Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Arnold Schwarzeneggers brandtal trendar i Ryssland

Foto: Twitter
Foto: LISA LEUTNER / AP TT NYHETSBYRÅN

Arnold Schwarzeneggers brandtal till det ryska folket om kriget i Ukraina har fått över 30 miljoner visningar på ett dygn.

Om president Vladimir Putin hör till dem som sett klippet är oklart, men actionhjältens profil är ett av bara 22 konton som följs av Putins officiella konto på Twitter.

Enbart på Twitter har Schwarzeneggers video, som publicerades 17 mars, närmare 25 miljoner visningar och nästan 400 000 delningar. Enligt BBC trendar klippet på ryska Twitter under fredagen.

På Facebook har klippet setts nästan åtta miljoner gånger och på Instagram har det nära fyra miljoner visningar.

Eftersom flera av kanalerna har begränsats i det sedan invasionen än mer kraftigt censurerade Ryssland publicerades klippet även på den populäre meddelandetjänsten Telegram, som ryssar ännu har tillgång till, där det på ett dygn fått över 600 000 visningar.

”Du startade det här kriget”

I en nio minuter lång video som undertextats på ryska lägger actionhjälten ut texten om det pågående kriget.

”Ukraina startade inte det här kriget, jag vet att er regering har sagt att detta är ett krig för att 'avnazifiera' Ukraina. Det är inte sant. Det här är inte det ryska folkets krig”, säger han och uppmanar sedan Putin att avbryta kriget:

”Du startade det här kriget. Du leder det här kriget. Du kan stoppa det här kriget.”

Schwarzeneggers relation till Ryssland går långt tillbaka och filmstjärnan har besökt landet flera gånger. 2010 träffade han som guvernör för Kalifornien Rysslands dåvarande president Dmitrij Medvedev i Moskva, som skämtsamt erbjöd Schwarzenegger tjänsten som ny borgmästare i huvudstaden.

– Om du var en rysk medborgare hade du kunnat komma och arbeta för oss, sade Medvedev.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.