Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Artisten Janice är ny ambassadör för ”Suicide zero” - släpper kortfilm

Kortfilmen ”Ode to Andrew” är tillägnad hennes pappa, som tog sitt liv 2011. Foto: ”Ode to Andrew”
Janice hoppas att kortfilmen ska få folk att förstå hur viktigt det är att prata om självmord. Foto: ”Ode to Andrew”
”Ode to Andrew” är en kortfilm, tillägnad Janices pappa, som lyfter vikten av att prata om psykisk ohälsa. Foto: ”Ode to Andrew”

Janice Kavander är ny ambassadör för ”Suicide zero”.

Artisten släpper nu en kortfilm tillägnad sin pappa för att lyfta vikten av att prata om självmord.

– Även om det är något som krossar mitt hjärta att prata om är det otroligt viktigt, säger Janice Kavander.

Artisten Janice Kavander, 24, slog igenom år 2016 med låten ”Don't need to”, som snabbt blev en av de mest spelade låtarna i Sveriges radio P3. Sångerskan har sedan synts i program som ”Allsång på skansen”, ”Lotta på Liseberg” och som musikgäst i ”På spåret” samt uppträtt på ”Bingolottos” uppesittarkväll 2018.

Janice är nu även ambassadör för organisationen ”Suicide zero”, en ideell organisation som arbetar för att minska antalet självmord, och har tillsammans med organisationen släppt kortfilmen ”Ode to Andrew” för att belysa vikten av att prata om psykisk ohälsa och självmord. Ett ämne som står Janice extra nära hjärtat. Sångerskan berättar om sin pappa som tog sitt liv 2011.

– Det var precis när jag hade börjat gymnasiet, jag tyckte att det var svårt att fortsätta vara tonåring. I början var det svårt att bara ens skratta, liksom är det okej att skratta nu, när blir jag glad igen, är det okej att vara glad, berättar Janice.

Hon beskriver att familjen tog hand om varandra i sorgen och stöttade varandra när man inte hade kraften själv, men att det var svårt att prata om vad som hade hänt. 

– När något sådant händer så är det så mycket som hänger med, ångest, skuld och skam. Det är otroligt tufft att veta var man ens ska börja med sin sorgbearbetning.

Viktigt att prata om

Skulden beskriver hon kommer ifrån allt ifrån att inte ha sett några varningstecken till att undra om man kunnat ha gjort något. En ond spiral att hamna i, förklarar Janice och berättar att familjen har hjälpt varandra att inte fastna i de tankarna, genom att påminna om att det inte är deras fel. Hennes pappa var mån om att inte vara en börda för andra och valde därför att inte prata om sitt mående, något som Janice säger måste förändras.

–  Det är viktigt att prata om det, det har inte vårt samhälle varit bra på så då blir det mycket svårare, vi måste bryta tabun och stigmat, säger hon.

För att sprida budskapet och vikten av att lyfta detta känsliga ämne har Janice tillsammans med ”Suicide zero” släppt kortfilmen ”Ode to Andrew”. En film tillägnad sin pappa, och en fortsättning av låten ”Answer” som sångerskan skrivit om sorgen och saknaden.

https://www.youtube.com/watch?v=1RFRnqFaWCM

 

Musiken en räddning

I filmen hörs Janice berätta om sin pappa, tomheten när han försvann och hur musiken blivit hennes räddning i sorgen.

– Jag hade svårt att sätta ord på det, och då vände jag mig till musiken. När jag kände mig ledsen, arg eller frustrerad lyssnade jag på musik som kunde sätta ord på mina känslor, säger Janice. 

Hon säger att hon alltid har känt att hon velat göra något större med sina erfarenheter. 

Med denna kortfilm vill Janice sprida kunskap och visa vikten av att lyfta och prata om psykisk ohälsa och självmord. Hon säger att det under de senaste åren har hänt mycket men att det fortfarande är ett ämne som ses som tabubelagt att prata om och att hon genom sitt samarbete med ”Suicide zero” och kortfilmen ”Ode to Andrew” vill uppmärksamma att det är en viktig samhällsfråga vi inte längre kan bortse ifrån.

– Jag hoppas att det ska få folk att förstå varför det här ämnet, självmord och psykisk ohälsa, är så viktigt. Och att vi behöver allt stöd vi kan få, vi kan göra skillnad, säger Janice.