Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Artisternas kris – kan tvingas byta jobb under pandemin

Så påverkar corona nöjesvärlden – evenemangen som ställs in
Linda Bengtzing har nu erbjudit arbetskraft till en vän i cateringbranschen.
Foto: OLLE SPORRONG
Robin Bengtsson har fått ställa in spelningar.
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES/MAGNUS LILJEGREN MAGNUS LILJEGREN
David Lindgren är glad att han tävlar i ”Stjärnornas stjärna”

Nöjesbranschen skakas av coronapandemin då turnéer och föreställningar ställs in eller flyttas fram.

Det innebär stora förändringar för Sveriges artister – de flesta är egenföretagare och vet nu inte när nästa lön kommer.

– Jag har en vän som har cateringfirma och har sagt att ”vill du ha min hjälp är det bara att säga till”, säger schlagerstjärnan Linda Bengtzing.

Coronasmittans framfart har omkullkastat en rad branscher – inte minst underhållningsindustrin där konserter, föreställningar och festivaler ställs in på löpande band.

För landets artister är det ett hårt slag mot den ekonomiska tryggheten.

Linda Bengtzing, 46, medverkade nyligen i Melodifestivalen – en investering där en artist tvingas säga nej till andra uppdrag under en period med förhoppning om mer jobb och högre gager efteråt.

– Under Melodifestivalen ställer man in många gig, jag tror att jag hade sex inställda jobb och det är tufft bara det. Jag har inte tagit ut någon lön i januari och februari och nu måste jag fortsätta med att inte ta ut lön, säger Linda Bengtzing.

– När avbokningarna började komma nu, då kände jag att jag får förbereda mig för en väldigt lång period utan inkomst. 

Linda Bengtzing berättar att hon är duktig på att spara och alltid ser till att ha en buffert. Nu har hon gått igenom sin privatekonomi, sitt företags ekonomi och pratat med sin revisor och lagt upp en plan.

Hon poängterar också att det viktigaste inte är pengar utan att se till att människor inte drabbas av coronaviruset. Men hon oroar sig samtidigt för att krisen i nöjesbranschen ska bli långvarig och att den ekonomiska påfyllningen ska dröja.

– Jag är orolig för att de ska komma en andra sväng senare i år. Vid jul, de här långa perioderna som man faktiskt lever på sen. Jag ska vara på Trädgården i Göteborg och är jätteorolig, fast det är så långt fram, säger Linda Bengtzing och berättar att hon erbjudit sina tjänster till en vän som driver cateringfirma.  

Robin Bengtsson: ”Kommer slå hårt”

En annan av artisterna i årets Melodifestival som räknat med mycket jobb framöver är Robin Bengtsson, 29. 

– Så är det ju. Men det är inte så mycket man kan göra nu, det är viktigare att de får hejd på viruset. Man får försöka se ”the bigger picture”, säger han. 

I stället för en Melodifestivalboost har han fått se sina spelningar ställas in eller flyttas fram.

– Det har varit ganska mycket ströspelningar nu i början av året och en del av dem har fallit ifrån och fått flyttas på och så där. Så den kommande månaden ser väldigt lugn ut, tyvärr, säger Robin Bengtsson.

– Vissa branscher kommer det att slå hårdare mot och min bransch är ju tyvärr en av dem. 

Han har dock ännu inte hunnit lägga upp någon plan, mer än att försöka lägga tiden på att skriva musik. 

– Jag försöker bara följa vad som händer och anpassa mig efter det, säger Robin Bengtsson.

Norsk radio stöttar – men inte svensk

Den hyllade norsk-svenska artisten Ane Brun, 44, bor till vardags i Stockholm men var i Norge när restriktioner infördes och sitter nu isolerad i Oslo. Hon är orolig för följderna för artistkolleger som jobbat länge med skivor sedan räknar med att kunna försörja sig på de efterföljande turnéerna. 

– Allt hör ihop på något sätt. Det är en struktur som bara faller. Jag tror att många är i chock, det är väldigt läskigt för många kolleger, säger Ane Brun.

Artister måste nu försöka få in pengar på andra sätt – hon berättar bland annat om dem som hållit konserter via Facebook varpå fansen har swishat pengar för att stötta.

I ett uppmärksammat inlägg på Instagram har Ane Brun också uppmanat folk att köpa skivor och tröjor från sina favoritartister.

– Det är väldigt fint om folk stöder på det sätt man kan stöda, dels streama som bara sjutton men också köpa musik. I Norge har också NRK sagt att från och med nu ska de bara spela norsk musik på vissa kanaler, de gör det för att hjälpa musiker och låtskrivare. Det hoppas jag man kan göra i Sverige också, det är ett enkelt sätt att fylla på folks Stim-kassor, säger hon.

Några sådana planer har dock inte Sveriges Radio.

– Nej, vi har inga sådana tankar. Vi spelar väldigt mycket svensk musik som det är i P3 och P4. Det är nog snarare så att i det här läget så vill vi vara så mycket ”business as usual” för våra lyssnares skull, säger Jonas Westman, redaktionschef för musiken i P3 och P4. 

David Lindgren: ”Känns väldigt jobbigt”

David Lindgren, 37, är lyckligt lottad då han just nu deltar i TV4-programmet ”Stjärnornas stjärna” (som dock spelas in utan publik på grund av smittorisken) och därmed inte behöver fundera på andra jobb den närmaste tiden.

– Jag är glad att jag är med i ”Stjärnornas stjärna”. Det känns viktigare än någonsin då vi typ är de enda artisterna som jobbar just nu och det känns härligt att kunna få folk att tänka på något annat än corona i några timmar, säger David Lindgren.

– Sedan tycker jag att det känns väldigt jobbigt för branschen då många producenter och kolleger blir väldigt påverkade just nu. Jag hoppas att det går över så fort som möjligt. 

Sommaren är många artisters viktigaste period rent försörjningsmässigt. David Lindgren är, som vanligt, ett av de stora namnen på Diggiloo-turnén. Produktionsbolaget Krall Entertainment, som arrangerar turnén, ser än så länge inte att den ska vara hotad.

– Dels är det utomhus, dels har kulmen på det här nåtts innan dess. Virusets överlevnad ska ju vara annorlunda när det är varmt och sommar. Det är bara spekulationer men just nu känner jag inte någon oro för sommaren, säger Patrik Krall på produktionsbolaget.

”Kommer påverka hela nöjesindustrin”

Hans bolag, som förutom Diggiloo just nu jobbar med bland annat Danny Saucedos och GES krogshower, har haft bråda dagar sedan beskedet om att evenemang med över 500 deltagare förbjuds.

Precis som för alla arrangörer handlar det om att flytta fram föreställningar och boka upp nya datum.

– Vi jobbar ju med en massa alternativ. Vi bokar upp för saker i närtid, vi bokar upp alternativ i höst och till och med under nästa år. Vi vill inte gå ut med ändrade datum innan läget har normaliserats, men det handlar om att skapa väldigt många möjligheter och ha en massa planer, säger Patrik Krall.

Hur påverkar det här industrin ekonomiskt?

– Det är klart att det kommer att påverka hela nöjesindustrin. Det gäller att lägga planer som gör att vi inte påverkas för stort. Den ekonomiska aspekten följer med hela tiden. Men alla sluter upp på något sätt, precis som i andra branscher, man hjälper varandra att hitta lösningar, säger Patrik Krall och fortsätter:

– Det är egentligen ingen som tror att man inte ska spela utan frågan är när man kan spela. Alla får förstå att vi kan inte göra det nu eller om en månad, men vi kommer att kunna göra det. 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt. 

Se filmerna från Fridhemsplan, Slussen och T-centralen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.