Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Artisternas kritik mot Vlad – satsat pengar på sig själv

Vlad Reiser har satsat pengar på sig själv. Foto: OLLE SPORRONG
Liamoo och Hanna Ferm. Foto: OLLE SPORRONG

MALMÖ Vlad Reiser har satsat 25 000 kronor på att han går direkt till final i Melodifestivalen och utlovar att dela 20% av pengarna med följarna om han vinner.

Tilltaget väcker reaktioner bland de andra tävlande i lördagens delfinal.

– Vi skulle inte vilja göra så. Det hade inte känts bra, säger Hanna Ferm.

På lördag gör Youtubestjärnan Vlad Reiser, 25, som egentligen heter Vladislav Melesjtjenkov, debut i Sveriges största musiktävling. Han tävlar med bidraget ”Nakna i regnet”.

Youtubern har bettat 25 000 kronor på att han går direkt vidare till final i Melodifestivalen. I en Youtube-video lovar artisten att dela 20 procent av pengarna med sina följare om han vinner.

– Man måste tro på sig själv i livet. Det är en extra push att veta att det ligger 25 000 kronor där, jag vill göra lite bättre i från mig, säger Vlad Reiser.

Väcker reaktioner: ”Vi är här för att göra vår musik”

Vlad Reisers tilltag har väckt reaktioner bland de andra tävlingsdeltagarna.

Duettparet Liam ”Liamoo” Cacatian Thomassen, 21, och Hanna Ferm, 18, menar att de inte hade kunnat göra något liknande.

– Han får göra vad han vill så länge det inte bryter mot reglerna. Men vi skulle inte vilja göra så. Det hade inte känts bra, vi är här för att göra vår musik, säger Hanna Ferm.

Enligt Andreas Johson, 48, är tanken att spela på sig själv främmande. 

– Jag har aldrig ens tänkt tanken att betta på mig själv. Men det är upp till Vlad, säger han.

 

 

Melodifestivalens projektledare Anette Helenius menar att SVT har bedömt att bettingen inte bryter mot reglerna, och att det inte finns anledning för Vlad Reiser att ta bort Youtube-klippet där han pratar om det.

”I filmen uppmuntrar han inte sina följare till spelande, tvärtom så avråder han från det flera gånger i klippet. Vi ser ingen anledning till att Vlad ska behöva ta ner klippet”, skriver hon i ett sms.

SVT: ”Andra förutsättningar”

I flera sportsammanhang, exempel fotbollsallsvenskan, är det förbjudet att betta på sig själv. Kriminalkommissarie Fredrik Gårdare arbetar med att bekämpa organiserad matchfixning i Sverige och berättar hur det fungerar inom idrotten.

– Enligt idrottens egna regler får man inte betta på sina egna matcher, men lagen säger inget om det. Men manipulerar du matchen på något sätt så är det ett brott. Sedan har ju idrotten egna regler att man absolut inte får betta på de tävlingar som man själv deltar i. De har ett eget straffsystem inom idrotten så om du gör det så blir du avstängd, säger han.

 

 

Men SVT slår fast att idrottens regelverk inte är applicerbart på Melodifestivalen och Vlad Reiser.

”Fotbollsligorna har helt andra förutsättningar än Melodifestivalen. Det finns anledningar till förbud mot spelande inom idrotten som vi inte ser inom Melodifestivalen. Vi ser inte heller ett behov av att ändra regelverket i nuläget”, skriver Anette Helenius.

Stoppades av SVT efter reklaminlägg

Vlad Reiser har 418 000 prenumeranter på Youtube och 259 000 följare på Instagram. Förra veckan hamnade han i blåsväder då han publicerade ett reklaminlägg för en låneförmedlingstjänst, något som bryter mot SVT:s regler för artister som ställer upp i Melodifestivalen. Reiser stoppades av SVT och inlägget togs bort. 

https://youtu.be/tC1L0NT55Kw

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!