Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Artistelitens sorg efter stjärnans bortgång – Pernilla Wahlgren i tårar

Marie Fredriksson gick bort den nionde december.Foto: JASON SHELDON

Marie Fredriksson har gått bort, 61 år gammal, i sviterna av en tidigare sjukdom.

Nu sörjs hon av familj, fans och vänner – och svenska kändisar hyllar musikundret Fredriksson.

En av dem är Pernilla Wahlgren, som började gråta på presskonferensen för ”Stjärnorna på slottet” när hon fick beskedet om Fredrikssons bortgång.

– Jag känner Micke, så jag tänker på honom och barnen, det är jättesorgligt. Det är en så fantastisk människa och artist, säger Pernilla Wahlgren.

Marie Fredriksson gick bort den nionde december, i sviterna av sin tidigare sjukdom. Hon blev 61 år gammal.

Roxette-stjärnan sörjs närmast av sin familj – Mikael Bolyos, 62, och deras två barn Josefin Bolyos, 26, och Oscar Bolyos, 23.

Marie Fredrikssons enorma inverkan på musikbranschen genom åren gör också att hon har varit en stor inspiration för många artister, som nu sörjer stjärnans för tidiga bortgång.

Pernilla Wahlgrens tårar för Marie Fredriksson

En av dem är Pernilla Wahlgren, 52, som när hon fick höra beskedet under pressdagen för ”Stjärnorna på slottet” började hon gråta, och tvingades gå undan en stund för att samla sig. Pernilla Wahlgren har jobbat mycket med Marie Fredrikssons make Mikael Bolyos.

– Det är bara ett sorgligt besked. Jag känner Micke, så jag tänker på honom och barnen, det är jättesorgligt. Det är en så fantastisk människa och artist, så det är en jätteförlust. Det är många som kommer gråta i dag av det beskedet, säger Pernilla Wahlgren, och fortsätter:

– Hon gick bort alldeles för tidigt.

Artistelitens sorg – hyllar Roxette-stjärnan

Niklas Strömstedt skickar en längre hälsning i ett mejl till Expressen. 

”Att sätta ord på de känslor och tankar som drar igenom kropp och sinnen när en kär och gammal vän försvinner är svårt och snudd på omöjligt. Jag hade förmånen att dela många minnen med Marie. För nära 40 år sen stötte vi för första gången ihop på Strul-festivalen i Halmstad. Hon varmt välkomnande i hippieklänning och med en röst som fick luften som tonerna träffade att le och ropa på mer”, skriver Strömstedt. 

”Vi klev tillsammans upp på många scener under 80-talet och hennes samarbete med Lasse Lindbom och den vidunderliga resan med Roxette följde jag från första parkett. Jag fick dessutom vara med och skriva några låtar till henne. Ett sant privilegium.”

”Marie Fredriksson var en av Sveriges bästa popsångerskor genom alla tider och det blir tomt utan henne. Jag tänker så klart i den här stunden mest på Micke, Josefin och Oscar som har förlorat det käraste i livet.”

Lisa Nilsson är på plats i Stadshuset för att sjunga på Nobelfesten i kväll, och delar med sig av sin sorg för Marie Fredriksson.

”Mina varmaste tankar till din familj, dina nära, till Per och alla vänner, och alla fans som nu går i sorg. Vi är många som kommer att sakna dig. En hel planet faktiskt”, skriver hon.

https://www.instagram.com/p/B55DMdaADJV/

Någon annan som sörjer Marie Fredrikssons bortgång är Sveriges statsminister Stefan Löfven, 62. Han beskriver hennes död som oerhört sorglig. 

”Marie Fredriksson var en av Sveriges mest folkkära artister. Jag minns tydligt när jag hörde henne för första gången att jag tänkte: den här rösten är något utöver det vanliga. En av de låtar som jag särskilt minns är Sparvöga”. 

Statsministern delar texten till låten och ber oss minnas hennes ord: 

”Tiden den går, livet är så kort

Allt för kort för att gömmas bort

Så gör det du vill och blomma ut

Njut av din spegelbild, vår tid är nu”

Ulf Lundells ord om Fredriksson

Till DN ger Ulf Lundell en kommentar om artistens bortgång:

– Hennes röst är kvar, det är allt jag kan säga. 

https://www.instagram.com/p/B55QFIhHq77/?utm_source=ig_web_copy_link

Danny Saucedo, 33, har nyss nåtts av beskedet att Marie Fredriksson har gått bort. 

– Det är jättejättetragiskt. Men någonstans så jag känner också en lättnad över att hon får, det känns som att hon har gått runt och haft ont väldigt länge, så jag är glad att hon får vila i frid nu och det hon lämnar kvar ärbara goda minnen och fantastisk musik och inspiration för nästkommande generation, säger han och fortsätter: 

– Jag hoppas att hon hyllas väl nu och att folk får en revival av henne, att det blommar upp nu, en massa kärlek, hon har gett oss så mycket och har gjort mer än vad vi kommer ihåg. Det är bara fina tankar till henen och hennes familj och hoppas att de får sörja i fred. 

Charlotte Perrelli, 44, delar med sig av sin sorg efter beskedet, i ett inlägg på Instagram.

”Du älskade fantastiska människa! Du kommer alltid leva kvar. Tack för allt Marie. Mitt hjärta går sönder när jag tänker på familjen”, skriver hon.

https://www.instagram.com/p/B55DC11lNbl/

Tomas Ledin säger till DN att Marie Fredriksson var ”en stor svensk samtida artist”. 

– När jag tänker på Marie så tänker jag på en artist med stor närvaro. De få gånger jag fick samarbeta med henne är guldkorn, det måste jag säga. En fantastisk sångerska. Jag tyckte väldigt mycket om henne som person.

Micke ”Syd” Andersson har spelat med både Roxette och Gyllene Tider och har känt Marie Fredriksson sedan 1970-talet. 

–Jag är lite tagen fortfarande. Men med tanke på vad hon har åstadkommit både för egen del, med Roxette och med saker jag har varit inblandad i så är det monumentalt, säger han till Expressen. 

Mauro Scocco har lagt upp en svartvit bild på sig själv och Marie Fredriksson på Instagram.

”Vila i frid älskade Marie å tack för alla roliga stunder”, skriver Mauro Scocco.

https://www.instagram.com/p/B55DO7-Fn7i/

Richard Herrey hyllar också Maria Fredriksson på sociala medier.

”En av de finaste av artister och människor har lämnat oss. Tack Marie för all den kärlek och glädje du spred.”

https://www.instagram.com/p/B55A5GVJk8S/

Melodifestivalen-artisten Magnus Carlsson kallar Marie Fredriksson för en idol, och publicerar även han ett hyllande inlägg till den svenska världsstjärnan.

https://www.instagram.com/p/B55Bnjxn16y/

Niclas Wahlgren hyllar Marie Fredriksson på Instagram. 

”Fina underbara Marie. Mina tankar är hos dig och hela fam Bolyos. Just den här skivan som jag totalt älskar lyssnar jag sönder idag. Tack för att jag lära känna dig lite grann och vila i frid”

https://www.instagram.com/p/B55EIp7Jt7A/

Carola Häggkvist har gjort ett eget kollage på sin Instagram story, där hon skriver ”RIP” – vila i frid.

Sanna Nielsens hyllning

https://www.instagram.com/p/B55IOQmp9n9/?utm_source=ig_web_copy_link

Sanna Nielsen, 35, sörjer också Marie Fredriksson. 

”Marie. Hennes röst och musik som alltid får mig att känna, att tro och att hoppas. Tack för allt älskade Marie”, skriver hon på Instagram. 

Marie Fredriksson var Linda Bengtzings stora idol och hon nåddes av nyheten av Fredrikssons bortgång efter en intervju. 

”Marie. Din röst sjunger i mig alltid”, skriver hon. 

”Jag vill uttrycka mitt deltagande till dina nära och kära och hoppas få visa min uppskattning till dig och din musik snart, mycket och för alltid! En aldrig slocknande stjärna med låtar som saknar motstycke! ”

Även Lena Philipsson, 53, sörjer Marie Fredriksson. 

”En stor förlust. Vila i frid nu Marie!”, skriver hon. 

https://www.instagram.com/p/B55Nq_Wlov5/?utm_source=ig_web_copy_link

Peter Jöback skriver på Instagram att hans tankar går till Marie Fredrikssons familj.

”Vila i frid bästa och vackraste Marie Fredriksson! Du var en av dom största”, skriver artisten.

https://www.instagram.com/p/B55O7J7gzPj/

2009 Maries hemliga familjespelning: Roxette-stjärnan överskuggades bara av en annan artist - sonen Oscar

Oscar Bolyos sjöng Lenny Kravitz så mamma inte kunde hålla tårarna tillbaka.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.