Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Artisten Prince död vid 57 års ålder

Artisten Prince är död. Han blev 57 år gammal.
Foto: Olle Sporrong
Tidigare i april fick världsstjärnan ställa in två konserter på grund av hälsoproblem och så sent som i fredags var artistens privatplan tvungen att nödlanda i Moline i Illinois efter en konsert i Atlanta.
Foto: Mario Suriani

Den amerikanska artisten Prince, 57, har hittats död en hiss i sin musikstudio i Paisley Park, Minnesota.

Ambulanspersonal på plats utförde direkt återupplivningsförsök – men världsstjärnans liv gick inte att rädda och han dödsförklarades på platsen, säger den lokala polischefen i ett uttalande.

– Det är med sorg i hjärtat som jag kan berätta att legenden och ikonen Prince Roger Nelson har dött, säger artistens publicist i ett officiellt uttalande.

Klockan 09.43 på torsdagsmorgonen, amerikansk tid, larmades både ambulanspersonal och polis till världsstjärnans hem i Paisley Park i Minnesota – efter larm om att det rörde sig om en medicinsk nödsituation.

På larmsamtalet hör man hur en operatör säger att "Vi har en man som har fallit ihop. Han andas inte", skriver The Mirror. 

Prince Rogers Nelson hittades livlös i en hiss och ambulanspersonalen började direkt med återupplivningsförsök. Men klockan 10.07 på förmiddagen, bara 24 minuter efter att larmsamtalet kommit in, dödsförklarades världsstjärnan på platsen. Det meddelar den lokala polismyndigheten i ett officiellt uttalande.

Dödsorsaken är ännu inte fastställd.https://twitter.com/AP/status/723196712639193088


– Det är med stor sorg som jag kan meddela att Prince har dött vid 57 års ålder. Det finns inga fler detaljer kring dödsorsaken vid det här tillfället, sa artistens publicist kort efter beskedet.

TMZ skriver att läkare kommer att obducera Princes kropp under fredagen.

Polisen utreder artistens död

Kort efter det tragiska beskedet gick den lokala polismyndigheten ut på twitter och berättade att de kommer att utreda världsstjärnans plötsliga död:https://twitter.com/CarverSheriff/status/723215319762751490


Prince sista timmar i livet

Prince har under den senaste tiden haft problem med hälsan. TMZ skriver att världsartisten besökte sitt lokala apotek bara timmar innan han dog, och att det var det fjärde besöket den här veckan.

Källor till sajten säger att Prince hade gått till apoteket under flera år, men att personalen under gårdagskvällen reagerade på att världsartisten såg ut att vara väldigt sjuk.

Tidigare i april fick världsstjärnan ställa in två konserter på grund av hälsoproblem och så sent som i fredags var artistens privatplan tvungen att nödlanda i Moline i Illinois efter en konsert i Atlanta. Artistens var då tvungen att uppsöka sjukhus och behandlades i tre timmar innan han sattes på planet igen.

Enligt källor till TMZ ska flera i artistens närmaste krets ha reagerat på att Prince lämnade sjukhuset för tidigt, och att han borde ha stannat längre för att "han inte var friskt nog" och behövde ytterligare vård.

"Be inga böner för mig än"

En talesperson uppgav kort senare att världsstjärnan hade haft influensabesvär under en längre tid och därför behövde uppsöka sjukhus.

Men bara dagen efter, i lördags, bjöd Prince hem sina fans till en "dansfest" vid sitt hus i Paisley Park, för att visa att han var okej. Från scenen tillsammans med ett nytt piano sa han följande kryptiska meddelande:

"Vänta några dagar innan ni börjar be för mig", ska han ha sagt, skriver den lokala tidningen Startribune.

Mindre än en vecka senare hittades han död i en hiss.

Efter dödsfallet har flera fans samlats runt Prince hus i Minnesota för att minnas sin idol, skriver nyhetsbyrån AP.https://twitter.com/AP/status/723205737451773952


Sålt över 100 miljoner skivor

Prince hade sin storhetstid under 80-talet. Då släppte han album som "Purple Rain", "Sign O' The times" och "1999" som förändrade musiken och gjorde honom till en av det årtiondets mest intressanta artister.

Totalt har världsstjärnan sålt över 100 miljoner skivor under sin livstid.

2004 blev Prince invald i ”Rock'n'roll hall of fame”.

2011 var Prince i Sverige och spelade på festivalen Way out west. Två år senare var han på plats igen för Stockholm Music & Arts.

Spelade i Sverige flera gånger

Luger, som är en del av Live Nation, arrangerade spelningarna och Kristoffer Åkesson, pressansvarig för Live Nation, var på plats båda gångerna.

– Det känns som att alla som var där kan vittna om vilken fantastiskt artist han var. Det var ren magi och han är en helt otroligt performer. Det här är så oerhört tragiskt, säger han.

Det här var Prince

Prince Rorgers Nelson föddes den 7 juni 1958 i Minneapolis i Minnesota.

Ålder: 57 år.

Död: 21 april 2016

Slog igenom: 1982 med albumet "1999" som blev ett internationellt genombrott

Största hits: "Purple Rain", "When Doves Cry", "Kiss" och "Let's go Crazy"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.