Artisten Duffy försvann – våldtogs och hölls fången

Duffy försvann från rampljuset: Blev kidnappad och våldtagen
Artisten Duffy fick en världshit med ”Mercy” – men försvann efter två album.
Foto: SAMUEL GOLAY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Nu berättar hon historien bakom försvinnandet.
Foto: JOEL RYAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Duffy 2008.
Foto: © ELIOT PRESS / ALL OVER PRESS ELIOT

Den hyllade sångerskan Duffy blev världskänd med låten ”Mercy” och släppte två hyllade album, innan hon försvann från rampljuset i tio år.

Nu berättar världsstjärnan att hon blev kidnappad, neddrogad och våldtagen – och därför valde att dra sig tillbaka.

”Jag blev våldtagen, neddrogad och hölls tillfångatagen under ett antal dagar. Uppenbarligen överlevde jag. Läkandet tog tid”, skriver Duffy på sitt Instagramkonto.

Med världshiten ”Mercy” blev sångerskan Duffy och hennes album ”Rockferry” namnet på allas läppar 2008. Efter att ha prisats och hyllats, och släppt uppföljaren ”Endlessly” två år senare, försvann den walesiska artisten från rampljuset.

Nu väljer Duffy att berätta varför hon drog sig tillbaka. I ett ärligt inlägg på sitt verifierade Instagramkonto avslöjar Duffy att hon blev frihetsberövad och våldtagen – ett trauma hon behövt tid för att läka ifrån.

 ”Ni kan inte ana hur många gånger jag har funderat på att skriva det här. Sättet jag skulle skriva det på, och hur jag skulle må efteråt. Jag är inte helt säker på varför det här är rätt tillfälle och vad det är som gör att det känns spännande och frigörande för mig att berätta. Jag kan inte förklara det. Många av er har undrat vad som hände med mig, vart jag försvann och varför”, skriver hon på Instagram, till en svartvit bild.

Blev våldtagen och tillfångatagen

Hon fortsätter:

”Sanningen är – och snälla tro på mig när jag säger att jag mår okej och är i säkerhet nu – att jag blev våldtagen, neddrogad och hölls tillfångatagen under ett antal dagar. Uppenbarligen överlevde jag. Läkandet tog tid. Det finns inget enkelt sätt att säga det.” 

Duffy berättar att hon snart kommer göra en talad intervju, där hon ska berätta och svara på fansens frågor. Men i inlägget förklarar hon varför hon inte berättat om den smärtsamma händelsen tidigare.

”Du undrar varför jag inte valde att använda min röst för att uttrycka min smärta? Jag ville inte visa världen sorgen i mina ögon. Jag frågade mig själv, hur ska jag kunna sjunga från hjärtat om det är trasigt? Och långsamt har det läkt.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.