Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Artisten Sven-Erik Magnusson har avlidit

Den folkkäre artisten Sven-Erik Magnusson har avlidit. Foto: Sara Pettersson
Sven-Erik Magnusson blev 74 år. Foto: Karin Annebäck

Sven-Erik Magnusson, 74, är död.

Den folkkäre artisten har avlidit efter en längre tids sjukdom.

Det skriver nwt.se.

– Ett väldigt tråkigt besked, säger vännen och musikerkollegan Christer Sjögren i "P1 morgon".

Sven-Erik Magnusson avled i Karlstad natten mot onsdagen, uppger nwt.

Han hade då varit sjuk en längre tid.

– Pappa var en riktig kämpe och han lämnar oss i stor sorg efter lång tids kamp mot cancern. Vi i familjen fick en fin sista stund tillsammans och önskar nu få tid att bearbeta vår sorg, säger Oscar Magnusson enligt ett pressmeddelande från familjen.

Sven-Erik Magnusson hade prostatacancer

Magnusson efterlämnar frun Eva och två barn, dottern Johanna och sonen Oscar.

Kollegan och vännen Christer Sjögren kommenterade i "P1 morgon" i Sveriges Radio på onsdagsmorgonen.

– Jag har ju känt till hans sjukdomstillstånd som pågått i flera år. Nu när man hör det definitiva att han har avlidit så känns det väldigt konstigt, han var så levande och vi var nära vänner. Det känns tomt och svårt, säger Sjögren till "P1 morgon".

 

 

 

Sjögren berättar vidare i radiointervjun att han talade med Sven-Erik Magnusson senast för någon månad sedan.

– Det var han som ringde senast, han sa som det var att han hade olika sjukdomstillstånd, det var inte bara prostatacancer det var annat som tillkommit.

– Men han såg ändå lite ljust på det och sa "vi kanske kan ses framåt våren". Han var en riktig kämpe och jag bara hoppas att han fått frid i sin himmel, säger Sjögren, själv mångårig sångare i bandet Vikingarna.

Sven-Erik Magnusson hyllas och sörjs av sina bandkamrater. Gitarristen Staffan Ernestam träffade Magnusson senast i januari.

– Vi hade fina samtal innan jag åkte, det känns skönt. Han var en fighter, och höll humöret uppe, säger Staffan Ernestam.

Klas Anderhell spelade trummor i Sven-Ingvars sedan 2000, men har känt Sven-Erik Magnusson i 30 år. Han vaknade upp onsdagsmorgonen till dödsbeskedet.

– Jag har ju vetat om att det kommer hända förr eller senare, men det var ett speciellt uppvaknande. Vi har haft en lång relation och varit med om väldigt mycket, säger Anderhell.

Sven-Erik Magnussons familj ska ha varit med honom vid hans sida in i det sista, berättar hans turnéproducent, Michael Henriksson.

– Han var sjuk väldigt länge, och somnade in i sviterna av sin prostatacancer. Han kämpade in i det sista, och det har så klart varit tufft för familjen, en lång sorg att förbereda sig för.

Under sin långa framgångsrika karriär spelade Sven-Erik Magnusson med gruppen Sven-Ingvars som i fjol firade 60-årsjubileum.

Sven-Erik Magnusson blev 74 år

Hans kamp mot cancersjukomen har varit långvarig. Han drabbades av prostatacancer och behandlades för den i början av 2010.

Operationen var framgångsrik och Sven-Erik Magnusson tillfrisknade. Men senare kom sjukdomen tillbaka och natten mot onsdag avled han, 74 år gammal.

Efter canceroperationen där prostatakörteln avlägsnades gick Magnusson på medicinering för att hålla sjukdomen i schack. Samtidigt kunde han fortsätta jobba med musiken.

Gjorde en sista turné förra sommaren

Sommaren 2016 gav sig Sven-Ingvars ut på en turné med sex spelningar, en turné som genomfördes på premisserna "så länge Sven-Erik håller sig frisk".

– Är värdena bra så ser ni oss, är värdena sämre så ser ni oss inte mer, förklarade Magnusson som även hade med sig sonen Oscar som medlem i bandet.

Sven-Ingvars framträdde bland annat inför en entusiastisk publik på hemmaplan i värmländska Borgvik. Dessutom gjorde TV4 en dokumentär om bandet som i olika konstellationer funnits i över 60 år.

 

BILDSPECIAL: Sven-Erik Magnussons liv i bilder

 

Inför spelningarna förklarade Oscar Magnusson, som är gitarrist, att datumen valts ut för att noggrant anpassas efter Sven-Erik Magnussons hälsa.

– Vi tar varje show i taget, och så får vi rannsaka oss och se lite framåt. Vi har inte så långt perspektiv egentligen, vi får bestämma själva om vi kan, vill och ska göra någonting. Så har det varit de senaste åren, sade Oscar Magnusson då.

Pappa Sven-Erik var glad över att han kunde klara av en jubileumsturné, den som skulle bli Sven-Ingvars sista.

– Jag går på min bromsmedicin och värdena är bra, så jag hänger med, förklarade han.

Två år tidigare hade Sven-Ingvars drabbats av ett dödsfall när tidigare basisten Patrik Karlsson avled 53 år gammal sedan han drabbats av en hjärnblödning.

I sociala medier uttrycker flera personer sorg:

 

 

 

 

 

 

 

Sven-Erik Magnussons långa musikerkarriär startade tidigt. 1956 bildade han Sven-Ingvars hemma i Slottsbron i Grums kommun i Värmland ihop med gitarristen Ingvar Karlsson och Sven Svärd på trummor. Gruppen utökades senare med Rune Bergman på bas och Sven-Olof Petersson på saxofon.

Hade 54 låtar på Svensktoppen

Sven-Ingvars blev en riktig framgångssaga med inte mindre än 54 låtar på Svensktoppen under den långa karriären. Bland de kändaste låtarna finns "Det var dans bort på vägen", "Kristina från Wilhelmina", "Säg inte nej, säg kanske" och "Fröken Fräken".

Förra året valdes gruppen in i Swedish music hall of fame. Sven-Erik Magnusson och Sven-Ingvars uppnådde med årens rätt kultstatus i det svenska musiklivet och attraherade även en yngre publik än den jämnåriga.

 

 

LÄS MER: Musik-Sverige sörjer Sven-Erik Magnusson

 

1991 mötte Sven-Ingvars sina yngre fans i en lika klassisk som bejublad konsert på Hultfredsfestivalen. Där gick bandet upp och gjorde nya rockigare versioner av sina gamla kända hits.

Gruppen fick också ett erkännande av den svenska popeliten och kända artister som Per Gessle, Niklas Strömstedt, Plura Jonsson och Peter LeMarc började skriva låtar åt Sven-Ingvars.

2001 gjorde gruppen en krogshow och 2005 gav man sig ut på en sista folkparksturné. Samma belönades Sven-Ingvars med juryns specialpris vid Grammisgalan.

Mer än ett vanligt dansband

Dansbandexperten Thomas Deutgen, känd från "P4 dans" och "Dansbandskampen" i SVT säger till "P1 morgon" att Sven-Ingvars var mycket mer än ett vanligt dansband.

– De har alltid varit ett band, sedan om någon dansat eller inte till dem har varit av underordnad betydelse för Sven-Erik Magnusson och Sven-Ingvars. De är ett av Sveriges första och största band som ju haft enorma succéer under 60 år.

Enligt Deutgen är det svårt att hitta någon annan artist i Sverige som varit så stor under så lång tid som Sven-Erik Magnusson och Sven-Ingvars.

– Det finns inget liknande i dag, även om till exempel Kent och Håkan Hellström drar väldigt mycket folk, så är det ingen som över tid slår Sven-Ingvars, säger Thomas Deutgen i "P1 morgon".

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.