Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Artistens kärleksord till hustrun Eva: ”Det bästa som hänt mig”

Lasse Berghagen har tidigare berättat om jobbet som Allsångsledare.
Lasse Berghagen i en stor intervju med Expressen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Lasse Berghagen i en stor intervju med Expressen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN

Lasse Berghagen gick från en framtid som jägmästare till att bli en av Sveriges mest folkkära artister.

I boken ”Hej livet”, som han skrivit tillsammans med Marcus Birro, berättar han om relationen till döden, livet och allt däremellan.

Samtidigt så pekar han ut den viktigaste personen i sitt liv; hustrun Eva Berghagen.

– Det är absolut det bästa som har hänt mig, att jag har fått en så underbar hustru.

Lasse Berghagen, 76, släppte sin första skiva 1965 och sedan dess har vägen varit utstakad till där han är i dag.

I boken ”Hej livet”, som är skriven av författaren Marcus Birro, berättar han historien om hur han gick från ett medelklassbarn i Stockholmsförorten Enskede till rollen som en av Sveriges största underhållare och artist.

– Det är inget bokslut. Vad är det Marcus säger, det är ett vykort. Jag har ingen tanke på att sluta, jag älskar att stå på scen och jobba med musik. Så, fortsättning följer förhoppningsvis, säger Lasse Berghagen.

Lasse Berghagen tillsammans med författaren Marcus Birro.
Foto: Privat.
Lasse Berghagen berättar att han har full acceptans för döden.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Sorgen efter Magnus Härenstam

Han tar emot Expressen i sin våning i Stockholms innerstad.

– Jag har inte skrivit dagbok, men jag har skrivit sånger som är en del av mina dagböcker. Om du tänker dig att man har en platta, så är det ofta hitlåten man lyssnar på. Man kanske inte lyssnar på de andra låtarna, och då får man inte hela bilden av mig.

En röd tråd som löper genom hela boken är döden. Du har förlorat nära vänner och familj, hur har det påverkat dig?

– Jag har varit förskonad från döden i min närhet på det här tragiska sättet. Att Magnus Härenstam gick bort, jag menar, han var ju över 70 år. Då finns det risk att man dör, det har jag full acceptans för. Det är värre när det är yngre människor som dör av någon orsak. I det här fallet har jag inte gått omkring och deppat, det är livet.

Däremot gick han runt och var arg. Han var arg på kompisen Magnus Härenstam när han gick bort och han var arg på sin syster Eva när hon gick bort. Men trots det är döden inget han tänker på.

– Jag tänker på livet. Jag är en nu-människa. Det är nu allt händer, det är nu det sker. Jag har en väldigt positiv livssyn som är ljus, jag är en ljusbärare, faktiskt.

– Jag läste en intervju jag gjorde tidigare där det stod ”Lasse Berghagen har gjort upp med döden” – det har jag inte alls gjort. Jag har inte varit i närheten av döden på det sättet, i de tankarna. Jag har full acceptans, en dag dör man, det gör vi alla. Ta till dig glädjen, sorgen gör sig alltid påmind ändå, det är mitt mantra.

Magnus Härenstam och Lasse Berghagen i vimlet på Pridefestivalen 2006. Härenstam gick bort 2015.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / TT / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN
Lasse Berhgagen i sin Stockholmsvåning.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Var gift när han träffade hustrun

Kort därefter bryter Eva Berghagen in. Det har blivit dags för påtår på kaffet och en ny runda morotskaka att skickas runt.

Paret träffades på först 1960-talet, men det skulle dröja fram till 1974 innan de blev ett par, och ytterligare två år innan de gifte sig.

– Jag träffade henne när jag var gift med Barbro, för Eva var tillsammans med Barbros bror, så hon var i familjen så att säga. Hon satt ofta barnvakt åt Malin, min äldsta dotter. Eva var med långt innan vi slog våra påsar ihop.

”Smäll inte i dörrar”

När Lasse har ägnat sin tid åt att stå på scen har hustrun Eva Berghagen varit den som har skött affärerna vid sidan av.

– Det har känts väldigt tryggt, säger Lasse Berghagen.

Hur gör man för att få kärleken att hålla så pass länge?

– Det går ju upp och ner, men jag tycker att det har fungerat väldigt bra och kärleken är stark. Peppar peppar.

Lasse Berghagen knackar distinkt knogarna mot träbordet.

– Det tror jag är väldigt viktigt, att inte smälla igen dörren och gå och lägga sig, att skiljas osams kan aldrig vara bra.

– Kärleken är något stort, ”kärleken är störst av allt” har jag skrivit i någon låt, och det är den ju. Men den är inte gratis, man måste jobba för det.

Dockan i fåtöljen föreställer artisten själv. Den har synts i ”Allsång på Skansen”.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

”Bästa som hänt mig”

Innan han gifte sig med Eva Berghagen var han gift med Barbro ”Lill-Babs” Svensson. Paret fick dottern Malin Berghagen, men de skilde sig efter tre år, 1968.

– Sedan hittade hon mig. Där hade jag också tur. Vad ska jag säga, ödet förde oss samman. Det är absolut det bästa som har hänt mig, att jag har fått en så underbar hustru.

– Hon har varit ett suveränt bollplank och samarbetspartner. Vi kallar Eva för ”Finn fem fel”, hon har järnkoll på allting medan jag är mer poet och drömmare. Men jag är realist också så det har aldrig varit några komplikationer.


 SE MER:

Här är skräckisarna du måste se under Halloween

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.