Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Årsdagen: Så dog Ted Gärdestad 1997

Ted Gärdestad skulle i år ha fyllt 60 år.
Foto: Björn Lundberg
Ted Gärdestad led av schizofreni.
Foto: Per Kagrell

22 juni är det 19 år sedan Ted Gärdestad tragiskt dog när han tog sitt liv.

Han blev 41 år gammal.

Han avslutade sitt liv på tågspåret vid Häggviks station.

– Han är med mig hela tiden, säger artistens bror Kenneth Gärdestad.

I år är det 19 år sedan den folkkäre artisten Ted Gärdestad dog efter att ha tagit livet av sig, 41 år gammal.

Mannen som har gett oss klassiska låtar som "Sol, vind och vatten", "Satellit", "Jag vill ha en egen måne" och "Himlen är oskyldigt blå" sörjdes av hela landet, när det blev känt att han inte levde längre.

– Han är med mig hela tiden. Det är inget jag försöker hålla mig ifrån, utan något jag behöver, berättade Ted Gärdestads bror, Kenneth Gärdestad, i en intervju med Extra 2013.


Ted Gärdestads familj

Ted Gärdestad dog den 22 juni 1997.
Foto: Björn Lundberg

"Satellit"-artisten var yngst av tre bröder när han föddes 1956, och bland bröderna hittade han textförfattaren till låtarna han komponerade - Kenneth Gärdestad.

Från 1976 till 1978 var Ted gift med Lotta Ramel, dotter till Povel Ramel. Det var dock inte förrän på 80-talet, när han hade en relation med Ann Zacharias som han fick barn. 1982 kom dottern Sara, och året där på sonen Marc.

Även relationen med Zacharias tog slut, och Gärdestad gifte sig en andra gång 1992, med sin fru Alexandra Lindholm. Det äktenskapet kom till ända året där på.


LÄS MER: Brodern om Ted Gärdestads sjukdom


Schizofrenin krossade folkkäre artisten


Under sina sista år i livet led Ted Gärdestad av schizofreni, en sjukdom som fick honom att höra röster i huvudet som skrek åt honom.

Sjukdomen gjorde sig till känna första gången redan när Ted Gärdestad var 29 år gammal och han hälsade på sin bror och låtskrivarkollega Kenneth Gärdestad i USA på 80-talet.

Kenneth Gärdestad har pratat om sin brors sjukdom efter hans död.

– Han kom dit som en rädd person, med en fanatisk renlighetsiver. Han kunde inte gå på toaletten utan kirurgiska handskar och gjorde rent allting med ren sprit, har Kenneth Gärdestad sagt till Expressen.


LÄS MER: Teds väg mot självmord


Kenneth Gärdestad, storebror till Ted.
Foto: Martina Huber

Ted Gärdestad dog 1997 - hoppade framför tåg


Samma dag som Ted Gärdestad tog livet av sig, hade Kenneth ringt sjukvården för att Ted skulle få hjälp med sin schizofreni - utan att komma fram. Istället lovade Ted Gärdestad att han skulle följa med till akuten kommande dag, något som inte hände.

– Ted hörde röster inom sig men han upplevde ändå att de kom från en sann värld omkring sig. Han upplevde det inte som att det var i hans huvud, sa Kenneth Gärdestad till "Malou efter 10" i februari.


LÄS MER: Psykosen som blev Teds död


SVT-programmet "Ted Gärdestad - För kärlekens skull"


I år skulle Ted Gärdestad ha fyllt 60 år, den 18 februari. Därför hyllades han med programmet "Ted Gärdestad - För kärlekens skull" på SVT, där artister som Björn Ulvaeus, Darin och Janne Schaffer hyllade artisten bakom "Jag vill ha en egen måne" och "Himlen är oskyldigt blå".Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Om Ted Gärdestad

Födelsenamn: Ted Arnbjörn Gärdestad

Född: 18 februari 1956, Sollentuna

Död: 22 juni 1997, Häggvik, Sollentuna

Album:

Undringar - 1972

Ted - 1973

Upptåg - 1974

Franska kort - 1976

Blue Virgin Isles - 1978

Stormvarning - 1981

Äntligen på väg - 1994

Ted Gärdestads mest spelade låtar

På Spotify har Ted Gärdestads mest populära låtar spelats miljontals gånger. Här är topplistan:

1. Himlen är oskyldigt blå

2. För kärlekens skull

3. Sol, vind och vatten

4. Oh, vilken härlig da'

5. Jag vill ha min egen måne

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.