Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ariana Grande halkar ner några pinnhål

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Det är med ”Positions” man väntar sig att Grande ska befästa just topp-positionen som en av världens största popstjärnor.
Foto: XAVIER COLLIN/IMAGE PRESS AGENCY / STELLA PICTURES/IMAGE PRESS AGENCY/AVALON.RED

 

Från positionen högst upp är det svårt att inte titta ner.

Ariana Grande halkar ner några pinnhål med nya ”Positions”.

Det verkar vara svårmotiverat i toppen. Uppenbarligen så svårt att Ariana Grande i början av ”Positions” får hitta på motstånd. Inledande ”Shut up” är en alldeles ljuvlig poplåt med plockande stråkar där sångerskan uppmanar alla kritiker att hålla käft. 

Men vem har något emot Grande, egentligen? Sångerskan har ju allt. 

Looken, framgångarna, kritikernas kärlek (förra årets ”Thank U, next” hamnade högt på min lista över fjolårets bästa plattor). Och rösten, framför allt rösten.

Det är med ”Positions” man väntar sig att Grande ska befästa just topp-positionen som en av världens största popstjärnor. Kanske ta sig än högre. Men den som hoppas på ännu en lika lekfull som sylvass uppvisning framåt och uppåt som föregångaren lär bli besviken. Sjätte plattan tar mer ett steg i sidled och chillar. 

Kalla det för covid-pop, låtar med texter som mest handlar om att vara hemmavid med nya kärleken Dalton Gomez (som inte namnges eller får en egen låt som exet Pete Davidson fick på ”Sweetener”) eller åka till studion och hänga där. Mycket kretsar förstås kring sex, som lysande singeln ”34+35”. En låt handlar om att dra fingrarna genom hennes hår. Okej, liksom.

Någonstans halvvägs in, efter fina ”Safety net” som är ett samarbete med ständigt aktuella Ty Dolla $ign, börjar idéerna tryta på ”Positions”. Förutom titellåten blir resten smart med rätt fantasilöst producerad r’n’b-pop som lunkar på med en sångerska i viloläge. Duetten ”Off the table”, en på pappret explosiv duett med The Weeknd, är rentav såsig. 

”Positions” är första Grande-plattan sedan debuten som Max Martin inte är inblandad i. Jag säger nu inte att den svenske giganten borde stått med som låtskrivare här, men klart är att ”Positions” förutom några undantag saknar riktigt vassa hits. Nu blir det ett på ytan snyggt pärlband av stunder där Grande sjunger sig igenom dagarna under coronan.

Tack, men jag tror vi redan nu ser fram emot nästa.

Ariana Grande, Positions

  

Vem: Amerikansk sångerska född 1993 i Florida. Slog igenom som barnskådis, har sedan 2013 en väldigt framgångsrik pop-karriär. Fyra av hennes fem tidigare plattor har legat etta på USA-listan. 

Vad: Grandes sjätte fullängdare innehåller samarbeten med Doja Cat, Ty Dolla $ign och The Weeknd. Första singeln ”Positions” gick direkt in som etta både i USA och den globala Spotify-toppen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.