.

- Det är ganska långt. Han skrev att han älskar mig och Frances och att han ska vaka över oss. Det finns definitivt ett narcissistiskt drag i allt han skrev.

Expressens Måns Ivarsson, som följde Nirvanas genombrott och såg dem live, skrev en lång runa i tidningen efter Kurt Cobains självmord.

- Hans död - och inte minst hans horribla tillvägagångssätt - chockade mig precis som alla andra. Det gav visserligen världen ännu en för tidigt bortgången legend, men jag blir mest förbannad eftersom den här killen tycktes ha så mycket mer att ge.

Självmordet gav givetvis eko över hela världen. 1994 var Nirvana ett av planetens största rockband. De hade gått från att spela för små publiker med punkfans i Seattle (tre personer löste inträde till premiärgiget på Central Saloon 1988, enligt skivbolaget Sub Pops grundare Bruce Pavitt) till enorma festivalgig (cirka 120 000 såg dem på Rock in Rio, 1993). De var definitivt ett av världens mest respekterade band.

Och det hade gått snabbt.

Kurt Cobain föddes 1967 och växte upp i Aberdeen, en liten stad nära Seattle. I intervjuer berättade han att han var ett lyckligt barn, fram till föräldrarnas skilsmässa. Då var Kurt en känslig nioåring, som mådde dåligt av föräldrarnas många bråk. Han började också få problem med magknip.

Som tonåring var han en grubblare, och fysiskt vek. Han mobbades av skolans sportkillar och sökte sig till punkkulturen. Tillsammans med vänner åkte han in till Seattle och såg konserter med band som Replacements, Vaselines och Raincoats. Kurt började lära sig att spela gitarr och tillsammans med klasskompisen Krist Novoselic bildade han Nirvana 1987.

Nirvana var inte bara startskottet för grungerörelsen. När "Smells like teen spirit" blev en jättehit var det som att himlen öppnade sig, och det regnade nya mollstämda rockband från Seattle. Snart följde Pearl Jam, Soundgarden och Alice In Chains. Men egentligen stod Nirvana för något helt annat än de band som fick utgöra grunden till soundtracket för den framgångsrika grungefilmen "Singles".

Med sitt andra album, "Nevermind" - gavs ut i september 1991 - vitaliserade Nirvana en själlös, nästan dödförklarad, genre. Skivan kom i en tid då rock’n’roll definierades av spandexprydd pudelrock. Band som levde den kaliforniska rockmyten, och bland annat manifesterade den med musikvideor där de omgärdades av bikinibrudar. I media pågick en debatt som just då kändes ganska rimlig - "Rocken är död".

"Klassisk" rock var utsuddad från hitlistorna, med några få undantag - kanske främst REM, som Kurt Cobain beundrade.

I början av 1992 petade "Nevermind" ner Michael Jacksons "Dangerous" från den amerikanska albumlistans förstaplats. Utan det albumets enorma framgångar (skivan sålde över 30 miljoner exemplar) är det osäkert om alternativ rock låtit som den låter i dag.

Men Kurt Cobain hade svårt att njuta av framgången. Ännu svårare hade han att ta sig till epitet som talesperson för en hel generation. Succén gjorde honom deprimerad. Samtidigt plågades sångaren allt mer av sina magsmärtor. Han valde att fly med hjälp av droger.

Sverige var ett av de första länderna utanför USA där Nirvana slog igenom. Videon till "Smells like teen spirit" vevades på MTV och i radion dygnet runt och albumet "Nevermind" sålde snabbt i 50 000 exemplar. I december 1991 skulle de ha spelat på rockklubben Melody i Stockholm, men konserten ställdes in med kort varsel. Även ersättningskonserten i mars ställdes in. I båda fallen uppgavs Kurt Cobains "röstproblem" vara orsaken.

Kärleken från Sverige var åtminstone besvarad på ett plan. I ett reportage i Rolling Stone berättade Dave Grohl att Nirvanas favoritskiva i turnébussen var Abbas "Greatest hits". Novoselic berättade att de valt att spela in "Nevermind" i en 70-talsstudio som liknade svenskarnas Polarstudio. När Kurt Cobain fick välja förband till Nirvanas konsert i Reading valde han coverbandet Björn Again.

Den 30:e juni 1992 blev äntligen Sverigebesöket av.

Konsertarrangören EMA-Telstar hade lyckats få Nirvana till Roskildefestivalen, Åbo i Finland och Sjöhistoriska muséet i Stockholm.

Per Hägred, musikskribent på Expressen, såg den första konserten - den i Danmark.

- Kurt Cobain stod där i sin jävla kofta och såg bortkommen ut på stora scenen. De spelade inför 50 000 men allt var väldigt avskalat och anti. Det var en fantastisk konsert.

David Maloney, som i dag driver Maloney Concerts, var på plats i Stockholm och jobbade.

- Det var ju ett jätteståhej över att de var i Sverige, och det var en jävligt bra konsert. Jag minns inte att Kurt såg ut att må dåligt på scenen, men jag var aldrig backstage med dem.

Mannen bakom bokningen var Thomas Johansson, i dag styrelseordförande på Live Nation.

- Vi reste med dem till Sverige. Det hade varit helt kaotiskt utanför hotellet i Finland innan. Tusentals människor hade samlats utanför, som värsta One Direction-febern. Det var de lite besvärade av, men sedan gjorde de ett kanongig.

När bandet kom till Sverige utbröt ett annat kaos. Courtney Love genomgick en metadonbehandling och när den danska läkaren lämnade listorna på tabletterna Courtney Love skulle ha till sin svenska kollega kom uppgifter om att Nirvana brukat knark i Stockholm.

- Det var aldrig något knark inbladat, säger Thomas Johansson. Allt följde Socialstyrelsens noggranna listor och regler, och all medicin var till hustrun. Courtney var akut sjuk, och det var väldigt jobbigt att se. Hon var illa däran, och dessutom höggravid.

- Jag pratade lite med Kurt Cobain, men han var ganska försynt. Det är svårt att säga om han var plågad av något missbruk just då, men de var ju inga elitidrottsmän någon av dem. Samtidigt var de ju unga, och sen gjorde Nirvana ett kanongig i Stockholm också.

SVT:s Lars Aldman fick göra den enda svenska intervjun med bandet.

- Det väldigt ovisst och mycket fram och tillbaka huruvida intervjun skulle bli av över huvud taget. Det var en himla överraskning att jag fick träffa Kurt Cobain. Jag hade hört att han kunde vara nyckfull, och visste att han hade ett heroinberoende.

Intervjun med Nirvana gjordes vid Djurgårdskanalen. Kurt Cobain hade en jacka över huvudet och såg skeptisk ut under inslaget.

- Det var faktiskt väldigt avslappnat. Jag upplevde Kurt som väldigt samlad, och fick inte alls någon pundarkänsla. Han kanske inte var så humoristisk, men intelligent, påläst och välformulerad, säger Aldman.

Rapport tackade nej till att sända ett nyhetsinslag, men intervjun visades i ungdomsprogrammet "PM".

Konserten beskriver Aldman som "helt fantastisk".

- De var oberäkneliga och explosiva, farliga helt enkelt. Det fanns en känsla av att vad som helst kunde hända. Att Cobain kunde kasta sig baklänges in i trumsetet och börja blöda och sånt.

I konsertens näst sista låt, "Smells like teen spirit", bjöd bandet upp en massa fans på scenen. Betyget i Expressen dagen efter blev fyra getingar. Expressens Måns Ivarsson skrev "En klassiker. Ett av dessa tillfällen då man lämnar arenan glädjeberusad, med förnyad tro på mänskligheten - och på rocken".

Knappt två år senare skulle Nirvana återvända till Sverige. Men i samband med Cobains överdos i Rom flyttades konserten den 22:a mars en månad framåt. Till den 28:e april 1994.

Men då var Cobain död.

Alla som var med på den tiden minns traumat som uppstod när nyheten om Cobains självmord blev offentlig den åttonde april 1994.

- Det var förfärligt sorgligt att Cobain tog sitt liv. En person som tog rocken på så stort allvar. Jag kommer ihåg att jag blev helt bestört. Det här var ju en kille jag suttit i ett omklädningsrum och druckit kaffe med några år tidigare. Samtidigt var det otroligt ledsamt för alla fans. En stor förlust för rocken, säger Thomas Johanson.

Frågan är om världen ännu hämtat sig från Kurt Cobains självmord.

Nirvana är ständigt aktuella, på det ena eller andra sättet. Bandets trummis Dave Grohl har nått stora framgångar som frontman i Foo Fighters. I början av året vann Jay Z en Grammy för "Holy grail", som innehåller melodin från "Smells like teen spirit". Den tionde april kommer bandet att väljas in i Rock’n’roll Hall of Fame tillsammans med bland andra Kiss.

Nya utgåvor av gamla skivor kommer hela tiden. Senast, innan jul, en jubileumsversion av "In utero". Det råder ingen brist på böcker. Det planeras Cobain-museum i både Aberdeen och Seattle. Snart kommer en serietidning om Kurt Cobain - och så vidare.

Det har länge spekulerats i att det ska öppnas en ny utredning kring Cobains självmord. Det saknas heller inte konspirationsteorier. Seattlepolisen anser dock fallet vara okomplicerat och löst sedan 20 år tillbaka. De nya bilder som utredarna nyligen framkallade från platsen för Cobains självmord släpptes förra månaden och sår varken några nya tvivel eller är särskilt uppseendeväckande.

Bara otroligt sorgliga.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.