Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Artistens nya stil – har klippt av sig dreadsen

Mårten ”Promoe” Edh, 46, har sedan han slog igenom med hiphopgruppen Looptroop Rockers för drygt 20 år sedan varit starkt förknippad med sina långa dreadlocks.
Foto: LENNART REHNMAN
Men nu är en epok över. På Instagram avslöjar rapparen att han klippt av sig sina dreads.
Foto: Skärmdump / Instagram / Promoedvsg
I inlägget håller han upp sin avklippta dreads vid havet.
Foto: Skärmdump / Instagram / Promoedvsg

Rapparen Mårten ”Promoe” Edh blev färdig jurist 2021.

Nu har han gjort ytterligare en förändring och klippt av sig sina ikoniska dreadlocks – något han förknippats med i närmare 30 år. 

– Jag hade funderat på det länge, och tänkte: ”Nu ska jag få barn”, och att det skulle vara i vägen vid blöjbyten, säger han.

Mårten ”Promoe” Edh, 46, har sedan han slog igenom med hiphopgruppen Looptroop Rockers för drygt 20 år sedan varit starkt förknippad med sina långa dreadlocks. 

Men nu är en epok över.

I höstas beslutade sig artisten – och nu även juristen – att klippa av sig sina dreadlocks. Det avslöjar han i ett bildspel på Instagram. På en av bilderna håller han upp sina dreads vid havet. 

”Den gamle och havet aka förbjudet ålfiske”, skriver han i inlägget. 

https://www.instagram.com/p/CnrE4x9tbyV/

Arbetar som jurist

Mårten Edhs karriärbana tog en något oväntad vändning 2016 då han bestämde sig för att börja studera juridik. Efter fem års studier tog han examen 2021 och kort därefter började han jobba som biträdande jurist på advokatbyrån Hurtig & Partners i Malmö. 

Men det var inte karriärvalet som fick rapparen att klippa av sig sina dreadlocks, berättar han.

– Jag hade jobbat ett år och inte mött någon kritik angående dreadsen. Så det var inte på grund av jobbet. Jag hade funderat på det länge, och tänkte: ”Nu ska jag få barn”, och att det skulle vara i vägen vid blöjbyten.

Promoe är nöjd med sitt val och säger att det var ”dags”.

– Man måste kunna släppa det fysiska i världen och se bortom det. Det finns mycket musik som man kan förknippa mig och Looptroop med. Det ska nog gå bra, säger han. 

”Olika saker läggs på varandra”

Rapparen har under åren hyllats men också kritiserats för sina dreadlocks. Vissa har anklagat hans val av frisyr för kulturell appropriering. 

– Jag tror att kulturell appropriering förekommer, och det är problematiskt att vita människor tjänar pengar på svart kultur – om man ska hårdra det så. Det är ett stort problem. Och det pågår inom hiphop- och reggae-musiken. Men jag har haft dreadsen så länge så jag inte känt mig så påverkad av det argumentet.

Planerar ny turné

Promoe avslöjar samtidigt att han och bandet Looptroop Rockers planerar en kommande turné inom kort. Albumet ”The struggle continues” firar nämligen 20 år, vilket ska firas i sommar. Och möjligheten att kunna slå ihop artistkarriären med juristjobbet är något han ser fram emot.

– Att köra lite giggs det kommer hinnas med. Det finns många beröringspunkter med det jag och vi gör. Jag ser fram emot att väva samman rollerna.

Efter avslöjandet på Instagram har flera kända artister hyllat rapparens nya stil.

”Trodde aldrig det skulle hända”, skriver norske rapduon Madcon på Instagram.

Promoe har bytt bana – börjar på advokatbyrå

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.