Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Artister med i grupp som vill stoppa restriktioner

Här är vad du behöver veta om helgens coronademonstration.
Pianisten Robert Wells.
Foto: LENNART REHNMAN
Violinisten Linda Lampenius.
Foto: EERO HANNUKAINEN / IBL
Robert Wells och Linda Lampenius är vänner både på och utanför scenen.
Foto: TV4
Linda Lampenius tycker att Sverige borde ha stängt ned hårdare men i kortare perioder.

Robert Wells och Linda Lampenius är med i en Facebookgrupp som syftar till att avskaffa pandemilagen och dra tillbaka coronarestriktionerna. 

De hänvisar till artistbranschens svåra situation och att restriktionerna slår orättvist.

– Hur ska vi artister kunna leva? säger Lampenius. 

Målet med Facebookgruppen ”Stoppa restriktionerna” är att skapa debatt och ”tryck” mot makthavare, enligt grundarens gruppbeskrivning. 

I beskrivningen framförs krav på att pandemilagen ska avskaffas och att restriktionerna måste dras tillbaka eller lättas kraftigt.

I gruppen cirkulerar uppmaningar att skicka brev till makthavare. 

En gruppmedlem uppmanar andra att skriva ”hotbrev”. En annan uppmanar medlemmarna att inte testa sig för corona i syfte att få ner coronastatistiken. Inlägget är i skrivande stund en dag gammal och har över 200 likes.

”Går på knäna”

En av medlemmarna i gruppen är artisten Robert Wells, 58. Han motiverar sitt medlemsskap med att musikbranschen är hårt drabbad av coronarestriktionerna.

”Många kolleger och bolag går på knäna”, skriver han i ett mejl.

Wells skriver att branschen varit helt nedstängd sedan november då regeringen införde förbudet mot att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare. Restriktionerna leder till att många i kulturbranschen mår psykiskt dåligt och byter bransch, skriver han.

”Allt grundar sig så klart att inga skall smittas eller fara illa och sjukvården skall inte drabbas mer men det är ett ganska ensidigt hårt slag mot kulturarbetare och även sport.”

Han vill inte svara på om han står bakom gruppens krav på att avskaffa pandemilagen och dra tillbaka coronarestriktionerna.

”Har varit extremt kritisk”

Violinisten Linda Lampenius, 51, förklarar att hon är med i gruppen för att hon anser att restriktionerna slår orättvist – inte för att restriktioner inte behövs. Hon tycker att helgens demonstration mot restriktionerna i Stockholm var ”fullständigt huvudlös”.

– Vi har själv varit väldigt restriktiva i vår familj och jag har varit extremt kritisk mot hur Sverige tagit hand om allting. Jag tycker att man borde ha stängt ned mycket hårdare, säger hon.

– Problemet i Sverige är att man inte tagit kortare perioder med nedstängning, två-tre veckor som i Finland, då det är jämlikt för alla i landet och alla olika branscher. Man stänger ned så att människor inte träffas och stoppar smittan.

Sjuk i nio veckor

Lampenius – som själv låg sjuk i covid-19 hela nio veckor förra året – vänder sig exempelvis mot att köpcentrum kan ha öppet medan hon och andra artister i praktiken inte kan uppträda.

– Det är totalt kaos för oss. Alla som är bakom i våra band, som kompar eller är dansare, de har fått lämna sina jobb och börja med annat. De går under, säger hon.

Hon tror att det med tydliga distans- och munskyddsregler hade fungerat att genomföra konserter med lite större publik.

– Alla ska behandlas lika. Man stänger ned stenhårt för alla i några veckor och sedan har man det lite bättre.

Här festar 1 300 personer tillsammans

Coronaexperiment: ”Vi har saknat att dansa så mycket”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.