Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Weises kamp för hälsan – under sista tiden i livet

Arne Weise blev ”mr julafton” för miljontals svenskar.
Weise gick bort av naturliga orsaker, bekräftar familjen, som var med honom under hans sista tid.Foto: EERO HANNUKAINEN / IBL
Men de senaste åren kämpade tv-legendaren med sin hälsa, och sin sista tid i livet bodde han på ett äldreboende.Foto: OLLE SPORRONG

På onsdagen somnade Arne Weise in, 89 år gammal, av naturliga orsaker.

Men de senaste åren kämpade tv-legendaren med sin hälsa, och sin sista tid i livet bodde han på ett äldreboende.

– Jag har problem med hjärtat och magen. Det blir så där när man blir över 80 säger doktorn, sa Arne Weise i en intervju redan 2017.

SVT-legendaren Arne Weise dog stilla på onsdagen, 89 år gammal. Weise gick bort av naturliga orsaker, bekräftar familjen, som var med honom under hans sista tid.

”Idag på eftermiddagen sa vi farväl till vår älskade pappa när han lugnt och stilla somnade in i sin säng”, skriver sonen och artisten Andreas Weise på Instagram på onsdagskvällen.

Men under sina sista levnadsår så kämpade Arne Weise med en sviktande hälsa. Han genomgick en hjärtklaffsoperation, tappade 15 kilo efter problem med tarmarna, och tvingades operera bort en gordartad tumör. 

”Jag har problem med hjärtat och magen”

SVT:s legendariska julvärd led dessutom av en envis lunginflammation i närmare ett år som fick honom att gå ner 15 kilo, och tvingades äta stora mängder mediciner för sina åkommor.

– Jag är sjuk vet du. Jag har problem med hjärtat och magen. Det blir så där när man blir över 80 säger doktorn, sa Arne Weise i en intervju på juldagen 2017.

Våren därpå ramlade profilen i sitt hem efter ett nattligt toabesök och slog sig så illa att han tvingades åka akut till sjukhus och sys med flera stygn i ansiktet.

I början av året flyttade Arne Weise till ett äldreboende, nära sin gamla lägenhet på Gärdet, efter inrådan från hans barn. Efter att ha ramlat och skadat sig i hemmet ville de inte att pappa skulle bo ensam längre.

Flyttade in på äldreboende

– Det var mer barnen som ville det, men det är av ren omtanke. De är väl rädda att jag ska trilla och göra mig illa, sa Arne Weise till Aftonbladet. 

Arne Weises hälsoproblem gjorde också att han inte orkade gå ut under de sista åren. Bristen på ork gjorde också livet tråkigt, och han ville dö efter att ha fyllt 90 år, som han skulle ha blivit i februari.

– Jag är inte rädd för att dö. Jag orkar ingenting, det är det som är så tråkigt. Det är så frustrerande, men åldern tar ut sin rätt, sa Arne Weise i tidningen.

TV-profilen berättar själv om samtalet från Arne Weise.