Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Arne Weises dröm om återkomsten i tv

Arne Weise som julvärd i SVT 1994. Foto: BJÖRN EDERGREN / SVT
Arne Weise tog emot Årets hederspris på Kristallengalan 2013. Ingvar Oldsberg och Peter Apelgren delade ut priset. Foto: ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
Arne Weise 2017.Foto: OLA AXMAN / IBL

2002 höll Arne Weise i SVT:s julsändning för sista gången, efter 30 år med hedersuppdraget.

Men tv-profilen vägrade sluta jobba in i det sista – och fortsatte drömma om en återkomst i tv.

– Är det så att de vill ha mig på något jobb så säger jag väldigt gärna ja tack. Allt som är med publik gillar ju Weise, sa Arne Weise i sin sista intervju med Expressen, 11 oktober 2018.

Från 1972 till 2002 var Arne Weise lika synonym med julen som Kalle Anka och Karl Bertil Johnson, när han som ensam julvärd ledde SVT:s julsändningar nästan varje år. Tv-profilen syntes också flitigt i rutan även under resten av året under flera decennier, med SVT-program som ”Ett med naturen” och ”Vår fantastiska värld”.

1995 pensionerade Weise sig officiellt, men fortsatte som julvärd under sju år. Dessutom var han programledare för ”Minnenas television” fram till 2012. Att profilen brann för att vara programledare i tv kunde ingen förneka.

Varje år efter att han slutat som julvärd pratade han med den nya julvärden i telefon inför sändningen, för att ge tips och stöd. Och även på ålderns höst ville han axla rollen som julvärd igen.

2017 gjorde han comeback som julvärd – den här gången i TV3, där han tände ett ljus.

”Vore kul att komma tillbaka”

Men drömmen om att återvända till SVT försvann inte.

– Det vore kul att komma tillbaka. Men samtidigt ska man inte lära gamla hundar att sitta. De får gärna höra av sig varje år tills jag dör. Jag kommer gärna tillbaka om de betalar mig bra, sa han i en intervju med Aftonbladet förra året.

I sin sista intervju med Expressen, från oktober 2018, uttryckte Arne Weise en önskan om att få vara programledare i SVT igen.

– Är det så att de vill ha mig på något jobb så säger jag väldigt gärna ja tack. Allt som är med publik gillar ju Weise. En ny programledarroll vore inte så tokigt, faktiskt. Men skulle det bli allvar blir jag kanske skitskraj, vad vet jag, sa Arne Weise.

Hyllades på Kristallengalan 

Han hade då hyllats stor på Kristallengalan tidigare samma år, där han leddes ut på scenen för att dela ut ett pris – och möttes av stående ovationer.

– Av någon anledning gillar svenska folket Weise, och det märker man vid sådana här sammankomster. Då blir man själaglad. Jag märker ju att folk gillar gubben, och det är underbart i min ålder, sa han då om upplevelsen på Kristallen.

Weise skämdes inte heller över att erkänna att han gillade uppmärksamhet från folk och medier.

– Jag tycker det är roligt med offentligheten, det ska jag inte sticka under stol med. Det är väldigt skojigt, som på Kristallen, när de applåderade bara jag visade mig.