Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Artisten: "Jag har förlorat många år"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Det är i sin nya självbiografi "Kärleken till livet" som Marie Fredriksson berättar öppenhjärtigt om sin sjukdomstid och sitt nya liv.
Foto: Ronny Johannesson
Marie Fredriksson berättar i nya självbiografin "Kärleken till livet" att hon lider av en strålskada.

Marie Fredriksson berättar i nya självbiografin "Kärleken till livet" att hon lider av en strålskada.

Där skriver den folkkära artisten själv om svårigheterna att gå, att hon undviker att gå ut, minnesproblemen – och varför hon inte bjöd Per Gessle på sitt bröllop.

Samtidigt hyllar hon stödet från maken Mikael Bolyos.

"Att träffa Micke var att komma hem, efter alla år av sökande", skriver hon.

Det är i sin nya självbiografi "Kärleken till livet" som Marie Fredriksson berättar öppenhjärtigt om sin sjukdomstid och sitt nya liv.

Boken, som är 245 sidor lång, är skriven med Helena von Zweigbergk och släpps den 14 oktober. Där berättar Marie Fredriksson hur maken Mikael Bolyos stöttade henne genom sjukdomen.

Marie Fredriksson beskriver hur maken förberedde henne på döden.

Paret gick i terapi för att ta sig igenom den tuffa tiden. Marie Fredriksson berättar att hon inte kunde ta ordet hjärntumör i sin mun.

Hon ville heller inte prata om sin begravning. Men i boken berättar Marie Fredriksson hur maken Mikael Bolyos använde sig av tricks för att kunna få sin hustru att beskriva hur hon ville ha sin begravning.

Marie Fredriksson och Per Gessle har i år varit ute på en stor världsturné med Roxette.

Under spelningarna har Marie Fredriksson suttit på en stol, letts till och från stolen innan och efter spelningarna.

Strålskada

I boken berättar Marie Fredriksson att hon lider av en strålskada. Hon återkommer flera gånger till hur hennes fot, ben och hand inte längre ger henne samma rörlighet.

Marie säger i boken att det skapar en ensamhet.

"Jag tror att alla som har någon typ av handikapp förstår hur det är. Har man svårt att gå, svårt att läsa eller klara sig på annat sätt så blir man utanför. Det kommer automatiskt", skriver hon i boken.

Roxette är ett av Sveriges mest framgångsrika band någonsin.

Gruppen har sålt över 75 miljoner skivor världen över och har toppat amerikanska Billboardlistan fyra gånger. Roxette har haft hela 19 låtar på den brittiska topp 40-listan.

Gruppen bildades 1986 och slog igenom stort internationellt med skivan "Look sharp!" 1988.

2002 tog Roxette en paus efter att Marie Fredriksson drabbats av en hjärntumör.

Men sedan återföreningen 2009 har Roxette hunnit med två gigantiska världsturnéer. Och suget från publiken är lika stort som förr.

Den förra turnén, "Charm school", sålde enligt Dagens Nyheter biljetter för 1,5 miljarder kronor.

Under turnén hyllade Per Gessle sin kollega och vän Marie Fredrikssons kamp mot sjukdomen.

– Helt fantastiskt att hon ens kan stå på scenen efter vad hon har gått igenom. Och att allt fungerar också. Det är ett underverk att hon är tillbaka, sa han då.

I boken berättar Marie Fredriksson att hennes fot började krångla nio år efter sjukdomen.

Hon skriver att den vrider sig och orsakar balansproblem. En av behandlingarna har varit att spruta in botox i foten.

Marie Fredriksson berättar att hon är rädd för att ramla, efter att ha ramlat många gånger.

"Jag har blivit mycket räddare för att röra mig ute på egen hand. Det är tragiskt. Jag går inte ens ut i trädgården själv längre. Jag måste ha någon att hålla i, även korta sträckor. Nu på våren, om det är varmt, vill jag gärna gå ut och sätta mig en stund och njuta av solen. Jag tycker så mycket om värmen", skriver hon.

I boken skriver Marie Fredriksson om kärleken till maken Mikael Bolyos, som hon har två barn tillsammans med.

Hon skriver om hans stöd under sjukdomen, och berättar att paret föll för varandra redan vid första mötet. Bara 24 timmar efter första träffen hade Mikael Bolyos friat till Marie Fredriksson.

Där berättar hon också om parets bröllop 1994. Marie skriver att paret valde en privat tillställning eftersom att hon var "så trött på Roxette" då.

Spekulationer

Men valet att inte bjuda Per Gessle och hans hustru Åsa på bröllopet skapade en rad rubriker, och världspressen spekulerade i att bandet var på väg att splittras.

Marie Fredriksson förklarar sitt val.

"Några av våra vänner kände sig utestängda och besvikna. I dag förstår jag att till exempel Per och Åsa blev sårade. Men då såg jag det inte på det sättet. Det enda jag ville vara att få vara privata Marie som gifte sig. Det var vad som kändes viktigt då", skriver hon.

Boken beskriver också möten med kända personer som Mick Jagger, Elton John och Anni-Frid Lyngstad.

Marie Fredriksson skriver också öppenhjärtigt om tidigare relationer och sin uppväxt.

I boken berättar Marie Fredriksson också att hon lider av minnesproblem. Hon beskriver hur hon lärt sig låtar strof för strof igen.

Marie Fredriksson berättar också att hon vid den första operationen drabbades av ett synfel. På ena ögat ser hon bara en liten strimma.

I boken berättar Marie Fredriksson om hur hon kämpade med sin självbild under sjukdomstiden. Artisten hade svårt att hantera känslan av att se sitt ansikte svullna upp som följd av behandlingen.

Hon berättar att hon vid ett tillfälle slutade äta cortisonet och att hon slarvade med epilepsimedicinen.


"De blev så rädda"

Det slutade med ett anfall där Marie Fredriksson inte längre var kontaktbar.

"Det var hemskt för både Micke och barnen. De blev så rädda. Sådana anfall har jag hittills fått fyra gånger. Stress och svullnaden i hjärnan kan få den effekten", skriver hon.

Boken handlar också om hennes relation till medier i samband med sjukdomen, där hon bland annat är hon kritisk till Expressens bevakning 2002, samt andra mediers bevakning vid denna tidpunkt.

I boken skriver Marie Fredriksson också om hoppet. Hon återkommer ofta till maken Mikael Bolyos och deras kärlek, och om livet i deras hus i Spanien.

Trots alla bakslag har hon en ljus syn på livet.

"Äntligen känns det som att jag har förlikat mig med att jag har en strålskada att leva med. Att det var så här det blev. Jag har förlorat många år genom sjukdomen. Och det är dessutom en sorg att åldras. Men varje dag tänker jag att jag är tacksam att jag sitter här. Och att jag fortfarande kan sjunga", skriver hon.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.