Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Arne Weise död – blev 89 år gammal

Arne Weise blev ”Mr julafton” för miljontals svenskar.
Arne Weise blev 89 år gammal.Foto: OLLE SPORRONG
Arne Weise var SVT:s julvärd under många år.Foto: SVT
Foto: SVEN LINDWALL
Arne Weise 2013.Foto: OLLE SPORRONG
Sonen Andreas Weise skriver om sin pappas bortgång på Instagram.Foto: OLLE SPORRONG

Den folkkära tv-programledaren Arne Weise är död.

Idag på eftermiddagen sa vi farväl till vår älskade pappa när han lugnt och stilla somnade in i sin säng”, skriver hans son Andreas Weise på Instagram. 

Arne Weise blev 89 år gammal.

– Det är en stor del av tv-historien som har tystnat, säger SVT:s programdirektör Jan Helin. 

https://www.instagram.com/p/B21wJdyIEx4/

Arne Weises son Andreas har på Instagram skrivit om sin pappas bortgång: 

Idag på eftermiddagen sa vi farväl till vår älskade pappa när han lugnt och stilla somnade in i sin säng. Många har känt en samhörighet med vår pappa och ända in i det sista kände han värmen och kärleken han under åren fått av er - hans publik. Vi ber er respektera vår tid av sorg och ge oss det utrymme som behövs under den kommande tiden”. 

Arne Weise har under sin långa och framgångsrika karriär varit verksam både inom Sveriges radio och Sveriges Television där han under många år var kanalens mest profilerade programledare. 

– Det är en stor del av tv-historien som har tystnat. Det finns få tv-profiler som haft den nära relationen med svenska folket som Arne Weise hade, inte minst i sin roll som julvärd. Det handlar om mycket mer än att tända det där ljuset. Det handlar om en ton och en självklarhet. Han har betytt mycket för tv-historien, säger SVT:s programdirektör Jan Helin. 

– Han har varit närvarande som legend. Han har av naturliga skäl inte varit så närvarande fysiskt, men han har varit närvarande som en legend på SVT-huset. 

Bland svenskarna är han mest berömd för att varje år har firat jul i SVT tillsammans med miljontals tv-tittare runtom i landet. Arne Weise var julvärd i tre decennier mellan åren 1972 fram till 2002 då han för sista gången tände ljuset i rutan. 

Vännen: ”Väldigt lätt att snacka med”

Tommy Engstrand, som jobbat på samma arbetsplats, minns en väldigt utåtriktad person med humor. 

– Vi var vänner. Vi var kompisar och stannade alltid och snackade med varandra. Vi fikade i Radiohuset på bottenvåningen ibland. Han var väldigt lätt att snacka med. Han hade åsikter om det mesta och så hade han humör. Det är klart att han var en väldigt utåtriktad person som var väldigt stolt över sin position, säger han. 

– Vi har aldrig suttit i samma redaktion, men jag har aldrig hört någon säga något klagomål om Arne i jobbsituationer. 

Den legendariska tv-producenten Karin Falck som varit verksam under Arne Weises storhetstid. 

– Jag tror han var en liten trygghetsfaktor för tv-tittare. Jag menar att han blev en vanlig och en god vän som gästade folks vardagsrum. Jag kände inte Arne på det sättet, men det är en riktig tv-personlighet som gått bort och det är tråkigt, säger hon.

Karin Falck under Kristallen tidigare i år. Foto: OLLE SPORRONG

Mellan 1996 och 2012 programledde Arne Weise ”Minnenas television”. 

Därtill har han gett ut skivan ”Minnen, drömmar och lite till” och även varit programledare för musikprogrammet ”Svensktoppen” i SR. 

– Han har gjort väldigt mycket. Han var den första filmkrönikören i TV. Han gjorde i många år naturprogram som var otroligt uppskattade. Han har gjort underhållning och frågesport, säger Expressen tv-krönikör Anders Björkman. 

– På äldre dagar blev han den här julvärden och satte stilen hur man firar jul i dag när han pratade vänligt med tittarna. Han sa alltid att han satt där för dem som var ensamma. Det var viktigt för honom, och så tände han det berömda ljuset. Han byggde detta så det blev till slut, att där började julen. 

– Det var hans stora insats och det han kommer bli ihågkommen för. 

Anders Björkman kommer minnas Arne Weise som en väldigt vänlig man. 

– Han var alltid en trevlig man. 

Har haft hälsoproblem efter pensionen

2013 mottog Arne Weise Kristallens hederspris. 

Den folkkära tv-profilen har fem barn från tre olika äktenskap. Efter pensionen har han haft hälsoproblem och bland annat drabbats av kärlkramp, lunginflammation och infekterade tarmfickor. 

Arne Weise blev 89 år gammal. 

Expressen har varit i kontakt med Andreas Weise som godkänt att vi citerar hans Instagram-inlägg, men vill i nuläget inte ge vidare kommentar. 

”En del av tv-historien som har tystnat”

SVT:s programdirektör om Arne Weises död.

Vännen om sorgen efter beskedet

TV-profilen Arne Weise har gått bort.

Anders Björkman: ”En väldigt trevlig man”

Arne Weise har gått bort, 89 år gammal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.