Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Artist nedbrottad av polis – utredningen läggs ned

Zacharias Zachrisson.
Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Artisten Zacharias ”Zacke” Zachrisson brottades ner av polis när han skulle hämta sin pappa på Arlanda.

Men utredningen läggs ned.

Nu kräver ”Zacke” och hans målsägandebiträde en mer omfattande utredning.

Natten till söndag den 16 oktober åkte artisten Zacharias ”Zacke” Zachrisson, 33 – känd under artistnamnet Vacation Forever och bror till Lykke Li, 36 – till Arlanda flygplats för att hämta sin pappa.

Plötsligt dök tre poliser upp och började ställa frågor till ”Zacke”, som var där med sin flickvän Vera Carlbom, 22.

I situationen som följde anser sig Zachrisson ha utsatts för övervåld. Poliserna undrade enligt ”Zacke” och Vera om han ”tagit sin medicin” och sa att den ”inte verkar ha funkat så bra”. På ett filmklipp som spreds i sociala medier syntes hur artisten låg nedbrottad på flygplatsgolvet.

Senare eskorterades han till en polisbuss och kördes till Märsta, där han blev avsläppt.

”Var väl det som var problemet”

Poliserna i fråga har sedan dess utretts av polisens avdelning för särskilda utredningar. Men förundersökningen har nu lagts ned av en åklagare på Särskilda åklagarkammaren.

I nedläggningsbeslutet, som Expressen tagit del av, står att Zachrisson betedde sig ”avvikande” genom att ligga på en bänk ”med fötterna på bänken” och sakna bagage, ”varför han tilldrog sig polispersonalens uppmärksamhet”.

Bild från filmen som spreds i sociala medier.
Foto: Vera Carlbom

Chefsåklagare Per Nichols skriver också att Zachrisson inte ”ville uppge vem han var” och sedan ”inte medverkade” till att kastas ut från Arlanda. Sammantaget hade polisen rätt att använda våld mot Zachrisson, enligt Per Nichols:

”Polispersonalen fick därför använda våld genom att lägga ned personen på golvet och anbringa handfängsel.”

Kräver fler förhör

Enligt Zacharias Zachrisson uppgav han personnummer direkt, men hade inte med sig legg. Angående bagaget säger han:

– Det var ju i en ankomsthall. Ingen har bagage. Jag ska åka och hämta min pappa snart igen, då ska jag ha ryggsäck och ID redo.

Han och advokat Nicolaus Rubensson begär nu en överprövning av beslutet och kräver att utredningen återupptas med fler åtgärder. Bland annat hävdar de att förhör med vittnen som sett händelsen inte har gjorts.

– Den känns väldigt slapp, de har inte lagt någon tid på det där. Jag vill att vittnen ska bli hörda, det har ju hört av sig vittnen. Bland annat en människa som satt bredvid mig. Min flickvän eller pappa har inte heller hörts.

Nicolaus Rubensson:

– Beslutet om nedläggning var förvånande. Min uppfattning är att det finns fler personer som hade kunnat höras inom den här förundersökningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.