Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Artistens supersuccé – efter bråket med Joakim Lundell

Se hela intervjun med Anis Don Demina
Anis Don Demina väg till framgång har mer eller mindre varit spikrak.
Foto: CHRISTOPHER SCHAUZ
”Vissa ser mig inte så och det förstår jag för Youtube går så jävla bra. Men jag vet vem jag är. Det är inget fel att vara youtuber, jag är också en youtuber, men hade jag behövt välja hade jag valt musik alla dagar i veckan”, säger Anis Don Demina.
Foto: CHRISTOPHER SCHAUZ
Anis Don Demina med Eric Saade.
Foto: ROJA STUDIOS / STELLA PICTURES
”För två år sedan fick fem notiser om dagen i min telefon, nu får femtonhundra”, säger Anis Don Demina.
Foto: Warner Music
Ett bråk med youtubern Joakim Lundell blev startskottet på Anis Don Deminas karriär.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Anis Don Demina är artist, youtuber och spelar dessutom en viktig roll i den nya svenska hiphopscenen.

Även om han blev känd för ett bråk med Joakim Lundell kom det stora genombrottet när han bestämde sig för att vara underhållande på ett positivt sätt.

– För två år sedan fick jag fem notiser om dagen i min telefon, nu får jag femtonhundra, säger Anis Don Demina.

När Medieakademin presenterade sin maktbarometer för 2019, en kartläggning av makt i sociala medier, hamnade 26-årige Anis Don Demina på elfte plats på listan över årets makthavare – efter bland andra Jocke och Jonna Lundell, Expressen och Therese Lindgren men före Greta Thunberg, Sverigdemokraterna och TV4.

Intill varje namn på listan anges hur många placeringar vederbörande har stigit eller sjunkit. Plus tre, minus fyra, minus en.

Bredvid Anis Don Demina kan man läsa plus 1 441.

– Det var ett kvitto på att ”shit, det här är på riktigt”, säger han.

Då har det ändå gått ett par år sedan Anis Don Demina gjorde sig ett namn. Han började rappa i tolvårsåldern och blev senare en framgångsrik klubb-dj samtidigt som han producerade edm-låtar.

2017 började han använde Youtube på allvar efter att han flyttat till Dubai.

– Jag kollade mycket på Youtube och blev inspirerad. Så jag gjorde videor på engelska som bara min morsa kollade på. Det var jävligt dåligt innehåll. ”I'm going to work no” och så ”I'm gonna have lunch now”. Pissinnehåll. Men jag postade jättemånga videor, typ varje dag, så jag lärde mig redigeringen, säger Anis Don Demina.

Anis Don Demina och Zeana tävlade i Melodifestivalen i år med ”Mina bränder”.
Foto: OLLE SPORRONG

Bråkade med Joakim Lundell

Genombrottet kom samma sommar när han sågade Joakim Lundell i ett klipp som blev startskottet för Youtube-karriären på svenska. Anis Don Demina fick tusentals nya följare varje dag innan ökningen började stagnera och han beskriver hur han fastnade på mellan 110 000 och 160 000 Youtube-prenumeranter.

– Det var en spikrak kurva uppåt som sedan stannade av tills jag bestämde mig för att inte ha så negativt innehåll och att inte basera mitt innehåll på andra människor, utan bara försöka vara underhållande på ett positivt sätt. Det var då det tog fart på riktigt och nyligen passerade jag 400 000 följare på Youtube. Det har varit ett jävligt händelserikt år, säger Anis Don Demina.

Ändå handlar många intervjuer med dig bara om Joakim Lundell-videon.

– Jag har gjort så många videor sedan dess som har trippelt så många visningar än Jocke-beefen, men han är ett sådant dragplåster så när jag blir intervjuad vill folk använda hans namn i rubriken. Jag är trött på det. Jag tror inte att någon som kollar på mig gör det gör att jag en gång i tiden hade en beef med Jocke som vi sedan löste, nu är vi vänner. 

Ja, de senaste två åren har Anis Don Demina medverkat i Melodifestivalen två gånger (2019 då han gjorde en duett med Zeana och 2018 då han gjorde ett gästspel i Samir & Viktors nummer), låtarna han medverkar på har spelats 30 miljoner gånger på Spotify och han har synts i en rad tv-program.

Växte upp i musikalisk familj

Anis Don Demina, född 1993 i Stockholm, växte upp i en musikalisk familj och lärde sig spela både piano och gitarr som barn.

Började senare rappa och är i dag känd som artist och youtuber. Har över 400 000 prenumeranter på sin Youtube-kanal och tävlade tidigare i år i Melodifestivalen tillsammans med artisten Zeana.

Har också samarbetat med Samir & Viktor, Mapei, Elias Abbas och Eric Saade.

På frågan om vad han gör med pengarna han tjänar svarar han: ”Jag ska köpa lägenhet snart, jag köper fina kläder som jag tycker om. Men jag återinvesterar också mycket i kanalen och i karriären, för att göra det ännu bättre. Jag vill göra det så fett det bara går så i stället för att tävla med någon annan tävlar jag bara med mig själv.”

Einár-intervju fick miljonpublik

Och så Youtube då, där Anis Don Demina inte minst har spelat en stor roll för den svenska hiphopscenen. Hans möten med nya svenska rappare når en jättepublik – han gjorde till exempel den första stora intervjun med Einár, Sveriges just nu största artist.

Den videon har setts över en miljon gånger sedan den 27 mars.

– Den var mitt i prick, rätt i tiden, allt var rätt. Han hade en hit men fansen hade inte fått ett tydligt ansikte på vem han var, nu fick de lära känna honom. Det är då jag tror att man blir ett fan på riktigt, säger Anis Don Demina.

Rappare som Greekazo, 1.Cuz, Dree Low och just Einár syns sällan i traditionella medier med tanke på hur bra de går på Spotify och Youtube.

– Jag vet inte vad det beror på, men det är kul för mig att jag kan använda min plattform så att de får syns och höras mer är bara på Spotify. Det är win-win för reaktionsklippen på deras låtar och intervjuerna boostar deras sociala medier och Spotify samtidigt som jag får bra innehåll, säger Anis Don Demina.

På Youtube når han exakt den unga målgrupp som traditionella medier drömmer om, huvuddelen av hans tittare är mellan 18 och 35 år. Anis Don Demina får således många erbjudanden om att synas i ”vanlig tv” i hopp om att locka unga tittare men tackar ofta nej.

– Jag gjorde ”Fångarna på fortet” i somras och det var nice, fyra dagar i Frankrike där man chillar och bråkar med ormar. En barndomsdröm. Men jag vill inte tappa fokus från musiken, det blir lätt så om man hoppar in i tv-rutan varje gång man får chansen, säger han.

Anis Don Demina är just nu aktuell med Eric Saade-samarbetet ”Postcard”. Duon syntes nyligen på Diabetesgalan.
Foto: ROJA STUDIOS / STELLA PICTURES

Ryktas till Melodifestivalen 2020

För musiken är viktig – Anis Don Demina ser sig som en artist som gör Youtube-videor, inte som en youtuber som gör musik. 

– Vissa ser mig inte så och det förstår jag för Youtube går så jävla bra. Men jag vet vem jag är. Det är inget fel att vara youtuber, jag är också en youtuber, men hade jag behövt välja hade jag valt musik alla dagar i veckan, säger han.

Den senaste tiden har han bland annat gjort låten ”Postcard” tillsammans med Eric Saade och han berättar att det är mycket spännande musik på gång. Enligt Aftonbladet ska Anis Don Demina också tävla i Melodifestivalen 2020 men det vill han inte kommentera. 

– Jag ska släppa väldigt mycket musik framöver. Jag har suttit i studion med väldigt intressanta personer, det blir lite oväntade grejer också. Vet inte exakt när men det kommer förmodligen något strax efter årsskiftet, det kanske dyker upp något före också, säger han.

Anis Don Demina ser sig som en mångsysslare och liknar det han erbjuder vid en buffé. Samtidigt gäller det att hålla fokus när följarskaren ökar, intäkterna stiger och erbjudandena haglar in. 

– Det är tuffare än man tror, men jag jag tror att jag rätt man för jobbet. Men jag förstår att folk tappar det helt på grund av alla jävla cirkus runtom, säger han.

Anis Don Demina berättar om framgången

Q&A: Vem är egentligen Anis Don Demina?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.